Rektör Kılavuz, TÜBİTAK projesi yürütecek uluslararası konsorsiyum heyetini ağırladı

 

TÜBİTAK 1071-Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı tarafından desteklenen Uluslararası Horizon 2020 ICT-Agri-Food (https://www.ictagrifood.eu/) "Konuma Özgün Gübreleme İçin Veriye Dayalı Platform" isimli projenin ilk çalıştayı Bursa Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Programın ardından BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz projenin uluslararası koordinatörü Prof. Dr. Abdul Mounem Mouazen’i makamında kabul etti.

Belçika’dan Ghent University, Türkiye’den Bursa Uludağ Üniversitesi ve Sezer Tarım, Almanya’dan Rostock University, Yunanistan’dan Aristotle University Thessaloniki ve İsviçre’den Quantis’in bulunduğu uluslararası konsorsiyumun yürütücülüğünü Prof. Dr. Yücel Tekin yapıyor. Çalışmada Prof. Dr. Yahya Ulusoy, Prof. Dr. Selçuk Arslan ve Prof. Dr. Kemal Sulhi Günduğdu görev alıyor.

Proje ile akıllı tarımın en güncel çalışma konularından olan toprak özelliklerine bağlı olarak değişken oranlı gübreleme ve sulama için elektronik kontrol tabanlı tam otomatik veri odaklı bir platform oluşturulması hedefleniyor. Platform; toprak, ürün ve arazi özellikleri üzerinde yerinde ve uzaktan algılama araçları tarafından toplanan yüksek çözünürlüklü verileri kullanarak değişken oranlı gübreleme ve sulama yapılmasını hedefliyor. Bu amaçla toprak özelliklerinin belirlenmesinde spektrofotometrik yansıma değerlerinin kullanılacağı ve seçilmiş bölgelere yerleştirilecek toprak nem sensörleri ile kablosuz ağ kullanılarak toprak nem içeriklerinin ölçüleceği açıklandı. Yürütülecek ç çalışma sayesinde elde edilecek verilerin vejetasyon verileri ile birleştirileceği ve Sezer firması tarafından tamburlu sulama makinesinin modifiye edilerek amaca uygun duruma getirileceği vurgulandı.

BUÜ Yönetimi olarak proje konusunda uluslararası konsorsiyuma tam destek vereceklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, akademisyenlere başarı temennisinde bulundu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [13-Eyl-2022]

Haber Görüntüleme : 1.824 - 20