Üniversite Camii kamuoyuna tanıtıldı

 

Uludağ Üniversitesi’ne yapılacak olan yeni camiinin projesi Bursa protokolünün de katılımı ile tanıtımı gerçekleştirildi.

Tamamlandığında üniversitede ibadethane anlamında büyük bir eksikliği giderecek olan ‘Uludağ Üniversitesi Kampus Camii’ tanıtım toplantısına Bursa Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Bursa Milletvekilleri Muhammet Müfit Aydın, Osman Mesten, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Prof. Dr. Eray Alper, Genel Sekreter Prof. Dr. İsmail Sağlam, Bursa protokolü, dekanlar, akademisyenler, personel, UÜ Camii ve Müştemilatını Yaptırma ve Yaşatma Derneği yöneticileri ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

KARALOĞLU: ÖNEMLİ OLAN DOĞRU PROJE, HALİS NİYET

Toplantıda konuşan Vali Karaloğlu, üniversitenin hastane, öğrenci, akademisyen ve çalışanları ile ortalama 70 bin nüfusa hizmet eden bir kampus olduğunu vurguladı. Burada insanların ibadet edecekleri bir camiye, öğrencilerin istifade edecekleri bir külliyeye ihtiyaçları olduğunu kaydeden Vali Karaloğlu: “Nihayetinde üniversite içinde hem hastaneye yakın, hem de fakültelere yakın merkezi konumda güzel bir yer. Öğrencilerin ve hastaneye gelen vatandaşların rahatlıkla faydalanabilecekleri konumda seçilmiş. Yapım aşamasına gelince, Tevbe suresinin 18. Ayetinde onun cevabı da apaçık verilmiş; ‘ Mabetleri Allah’ın evlerini, Allah’a ve ahret gününe inanan, namazını kılan ve zekatını veren kişilerle, Allah’tan başka kimseden korkmayan müminler imar ederler, yaparlar.’ Bursa’daki hayırseverler, iş adamları bu ayete uyuyorlar mı? Evet uyuyorlar. Kaldı ki ben yeryüzünde hiçbir cami ve kuran kursunun inşaatını yarım kalmış görmedim. Önemli olan projemiz doğru, niyetimiz halis olsun. Her medeniyet kendi çağına damgayı ibadethaneleri ile mabetleri ile vurur. Bu İslamiyet dışında, Hıristiyanlık, Musevilik ve Budizm içinde geçerlidir. Bulunduğu çağ için Ulu Cami Osmanlı medeniyetinin zirvesidir. Milano’daki Duomo Kilisesi de Avrupa medeniyetinin zirvesidir. Yapıcı eleştirilerin alındığı hem görünüm hem de kullanışlılığı ile çağımızı yansıtan güzel bir eser ortaya çıkmasını temenni ediyorum. Ben emeği geçen herkesi İlin Valisi olarak kutluyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da dernek yönetiminde olduğu yeni camiinin üniversiteye kazandırılması adına ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade etti.

YENİ YAŞAM ALANLARI OLUŞUYOR

Mübarek gecede hayırlı bir işe başladık diyen Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise: "Görükle kampüsümüzde yaklaşık 48.600 öğrenci öğrenim görmektedir. 1975 yılında 12 bin öğrencili olarak planlanan üniversitemizde bugün planlanın dört katı öğrencimiz öğrenim görmektedir. Bizler çok hızlı büyürken mekânları bu büyüme hızına göre planlayamamışız. Plansız büyüyen bir üniversite ise ihtiyaca cevap veremez hale gelmiştir. İlk defa bizler önümüzdeki 25 yılda buradaki planlar nasıl olmalıdır diyerek profesyonel firmalarla iş birliği yaptık. Açılması gereken yolları ve yeni binaları planladık. İnşallah yeni yapılacak olan camii, rektörlük ve yaşam merkezini üniversitenin bütün alanına eşit mesafede yaparak sağlıklı yapılar oluşturacağız. Bizler bu çalışmalarımızı yaparken atalarımızdan esinlenerek 132 bin metrekare kapalı alan, 2000 araçlık yeraltı otoparkı, 44 bin metrekare ticari alanı inşa edilecek yeni yaşam alanını öğrencilerimizin ve Bursalı hemşerilerimizin hizmetine sunacağız" diye konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru ise ilk göreve geldikleri vakit üniversitede acil olarak nelere ihtiyaç duyulduğunu araştırdıklarını ve 3 ana problem ile karşılaştıklarını belirtti. Bunlardan birinin de üniversitedeki her kesimin faydalanabileceği konsept bir camii olduğunun altını çizen Yücedoğru, “Üç eksikten birisi Rektörlük binasıydı. Diğeri tüm öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve ziyaretçilerimizin vakit geçirebilecekleri bir yaşam merkeziydi. Diğeri ise üniversiteye yakışan bir camiiydi. Rektörlük binasının parasını devletten aldık. Onu en iyi şekilde yapacağız. Yaşam merkezini yap-işlet-devret modeli ile yapacağız. Camii ise yap-işlet-devretme anlayışına göre yapılacak. Bunun da maliyetini hayırsever iş adamlarımızdan ve hayır yapmak isteyen insanlardan bekliyoruz. Bir tuğla bile olsa yapılacak her yardım bizler için büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Üniversite Camii ve Müştemilatını Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Kütahyalıoğlu da yeni caminin üniversiteye kazandırılması konusunda herkesi taşın altına elini koymaya davet etti.

Toplantı dualar ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile sona erdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [27-May-2016]

Haber Görüntüleme : 3.403 - 0