5. Uludağ Tıbbi Onkoloji Sempozyumu başladı

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Pittsburgh Üniversitesi'nin iş birliğiyle 10 yıldır yapılan ve iki yılda bir tekrarlanan 5. Uludağ Tıbbi Onkoloji Sempozyumu başladı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışına katılan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay yaptığı açıklamada, Pittsburgh Üniversitesi ile bu sempozyumun beşincisini düzenlediklerini söyledi.

Ulcay, 10 yıl önce başlatılan çalışmaların meyvesini iki yılda bir gerçekleştirilen onkoloji günlerinde aldıklarını ifade ederek, "Bu onkoloji günlerine üniversitemizden, Türkiye ve yurt dışından katılan araştırmacılar bu konudaki gelişmeleri tartışıyorlar" dedi. Türkiye'de ve dünyada kanser hastalığının maalesef hızlı bir şekilde arttığını ifade eden Ulcay, "Yönetim olarak üniversitede yapılabilecek çalışmalar içinde iki şeye önem verdik. Bunlardan bir tanesi kanser hastalıklarına yönelik çalışmalar. Kanser enstitüsü ve onkoloji hastanesini ayrı bir birim olarak planladık. İkincisi de çocuk hastalıklarına yönelik ayrı bir hastane planladık" dedi.

Ulcay, insanların 40-50 yaşlarından sonra kanser hastalıklarıyla daha fazla karşı karşıya kalacağı için bunlara yönelik tanı, teşhis ve tedaviye yönelik bir araştırma merkezi, enstitü ve buna has bir hastane oluşmasına gayret gösterdiklerini ve planlarına dahil ettiklerini belirtti. Bir hayırseverin bu hastaneyi yapabileceğini söylediğini aktaran Ulcay, "İnşallah önümüzdeki yıl bu hastanenin temellerini atarız. Çocuk hastanesi de koruyucu ve önleyici bakım olarak hizmet verecek. Ne kadar önce tanı konulursa tedavisi daha kolay olduğu için çocuk hastalıklarına da ciddi bir yatırım yapmayı düşündük. İlk etapta 250 yataklı çocuk, 250 yataklı da kadın hastalıkları hastanesi düşündüğümüzde 500 yataklı iki hastanenin birbiriyle akuple çalışacak şekilde planlandı. Bu iki hastanenin de bu sene içinde temellerini atacağız" diye konuştu.

Temel atıldıktan sonra üç yıl içinde hastanelerin bitmesini planladıklarını vurgulayan Ulcay, şunları kaydetti: "Her birisi 250 yataklı iki hastane ve bu hastanelerin içinde ortak kullanılan ameliyathane, çocuk acili, poliklinikler, öğretim üyelerinin odaları ve klinikler olacak. Projenin toplam maliyetinin yüzde 10’u aktarıldığında ihaleye çıkabiliyorsunuz. Bitme tarihi bizim için çok önemli. Hedefimiz 3 yıl içinde bitirmek. Tabi içinde yaşadığımız durumları hepimiz biliyoruz. Etrafımızda savaş var. Allah’a çok şükür ülke olarak bunlardan uzak durmayı becerebilmiş bir yönetime sahibiz. Ortalama beklenti hedefimiz bu kadar büyük projeleri üç yıl içinde bitirmek. UÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi toplumda bilinen ismiyle UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Güney Marmara’ya hizmet veren büyük bir yapı. Şu andaki bin yatak kapasitesi yeni yapılacak hastanelerle 2 bin yatağa çıkacak"

Ulcay, üniversiteyi kendi içine kapanık, laboratuvarlarda kendi başına çalışan değil ilgili sektörlerle birlikte çalışan ve laboratuvar sonuçlarını ilgili sektörlerle paylaşan Bursa’ya, Türkiye’ye ve dünyaya hizmet etme amacı güden bir üniversite olma noktasında olduklarını sözlerine ekledi.

UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel de yaklaşık 10 yıldır yapılan ve iki yılda bir tekrarlanan Tıbbi Onkoloji Sempozyumu'nu gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu sempozyumun şöyle bir önemi var. Dünyada tıpta en gelişmiş olan Amerika’daki Pittsburgh Üniversitesiyle ortaklaşa düzenliyoruz. Bu sempozyumun hem bilimsel düzeyi oldukça yüksek hem de bilgi paylaşımı en üst seviyede oluyor. Ayrıca halkın da bilimsel sempozyuma katılmasıyla vatandaşların en üst düzeyden bilgi alması sağlanmış oluyor. Bu açıdan sempozyuma çok önem veriyoruz. Ülkemizdeki tıbbın gelişmesi, daha ileriye gitmesi, erken tanı yöntemleri ile en iyi tedavi yöntemlerinin uygulanması açısından büyük önem arz ediyor. Halkın ve Amerika’daki üniversite hocasının katıldığı en üst düzey halk toplantısı diye özetleyebiliriz" açıklamasında bulundu.

UÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Türkkan Evrensel ise Pittsburgh Üniversitesi ile bu yıl beşincisini düzenledikleri sempozyumun bugün başladığını ve iki gün süreceğini vurguladı. Evrensel, sempozyumun bugünkü oturumlarında meme kanserinin tanısı, görüntülenmesi, tedavisi ve tedavisindeki ayrıntılar konusunda bilimsel oturumların gerçekleştirileceğini ifade etti. Bu yıl ki sempozyumda ilk defa halk okulu oluşturduklarını aktaran Evrensel, "Burada üretilen ve konuşulan bilgileri kadınlara da aktaralım istedik. Bu şekilde halk okulu da düzenlendi. Yerel yönetimlerin desteğiyle yarın halk okulunu gerçekleştireceğiz. Amerikalı meslektaşlarımızın da katılacağı kanser tanısı, kanserden korunma yolları, kanser sırasında ve korunmak için beslenme alternatif tedaviler konusunda merak edilenler uzmanları tarafından halkımızla paylaşılacak" diye konuştu.

İki gün sürecek sempozyum oturumlarla devam etti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [29-Haz-2016]

Haber Görüntüleme : 3.163 - 0