Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur Uluslararası Sempozyumu sona erdi

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ve Semerkant Devlet Üniversitesi’nin ortaklığında gerçekleştirilen "Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur Uluslararası Sempozyumu"nun son ayağı AYBÜ Milli İrade Yerleşkesi’nde yapılan program ile tamamlandı. 

Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur Uluslararası Sempozyumu (Semerkant- Bursa- Ankara) projesi, tarihe mâl olmuş iki büyük Türk Hakanı’nın dönemlerine ve çağları aşan etkilerine dikkat çekmek amacıyla ilk oturumu 17-18 Ekim tarihlerinde Semerkant, ikinci oturumu 24-25 Ekim tarihlerinde Bursa'da düzenlendi. Kapanış ve müzakare oturumları 26 Ekim tarihinde Ankara’da AYBÜ Etlik Milli İrade Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. 

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çınar'ın teşekkür konuşmaları ile başlayan sempozyumda, Semerkant Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Juliboy Eltazarov, AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş de söz aldı.

AYBÜ Rektörü Aydınlı "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı sayın Şevket Mirziyoyev’in Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur’u anlamak ve anlamlandırmak noktasında aynı yolda bir birliktelik içerisinde yürüdüğünü aktardı. Organize edilen bu büyük sempozyumun her iki ülkede de çok büyük yankı uyandırdığını söyleyerek sempozyumun önemini dile getirdi. Yıldırım Beyazıt ismini taşıyan bir üniversite olarak ele alınan konuyu Özbekistanlı bilim adamlarıyla iki yıl boyunca istişare ederek bu sempozyumun düzenlendiğini söyleyerek bu hususta çalışmalara devam edileceğini de bu sadece mütevazı bir başlangıç sözleriyle dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Sempozyumun son ayağında program dahilinde öğleden önce bir ve öğleden sonra üç olmak üzere toplam dört oturum gerçekleştirildi. Oturumlarda Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız ve Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan da hazır bulundu. 27 Ekim Perşembe günü Esenboğa Külliyesi’nde sempozyum manifestosu ilan edilerek hatıra ormanına ağaç dikimi yapıldı.

Sultan Yıldırım Bayezid-Emir Timur Uluslararası Sempozyumu (Semerkant-Bursa-Ankara ) Sonuç Bildirgesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Semerkant Devlet Üniversitesi’nin ortak düzenlediği Sultan Yıldırım Bayezid – Emir Timur Uluslararası Sempozyumu 17-26 Ekim 2022 tarihleri arasında Özbekistan ve Türkiye'de, üç şehirde, Semerkant, Bursa ve Ankara'da başarı ile tamamlanmıştır. Sempozyuma Türkiye, Amerika, Almanya ve Özbekistan'dan akademisyenler katılmış olup, her iki ülke arasında kültürel ve akademik işbirliğinin yapılmasında önemli bir rol oynamıştır. Sempozyum, tarihi hâdiseleri tekrardan yorumlayarak yeni bir ufuk kazandırmayı ve halklar arasında bir köprü oluşturmayı hedeflemiştir. Ankara Savaşı’nın bu sempozyumda yeniden ele alınması, yüzey araştırması çalışmalarına destek sağlamıştır. İki ülke akademisyenlerinin iki ülkedeki tarihi yerleri tanınmasına büyük imkân sağlamıştır. Kardeş ülke Özbekistan ile diplomatik ilişkilerin daha da geliştirilmesinde ve her iki ülkenin Cumhurbaşkanlarının kurmuş olduğu diplomatik münasebetlerin sağlamlaştırılmasında önemli bir payı olmuştur.

Öneri olarak;

1.            İki kardeş ülke arasında gelişen işbirliğinin devamı ve bilim adamlarının kitap ve makalelerinin her iki dilde de yayınlanması için ilgili devlet kurumlarının karşılıklı işbirliği sağlanmalıdır.

2.            2 veya 3 yıllık periyotlarla ortak sempozyumlar düzenlenerek bilim adamlarının bir araya gelmesi ve çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunmaları sağlanmalıdır.

3.            İlgili bölümler arasında öğrenci değişimleri hayata geçirilmeli ve üniversiteler arası yapılan protokoller somut olarak işletilmelidir.

4.            Özbekistan’da bulunan yazma eserlere dijital ortamda Türk akademisyenlerin ulaşabilmesi ve indirimli olarak bu yazmaları elde edebilmesi için ilgili kurumlar acilen devreye konulmalıdır.

5.            Karşılıklı akademisyen değişimi yapılmalı ve ortak araştırma enstitüsü kurulmalıdır.

6.            Bilgi kaynaklarının dijital olarak karşılıklı açılması sağlanmalı ve kaynak eserlerin neşri konusunda karşılıklı işbirliği protokolü imzalanmalıdır.

7.            Bu sempozyum gibi daha sık ama tematik küçük çapta çalışmalar yapılmalıdır.

8.            İki ülke akademisyenlerinden ve araştırmacılarından bir üst heyet kurulmalı ve bu heyet mütemadiyen online da olsa toplantılar yapmalıdır.

9.            Türkçe ve Özbekçe yayınlanan uluslararası hakemli bilimsel bir “Tarih-Edebiyat Dergisi” birlikte çıkarılmalıdır.

10.          Günümüz Türkiye-Özbekistan ilişkilerinin tarihi zeminini oluşturacak ilmi faaliyetlerin süreklilik kazanmasını sağlamak için çalışmalar yapılması teşvik edilmelidir.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [28-Eki-2022]

Haber Görüntüleme : 1.869 - 20