YÖK’ten ‘Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı’

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca, sağlık bilimleri alanında lisansüstü eğitimin tüm yönleriyle görüşülmesi için, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın katılımıyla "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Eğitim Çalıştayı" düzenlendi.

YÖK Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya bir dönem Avrupa Üniversiteler Birliğinde (EUA) bu alanda başkan yardımcılığı görevinde bulunmuş olan Prof. Dr. Michael J. Mulvany ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu, YÖK Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve üniversitelerin ilgili birimlerinin temsilcileri katıldı. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ülgen Günay da Uludağ Üniversitesi’ni temsil etmek üzere çalıştayda hazır bulundu.

Üniversitelerin sağlık bilimleri enstitü müdürleri, yöneticileri ile bazı üniversitelerin sağlık bilimleri alanında lisansüstü eğitim gören öğrencilerinin yer aldığı çalıştayın açılışında YÖK Başkanı Saraç ve YÖK Başkan Vekili Kapıcıoğlu bir konuşma gerçekleştirdi.

SARAÇ’TAN KALİTE VURGUSU

YÖK Başkanı Saraç, düzenlenen çalıştayın önemli bir konusunun da kalite kavramı olması ve bu kavramın doktora eğitiminde de ısrarla ve hızla yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Son olarak 11 Mayıs 2016'da yapılan Yürütme Kurulu’nda aldıkları bir kararı paylaşmak istediğini belirten Başkan Saraç, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Sağlık alanındaki doktora eğitimleri planlanırken bazı alanlarda eğitici kriterinin sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır. Bu zorluğu aşmak için YÖK olarak sağlık alanında açılacak doktora programı açılmasına ilişkin ilkelere; ‘Sağlıkla ilgili anabilim dallarında doktora programı açılabilmesi için lisansüstü eğitim öğretim programı açılmasına ilişkin ilkelerin birinci ve ikinci maddesi uyarınca, üniversite kadrosunda önerilen alandan en az ikisi doçent veya birisi profesör olmak üzere üç öğretim üyesi olması gerekmektedir. Diğer üç öğretim üyesi ise ilgili veya yakın alandan olabilecektir.' ibaresi eklenerek doktora eğitimi verecek hoca sıkıntısı çekilen alanlarda doktora programlarının açılabilmesine imkân sağlanmıştır."

Bu yeni düzenleme ile birlikte sağlık alanında doktora programı açılabilmesi için gerekli 6 öğretim üyesinin de aynı alandan olma şartını kaldırıldığını belirten Saraç, 6 öğretim üyesinin 3'ünün aynı alandan, 3'ünün ise ilgili veya yakın alandan olabileceğini sözlerine ekledi.

YÖK Başkan Vekili Safa Kapıcıoğlu'nun yaptığı "Yükseköğretimde Geleceği Tasarlamak" adlı konuşma ile Michael J. Mulvany'nin yaptığı "ORPHEUS'un Sağlık Bilimlerinde Doktora Alanında İyi Uygulama Önerileri" sunum sonrası YÖK Başkan Danışmanı Komsuoğlu ise çalışma gruplarının işleyişi hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Açılış konuşmaları ve sunumların ardından 6 tema üzerinden gerçekleştirilen çalıştaya geçildi.

Çalıştayın Tema Konuları ise şu şekildeydi:

Tema 1: Özgün Araştırma ve İnovasyon Odaklı Doktora Eğitimi ( Vizyon, strateji ve hedeflenen sonuçlar)

Tema 2: Doktora Programlarının Yapılandırılması (Süre, ders, yeterlilik, tez, tezin değerlendirilmesi)

Tema 3: Doktora Danışmanlarının Profesyonel Eğitimi

Tema 4: Sanayi Destekli Doktora Programları, Proje Kültürü, Proje Destekleri

Tema 5: İnterdisipliner Doktora Programlarının Geliştirilmesi

Tema 6: Sağlık Bilimlerinde Doktora Programlarının Kalitesi ve Akreditasyon

Temaların çalışmaları sonunda ortaya konulan raporlar okunarak genel bir değerlendirme yapıldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [01-Haz-2016]

Haber Görüntüleme : 2.290 - 0