Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması ödülleri BUÜ’de sahiplerini bulacak

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) 11.’sini düzenlediği "Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması"nın (OGTY) finali Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ev sahipliğinde düzenleniyor.

OİB tarafından sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen ve bu yılki teması "Şarj ve Batarya Teknolojileri Çözümleri" olan OGTY finaline BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, OİB Denetim Kurulu Üyesi ve OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, otomotiv endüstrisinin geleceğine ışık tutan böylesine önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını aktardı. Önceki yıl açıklanan Araştırma Üniversiteleri arasında yer aldıklarını vurgulayan Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Türkiye’nin en kalabalık öğrenci nüfusuna sahip üniversitesiyiz. Bu yoğunluğa rağmen yaptığımız çalışmalar neticesinde araştırma üniversiteleri arasında yer aldık. Bir taraftan Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştiriyoruz, bir taraftan bilim ve teknoloji araştırmaları yapıyoruz, öte yandan da topluma hizmet görevini en iyi şekilde yerine getirmeye gayret gösteriyoruz. Araştırma üniversiteleri içerisinde 8 başlıkta ön plana çıkıyoruz. Sosyal konularda, sağlık alanında, gıda arz güvenliği konularında, fen ve teknik bilimler alanlarında da ön planda yer alıyoruz. TÜBİTAK ve YÖK verilerine göre Otomotiv Malzeme Teknolojileri alanında Türkiye 1.si konumundayız. Bursa ve Üniversitemiz bunu hak ediyor. Zaten bu seviyelerde olmasaydık vebal altına kalırdık. Bu üniversitenin çok güçlü ve deneyimli hocaları, geleceğe umutla bakan genç akademisyenleri ve öğrencileri sayesinde oldu. Hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

OTOMOTİV MÜKEMMELİYET MERKEZİ MÜJDESİ

Bu yıl ilk defa TÜBİTAK 1004 projesine başvurduklarını açıklayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Üniversitemiz tarihinde ilk defa böyle bir projeye başvuruda bulunmuş olduk. Revizelerimizi yaptık. TOGG’un işaret ettiği alanlarda çıktıları olacak bir proje. Önemli ortaklarımız var. İlk kademeyi geçtik. İnşallah yılsonunda bu üniversitenin batarya teknolojileri konusunda TOGG’un taleplerini dikkate alan bir mükemmeliyet merkezi projesini kazanmış olduğu müjdesini vereceğiz. İşler o yolda ilerliyor” açıklamasında bulundu. Üniversitedeki ilgili alanlardan akademisyenlerin katılımı ile çok nitelikli bir otomotiv çalışma grubu kurdukları bilgisini de paylaşan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Tüm ilgili alanların katılımı ile bu grubu çalıştırıyoruz. Ben de her programlarına katılıyorum. İki ayda bir kendimizi güncelliyor ve yeni gelişmelerden söz ediyoruz. Sektörden duayen isimleri çağırıyor, bilgi alışverişinde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

ELEKTRİKLİ VE HİBRİT ARAÇ TEKNOLOJİLERİ PROGRAMI İLK MEZUNLARINI VERDİ

Yaklaşık iki yıl önce TOGG’un Türkiye gündemine getirilmesinin hemen akabinde üniversite olarak bu alanda yer almaları gerektiğine karar verdiklerini ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri Programı açtıklarını hatırlatan Rektör Kılavuz; “Bursa Uludağ Üniversitesi olarak bu konuda ön almamız gerektiğine inandık. Hemen programı açtık. Bu yıl mezun verdik. Türkiye’de ilk mezunu veren meslek yüksekokulu biz olduk. Bu yıl da Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulumuzda da aynı isimle yeni bir program daha açtık. Staj ve uygulama konusunda Karsan’ın desteğini aldık. Otomotiv Mühendisliği Bölümümüz bünyesinde Hibrid ve Elektrikli Araçlar Anabilim Dalı’nı kurduk. Yüksek lisans programımızı açtık. Önceki yıl 10 kontenjan için 69 başvuru aldık. Eklemeli imalat yüksek lisans ve doktora programlarımızı faaliyete geçirdik. Yapay zeka yüksek lisans programını açtık. Basamakları teker teker çıkmaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.

ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİNDE BAŞARI ÇITASI YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Toplumun her kesimi ile buluşmaya önem veren bir üniversite modeli oluşturma gayretlerinin devam ettiğini söyleyen Kılavuz; “Kampüsün duvarları arasında sıkışıp kalmış bir getto üniversite olmak yerine şehirle bütünleşmiş bir üniversite olmak istiyoruz. Bu yüzden de kendimizi daha iyi görebilmemiz gerektiğine inandık. Dünya genelinde ölçümler yapan sıralama kuruluşları var. Bunlardan birisi olan Times Higher Education sıralama kuruluşuna başvuruda bulunduk. Genel anlamda bin ile bin 500 sıralaması arasında olduğumuzu gördük. Bu sıralama kuruluşunun 6 parametresi var. Onlardan birisi de Endüstri ile İlişkiler alanı. Bu alanda 2021 yılı verilerine göre dünyada 716. sırada yer aldık. Bu yılın verilerinde ise 663. sıraya yükseldiğimizi gördük. Tabii bir de Teknoloji Transfer Ofisimiz var. Çok deneyimli ve çalışkan bir ekibimiz var. Orada da fedakârca çalışmalar yürüttük ve bugün Bursa’nın iş dünyası ile akademisyenlerini buluşturan özel bir köprü haline getirdik. ULUKOZA bünyesinde de genç girişimcileri proje hazırlamaya teşvik ediyor, hazırladıkları projelere de TÜBİTAK tarafından destek almalarını sağlıyoruz. Sadece bu yıl TÜBİTAK’ın 1512 projesiyle destek verdiği Türkiye’deki 132 projenin 8’i ULUKOZA’dan çıktı. O gençlerden birisi de bugün yapılacak yarışma finaline kalan 10 projelerden birinin sahibi olarak yer alıyor” diye konuştu.

BUÜ’YE EN FAZLA PROJE KATILIM ÖDÜLÜ

Bursa Uludağ Üniversitesi, 11.’si gerçekleştirilen OİB Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda en fazla proje başvurusu yaparak bu alanda özel bir ödüle layık görüldü. Çok sayıda üniversiteden proje başvurusunun geldiği yarışmada en fazla başvuruyu yapan BUÜ’ye ödülü OİB Denetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova tarafından takdim edildi.

ÖDÜLLER BUGÜN DAĞITILACAK

Törende OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ile OİB Denetim Kurulu Üyesi ve OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da birer açılış konuşması yaptılar. Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliği olan OİB'in, Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde bu yıl 11'incisini düzenlediği yarışmada toplam 500 bin TL ödül dağıtılacak. Ödül alan projeler ayrıca İTÜ Çekirdek Kuluçka Programı’ndan yararlanma olanağı yakalayacak ve tüm finalistlere "Patent Tescil Ödülü" verilecek.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ DENEYİMLERİNİ AKTARACAK

Program kapsamında çeşitli oturumlar da düzenlenecek. FARASIS kurucu ortağı Dr. Keith Kepler'in "Batarya Sistemlerinde Yeni Teknolojiler", RIVIAN Genel Müdürü Erhun Arkan'ın da "Start-Up Ekosistemi ve Otomotiv Teknolojilerinin Getirdiği Yeni Fırsatlar" üzerine sunum yapacağı etkinlikte ayrıca Otomotiv Gazetecileri Derneği Başkanı Ufuk Sandık moderatörlüğünde, sektör temsilcilerinin katılacağı "Şarj Sistemleri ve Bağlantılı İş Modelleri" konulu panel gerçekleştirilecek.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [25-Eki-2022]

Haber Görüntüleme : 1.705 - 17