Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliğinde yürütülen ‘Temel Arabuluculuk Eğitimleri’ tamamlandı. Gerçekleştirilen tören ile başarılı kursiyerlere sertifikaları teslim edildi.
BUÜ ve BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi, yeni arabulucuların kazandırılması noktasında önemli bir misyon üstleniyor. İki kurumun işbirliğiyle hukuk camiası ve kamu çalışanlarına yönelik verilen ‘Temel Arabuluculuk Eğitimleri’nin sertifika törenine Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
TİCARİ DAVALARIN ARABULUCULUK İLE ÇÖZÜLME ORANI YÜZDE 53
Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan konuşmasında, dünyanın geldiği nokta itibariyle karmaşık, uzayan, usulü fazla olan hukuk formüllerine ticaret erbabının çok sıcak bakmadığını dile getirdi. Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Bursa’nın dünyaya yönlerini çevirmiş, büyük yatırımlar yapan ve nüfusa göre milli geliri en yüksek, üretimi en yüksek olan şehirlerden biri olduğunu söyledi. BUÜ ile BTSO’nun tahkim ve arabuluculuk noktasında önemli bir misyon üstlendiklerini ifade eden Birkan, “Bursa Uludağ Üniversitesi ve BTSO, büyük bir öngörüyle Türkiye’deki oda borsalar arasında kurulan ilk tahkim arabuluculuk merkezi olan BTSO TAM’ı açıp Türkiye’nin gündemine taşıdı. Kurumlarımız bu anlamda her zaman öncülük ediyor. Dünya genelinde hızlı, pratik, iki tarafın da kazandığı çözüm odaklı sistemlere yönelme var. Tarafların arabuluculuk merkezlerinde uzlaştığı bir sistemin oluşması için çalışıyoruz. Ticari davaların arabuluculuk ile çözülme oranı yüzde 53. Bu bağlamda arabuluculuk eğitimiyle beraber üretilecek çözümlerin de artacağını düşünüyorum” dedi.
“ÜNİVERSİTEMİZİN BU İŞBİRLİĞİNİ ÖNEMLİ GÖRÜYORUM”
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise üniversitelerin temel fonksiyonlarının eğitim-öğretim faaliyeti gerçekleştirmek ve bilimsel teknolojileri araştırıp geliştirerek topluma hizmet etmek olduğunu belirtti. Rektör Kılavuz; “Bu anlamda üniversiteler merkezi yönetimle, yerel yönetimlerle, sivil toplum örgütleriyle, odalar ve borsalar ile işbirliği faaliyeti yürütürler. Dolayısıyla bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz sertifika törenimizin önemli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
EĞİTİMLERDEN FAYDALANAN SAYISI 400’Ü GEÇTİ
Son bir yılda 250 arabuluculuk müzakeresine ev sahipliği yaptıklarını kaydeden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da; “Bu görüşmelerin yüzde 70’inin uzlaşı ile sonuçlandığını ve oranın giderek yükseldiğinin altını özellikle çizmek istiyorum. BTSO olarak Uludağ Üniversitemiz ile işbirliğinde düzenlediğimiz ileri arabuluculuk eğitimleri, uzlaştırma sertifika programları ve uluslararası tahkime giriş eğitimlerimizden de bugüne kadar 400’den fazla katılımcı faydalandı. Arabuluculuğun dava şartı olarak yasal düzenlemeye kavuşmasında BTSO olarak bizlerin de talepleri ve önemli katkıları oldu. Diğer taraftan kira uyuşmazlıklarında ‘arabulucu’ zorunluluğu da Odamızın çalışmaları kapsamında yer alan bir düzenleme. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ülkemizde daha da gelişecektir. Bizler de iş ve hukuk camiamızın yanında olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
UYGULAMADAN YARARLANANLARIN SAYISI ARTACAK
Programda konuşan Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ise arabuluculuk yönteminin öneminden bahsederek, “Burada bulunmamızın temel nedeni olan arabuluculuk faaliyeti, Adalet Bakanlığımızın, oda ve borsa başkanlarımızın katkılarıyla birlikte bugünkü halini aldı. Bursa Uludağ Üniversitesi’ne ve BTSO’ya da katkıları için teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, eğitimleri tamamlayan 85 kursiyere sertifikalarını takdim etti.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv