Mesleki eğitimde önemli işbirliği

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ), sanayicilerin yaşadığı ara eleman sıkıntısını çözmek adına her geçen gün yeni adımlar atmaya devam ediyor. Sektör ile yakın diyaloglar kuran üniversite yöneticileri teknik eleman yetiştirilmesi noktasında sanayicilerle işbirliği protokolleri imzalamayı da ihmal etmiyor.

Uludağ Üniversitesi, Coşkunöz Eğitim Vakfı ile ara eleman yetiştirilmesi, meslek yüksekokulu öğrencilerine staj imkânlarının oluşturulması ve ikili işbirliklerinin arttırılması amacıyla protokol geniş kapsamlı bir protokol imzaladı. UÜ Rektörlük Binası B Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Coşkunöz Eğitim Vakfı Müdürü Azize Gökmen, UÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Sağlam, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan ile akademik ve idari personel katıldı.

TEMATİK MESLEK YÜKSEKOKULLARI OLUŞTURULACAK

Törende konuşan UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, yeni dönem yapılandırılmasında özellikle tematik bölümler ya da meslek yüksekokulları oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. Bu doğrultuda ilgili bölüm veya yüksekokulun bir alanda kendisini geliştireceğini ve o alanda marka haline geleceğinin altını çizdi. Üçüncü nesil üniversite vizyonunun da bunu gerektiğini vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüce:

“Bilimin markalaşma, markalaşmanın da ekonomiye dönüşmesi adına bu yöntemin gerektiğini düşünüyoruz. Sadece söylemler ile bu işi yapmak mümkün değil. Biz bu yolda adımlarımızı attık. Kısa vadeli bir hedefimiz yok. Türk milleti heyecanlı bir yapıya sahip. Hemen olmasını istiyor. Biz Uludağ Üniversitesi’nin gelecek 25 yıllık planını yaptık. İlk adımlar sağlam olursa gelecek adımlar da sağlam olacaktır. Teknik bölümlerimiz ya da meslek okullarımız açısından baktığımızda, sanayi bizim en önemli paydaşımız olarak karşımıza çıkıyor. Gönlümüz teknik bilimlerin direk sanayi içerisinde olmasından yana. Hocalarımızın da sanayi ile iç içe olmasını istiyoruz. Sanayicinin de gelip bizi eğitmesini istiyoruz. Rektörümüz de bu yönde çalışmalar ve görüşmeler yapıyor. İlerleyen zamanda bunu da çözeceğiz. Zaman hepimiz için çok kıymetli. Öğrencilerimizin mezun olduktan sonra tekrar tekrar başka yerlerde eğitim görmesi bizim için de onlar için de sanayici için de ciddi bir kayıp. Bu yüzden hep birlikte gayret etmeliyiz, hep birlikte çözümler üretmek için çalışmalıyız” diye konuştu.

GÖKMEN: EL ELE VEREREK BAŞARABİLİRİZ

Coşkunöz Eğitim Vakfı Müdürü Azize Gökmen ise günümüzde artık 4. sanayi devriminden bahsedildiğine işaret etti. Vakıf Müdürü Gökmen, iş dünyasının teknik personelden değişen ve gelişen teknolojiye müdahale edebilecek girişimci, takım çalışmasına yatkın, geniş tabanlı meslek kültürüne sahip olmanın yanında artık yeni yetkinlikler de beklediğini kaydetti. Eğitim kurumlarının gençlere bu yetkinlikleri kazandırmak için iş dünyası ile birlikte çalışmak zorunda olduğunu aktaran Gökmen:

“Eğitim kurumlarımızın çıktısı doğrudan iş dünyamızın girdisi olabilmeli. İş dünyasını dinlediğiniz zaman her işe aldıkları elemanı yeniden yetiştirmek, yeni yetenekler kazandırmak üzere çok ciddi zaman ve maliyet kaybı harcadıklarını söylüyorlar. En büyük şikâyetleri de nitelikli iş gücü bulamamak. Özellikle Bursa sanayicileri bu sıkıntıyı her seferinde bahsediyor. Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü, tekniker yetiştiren eğitim kurumlarından bu sene 7 bin 500 civarında mezun verecek. Yaptıkları araştırmada ise bu mezunlardan sadece yüzde 2’si ben bu meslekte çalışacağım diyor. Tabi bunun temelinde birçok sebep var. Sanayinin bel kemiği olan nitelikli iş gücünü yetiştiren kurumlar ile sektör olarak işbirliği içerisinde olmak istiyoruz. Sektörün istediği yetkinlikler ile öğrencilerimizi donatalım ve onları doğrudan üretime kazandıralım. Artık uluslararası rekabetin gündemde olduğu, Türkiye’nin kendi markasını yaratmasının kaçınılmaz olduğu bir süreçteyiz ve bizim gençlerimiz ile kurumlarımız bunu başarabilecek nitelikte. İş dünyamız ile eğitim kurumlarımız kol kola hareket ederlerse bunu başaracaktır” şeklinde konuştu.

UÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Sağlam da vakıfların bu tür projelere ilgi duymasının kendileri ve eğitim camiası açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Vakıf kurumlarının bugüne kadar biraz ihmal edildiğini söyleyen Prof. Dr. İsmail Sağlam, buna rağmen vakıfların eğitime ilgi duyması, eğitim kurumları ile işbirliği yapmasının gelecek açısından umut verici bir gelişme olduğunu ifade etti.

ARA DEĞİL, ARANAN ELEMAN

Coşkunöz Eğitim Vakfı ile geçmişe dayalı işbirliklerinin olduğunu mevcut olduğunu kaydeden UÜ Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan ise: “Okul olarak 19 program, yaklaşık 5 bin öğrenci ve tamamen teknik programlardan oluşan eğitimlerimiz ile tematik bir eğitim modeli uyguluyoruz. Bursa gibi sanayi kentinde de çok önemli bir boşluğu dolduruyoruz. Bursa’da birçok önemli sektöre ara değil aranan eleman yetiştiriyoruz. Ancak tabi ki sanayinin büyüme hızına baktığımızda bizim de büyümemiz, kendimizi geliştirmemiz gerektiğini görüyoruz. Mesleki eğitimde bizler okul olarak daha fazla ne yapabiliriz diye düşünüyoruz ve bu konuda yeni bir mesleki eğitim modeli ile çalışıyoruz. Bu anlamda il dinamikleri ile birlikte çalışmaya başladık. Mesleki eğitimdeki algı iyileştirmesine yönelik bir ortaklık çağrısında bulunduk. Bu konuda da üstümüze düşeni yapacağız” dedi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [13-May-2016]

Haber Görüntüleme : 2.604 - 0