ATIKLARIMIZI NASIL YÖNETİYORUZ?

 

Atık yönetim hiyerarşisi, atık yönetim kararlarını nasıl vermemiz gerektiğini anlatan kavramsal bir modeldir. Atık yönetim kararları hem organizasyon düzeyinde hem de bireysel düzeyde verilebilir. Bu modele göre öncelik her zaman atık oluşumunun önlenmesi yönünde olmalıdır. Atık oluşumu önlenemediğinde azaltılmalı, azaltılamıyorsa yeniden kullanım seçeneği değerlendirilmeli, yeniden kullanım sağlanamıyorsa geri dönüşüm/geri kazanım seçeneklerine başvurulmalıdır. Bu da yapılamıyorsa atık, bertarafa gönderilmelidir. Bertarafa gönderilen her atığın doğadan alınan ve bir daha kullanılmamak üzere depolanan veya yakılan hammadde olduğunu unutmamak gerekir.

Günümüzdeki uygulama incelendiğinde atık bertarafının en çok tercih edilen adım olduğunu görüyoruz. Bunu geri dönüşüm/geri kazanım uygulamaları düşük bir oranla izliyor. Geri dönüşüm/geri kazanımın da son iki seçenekten biri olduğu ve bu seçeneğin de önemli bir çevresel yükünün olduğunu unutmamak gerekiyor.

İdeal bir atık yönetiminde atığı önleme basamağı en çok tercih edilen seçenektir. Bunun için bireyler olarak sorumlu tüketici olma yollarını araştırmamız gerekiyor.        

Örneğin su ihtiyacımızı gidermek için plastik şişe içindeki suyu satın almak ve geride kalan plastik şişeyi geri dönüşüm kutusuna atmak aslında çok da çevre dostu olmayan bir davranıştır. Bunun yerine hiç atık oluşturmayacak şekilde susuzluğumuzu gidermenin yollarını bulmak gerekiyor.

 

BUÜ Sürdürülebilir Kampüs

https://uludag.edu.tr/surdurulebilirlik

E-posta: sustainability@uludag.edu.tr

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [22-Eyl-2022]

Haber Görüntüleme : 2.937 - 35