E-Atık Günü'nde atıklarımızı topluyoruz

 

Yaşamımızdaki yeri hızla büyüyen elektrikli ve elektronik cihazlar, kısa sürelerde kullanım ömürlerinin sonuna gelmekte ve çözülmeyi bekleyen bir atık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Elektrikli ve elektronik atık olarak anılan bu atıklar, tehlikeli bileşenler içermektedir. Bu nedenle uygun yönetilmediklerinde çevre ve insan sağlığına tehlikeler sunabilmektedir. Uygun yönetildiklerinde ise içerdikleri bakır, gümüş, altın, paladyum ve benzeri değerli metaller, cam, plastik gibi geri kazanılabilir bileşenler, ekonomiye geri kazandırılabilmektedir.

Gelişen teknolojinin istenmeyen bir sonucu olarak karşımıza çıkan bu yeni tür atık, pratikte ve literatürde e-atık olarak da adlandırılmaktadır.

Tamiri mümkün olmayan, yeniden kullanamayacağınız TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, faks, fotokopi makinaları, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, MP3 çalarlar, tıbbi cihazlar gibi alet ve ekipmanlar elektronik atık haline gelebilmektedir.

Etkinliğimiz

14 Ekim 2022 tarihinde kampüste E-atık getirme günü düzenliyoruz. Evinizden çıkan her türlü elektrikli ve elektronik atığı getirebilirsiniz.

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, VODAFONE, BALKANTÜRKSİAD ve AKADEMİ ÇEVRE arasında gerçekleştirdiğimiz ortaklık projesi kapsamında bu atıkların geri kazanım tesisine gönderilmesini ve ekonomik bir değere dönüşmesini sağlayacağız. Elde edilen gelir bizlere rapor edilecek; sizlerle paylaşacağız. Bu gelirle çocuklarımız için kodlama sınıfları oluşturulacak.  Sizlere de günün hatırası olarak birer sertifika vereceğiz.

E-atıklar Nasıl Geri Kazanılıyor?

  1. Geri kazanım merkezine gelen e-atıklar içinden tekrar kullanımı mümkün olanlar ayrılır. Tamir edilerek satışa sunulur veya bağışlanır.
  2. Ürünün tamamı satılamıyorsa, satılabilir parçalar sökülür; test edilerek sınıflandırılır.
  3. Çalışmayan parçalar demonte edilir. Tehlikeli maddelerden arındırılır. Geri kazanılabilecek madde grubuna göre (cam, plastik, değerli elementler vb.) ayrı geri kazanım süreçleri işletilir.

 

BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörlüğü

sustainability@uludag.edu.tr

https://uludag.edu.tr/surdurulebilirlik

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [07-Eki-2022]

Haber Görüntüleme : 1.521 - 32