Dünyanın ilk Türkçe tahkim eğitimleri UÜ’de başladı

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) ve Uluslararası Tahkim Hakem Kurumu (Chartered Institute of Arbitrators)  işbirliğiyle gerçekleştirdiği ‘Uluslararası Tahkim’ eğitimleri başladı.

Ticari uyuşmazlıkların yargı yerine alternatif çözüm yöntemleriyle sonuçlanması amacıyla mayıs ayında yapılan protokolün ardından ilk eğitim programı, 50 kişinin katılımıyla UÜ Rektörlük Binası Seminer Salonu’nda start aldı. Dünyada ilk defa Türkçe olarak verilen eğitim programına UÜ Rektörü Prof. Dr Yusuf Ulcay, UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Divan Kurulu Başkanı Av. Irmak Aslan da katıldı. Programda, Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu eski Başkanı ve BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi Divan Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Bennar Aydoğdu, ‘Uluslararası Tahkime Giriş Eğitim Programı’ kapsamında katılımcılara alternatif çözüm yöntemleri, uluslararası ticari tahkimin temel özellikleri, tahkim anlaşması, yargılanması, kararı ve Türkiye’deki durumu, anlaşma hazırlanması ile ilgili bilgiler verdi.

“AKADEMİK DESTEKLE YÜK HAFİFLEYECEK”

UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, eğitim programı öncesinde yaptığı konuşmada tahkim konusunun Türkiye’de oldukça yeni bir kavram olduğunu ve toplumda bu tanımın yaygınlaşması için akademik olarak her türlü desteği verdiklerini söyledi. Yüce, “Tahkim sürecinin yargıdaki iş yükünü hafifletmesi adına oldukça önemli bir adım olduğunu biliyoruz. Üniversite olarak alternatif çözüm yöntemlerine verdiğimiz desteği sürdüreceğiz” dedi.

“BURSA, DİĞER İLLERE DE ÖRNEK OLDU”

BTSO Tahkim ve Arabulucuk Merkezi Divan Kurulu Başkanı Av. Irmak Aslan, dünya genelinde İngilizce verilen tahkim hakemliği eğitiminin, yapılan işbirliği protokolünün ardından dünyada ilk defa Türkçe olarak Bursa’da verildiğini hatırlattı. Ticari uyuşmazlıkların iş hayatının bir parçası olduğunun altını çizen Aslan, şöyle konuştu: “BTSO liderliğinde verilen bu eğitimler, alternatif çözüm yöntemlerine yönelik farkındalığı artırıyor. Kurumun akredite eğitim programı kapsamında uluslararası tahkim eğitimi daha kapsamlı konular ve uygulamalı çalışmalar ile devam edecek. Daha sonraki aşamalarda ise Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu’nun akredite eğitim programı kapsamında uluslararası tahkim eğitimi daha kapsamlı konular ve uygulamalı çalışmalarla devam edecek. Projemiz sadece Bursa’da değil, diğer bazı illerde de ilgi görmekte. Önümüzdeki süreçte bu eğitimleri Bursa dışında da vermeyi planlıyoruz. Eğitime katılanlara da ayrıca teşekkür ediyorum.”

Av. Bennar Aydoğdu da tahkim sürecinin, uyuşmazlığın çözülmesi noktasında devlet yargısı yerine hakem veya tahkim heyetine başvurulması ile başladığını söyledi. Aydoğdu, eğitimleri başarıyla tamamlayanların uluslararası geçerlilikte sertifika sahibi olacağını da sözlerine ekledi. 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [15-Haz-2016]

Haber Görüntüleme : 3.402 - 0