İlçelerin çevre sorunları belirlendi…

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 1 yıllık süre boyunca 17 ilçede çevre sorunlarının belirlenmesi amacıyla düzenlediği ‘İlçeler Çevre Sorunlarını Belirliyor’ isimli projenin son çalıştay toplantısı, Merinos Atatürk Kongre Merkezi’nde (Merinos AKKM) yapıldı.

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinin büyük bir özveri içerisinde yürüttüğü ve yaklaşık 1 yıllık uygulama süresinde yapılan toplantılarla tüm ilçelerin çevre sorunlarının ortaya çıkartılmasını sağlayan çalıştaya; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ın yanı sıra kamu kurumlarının temsilcileri, üniversitelerden akademisyenler ve ilgili bölümlerin temsilcileri katıldı.

ULCAY: SAĞLIKLI KENT HEDEFİNE KATKI KOYUYORUZ

Hüdavendigar Salonu’ndaki çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, 3. Nesil Vizyonu ile Bursa’ya ve ülkeye daha fazla değer üretme hedefiyle kent dinamikleri ile birlikte çok sayıda önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. UÜ Çevre Mühendisliği Bölümü ile Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’nin ortaklaşa yürüttükleri projenin de bu kapsamda değerlendirildiğini belirten Rektör Yusuf Ulcay, “Bursa adına çok önemli olduğuna inandığım söz konusu işbirliğinin ilk adımını atarken, kentimizin çevre sorunlarının günün ve geleceğin ihtiyaçları ile birlikte halkımızın talepleri doğrultusunda çözümü için gerekli araştırmaları yapmayı hedefledik. Araştırmalarımızda elde edilen sonuçları da kamuoyu ile paylaşmayı, geliştirdiğimiz yöntem ve önerilerle sağlıklı kent hedefine katkı koymayı taahhüt etmiştik. Bu çalışmayı büyük bir özveriyle yürüten Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimiz ve Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi çalışanları başka olmak üzere katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ÇALIŞMALAR KARARLILIKLA YÜRÜYEC EK

Uludağ Üniversitesi olarak çevresel duyarlılığın yaygınlaştırılması ve sağlıklı kentleşmenin önündeki sorunların çözümü noktasında etkin ve sorumlu bir rol üstlenmeye devam ettiklerini vurgulayan Ulcay; “Sanayi kuruluşlarımızın çevreye duyarlı üretim ve büyüme hedeflerine katkı koymak için stratejik adımlar atıyoruz. Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve  Sanayi Odası ile birlikte şehrimizdeki 21 OSB’nin katılımıyla Bursa Temiz Üretim İşbirliği Protokolü’nü de imzaladık. Biyolojik çeşitliliğin korunduğu, doğal kaynakların akılcı bir yaklaşımla yönetildiği, çevreyle dost sanayileşmenin ve planlı kentleşmenin esas alındığı bir gelecek için çalışmalarımızı kararlılıkla yürüteceğiz” diye konuştu.

BAŞKAN ALTEPE’DEN BİRLİKTELİK ÇAĞRISI

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise tam anlamıyla temiz çevre için başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Doğal kaynakların doğru kullanılmasının, çevreye karşı duyarlı yaklaşmanın ve kirlilikle mücadele etmenin sürdürülebilir çevre için en önemli adımlar olduğunu kaydeden Başkan Altepe, çevre kirliliğine karşı herkesi birlik olmaya davet etti. Bugün tüm dünyanın küresel ısınma, çölleşme ve kuraklık gibi insanlığın geleceğini tehdit eden etkilere neden olan çevre kirliliğine karşı büyük bir mücadele verdiğinin altını çizen Başkan Altepe, ancak birlik içerisinde verilen mücadeleyle daha sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşanabileceğini ifade etti. Başkan Altepe, konuşmasında, çevre konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımlara da değindi. Belediye olarak çevreye duyarlı bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Başkan Altepe, gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde Bursa’da içme suyu isale hatlarının yenilendiğini, kayıp-kaçak oranının düşürüldüğünü, atık su arıtma tesislerinin yapıldığını, atık minimizasyonu ve entegre atık yönetimine geçişle atıktan enerji ve hammadde geri kazanımının gerçekleştirildiğini, hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının denetimi ile uygun depolama alanlarının oluşturulduğunu, evsel ve sanayi atıklarının su kaynaklarına deşarjının önlenerek Nilüfer Çayı’nın su kalitesinin artırıldığını, sanayi envanterinin çıkarıldığını, kişi başına düşen yeşil alan miktarının artırıldığını, düzensiz depolama alanlarının rehabilite edildiğini ve yeşil alana dönüştürüldüğünü, hava kirliliğinin önlenmesine yönelik denetimler gibi daha birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlattı.

17 İLÇENİN ÇEVRE RÖNTGENİ ÇEKİLDİ

Konuşmasında ‘İlçeler Çevre Sorunlarını Belirliyor’ isimli projeye de değinen Başkan Altepe, çözüm önerilerinin geliştirilerek kurumsal çalışmalara yön verilmesi amacıyla böyle bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Uludağ Üniversitesi’yle yapılan işbirliği ile ilk olarak coğrafik ve demografik olarak farklı özelliklere sahip olan 17 ilçede çevre sorunlarının yerinde tespit edilmesini sağladıklarını söyleyen Başkan Altepe, bu amaçla proje kapsamında tüm ilçelerde ilgili yetkililerin de katıldığı çalıştaylar düzenlediklerini ifade etti. Çalıştaylarda katı atıktan su kirliğine, hava kirliliğinden görüntü kirliliğine kadar 17 ilçenin çevre sorunlarının hazırlanan soru formları üzerinden tartışılarak ortaya çıkartıldığını belirten Başkan Altepe, “Belirlenen çevre sorunlarının çözümü noktasında katılımcıların görüşleri de alındı. Çalıştaylarda çıkan sonuçların değerlendirileceği bu toplantının faydalı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların sonunda Başkan Altepe, başta UÜ Rektörü Prof.Dr. Yusuf Ulcay olmak üzere projenin uygulanmasında emeği olanlara birer teşekkür plaketi verdi. Rektör Ulcay da çevre konusunda gösterdiği hassasiyet nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür plaketi takdim etti.

Açılış konuşmalarının ardından UÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Berrak Erol Nalbur’un başkanlık ettiği ekip tarafından çalıştaylarda ulaşılan sonuçlardan oluşan sonuç bildirgesi katılımcılara aktarıldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [02-Haz-2016]

Haber Görüntüleme : 2.887 - 0