Uludağ Üniversitesi’ne özgü bitki çayı içecekleri satışa sunuldu

 

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yapılan ve Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen projede, ıhlamur, melisa, ekinezya, adaçayı, biberiye, funda, yeşil çay ve mate çayı ile biberiye, funda, yeşil çay, mate çayı ve ıhlamur karışımından elde edilen “miks” çayı içecekleri üretildi. İlk aşamada bitki çayı içeceklerinden melisa ve ıhlamur ayrı ayrı şişelenerek 1.5 liradan Ziraat Fakültesi Mağazalarında satışa sunuldu.

Üretimi yapılan bu içeceklere Prof. Dr. Ömer Utku Çopur ve Doç. Dr. Canan Ece Tamer tarafından patenti alınan içeceklerin özgünlüğü kanıtlanarak koruma altına alındı. Bu çalışma Ar-Ge niteliğinin yanı sıra, aynı zamanda Arş. Gör. Dr. Senem Suna’nın doktora tezi olarak yürütüldü.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, bitki çaylarının günümüzde daha çok demlenmeye hazır poşetler halinde tüketildiğini ya da aktarlarda bitki yaprak, sap, kök, tohum gibi kısımların kurutulmuş halde satın alınıp, beğeniye göre farklı geleneksel metotlarla hazırlandığını hatırlattı.

Her bitki çeşidinin demleme yöntem ve parametrelerinin farklılık gösterdiğini ve bu yüzden yapılan bilinçsiz uygulamaların beklenen faydaların en aza inmesine hatta önemli sağlık risklerine neden olabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Çopur, “Bu nedenle geleneksel yöntemlerdeki hataları önlemek, üretimi standardize etmek, bitki çaylarının her dönem ve ortamda sevilerek tüketilebilmelerine olanak tanımak, içecek sektörü için yeni ve üreticiler için ise, katma değeri yüksek, özellikle mikrobiyal açıdan güvenilir son ürün elde etmek amacıyla böyle bir çalışma yaptık” dedi.

Çopur, bitki çayı içeceklerini şişeleyerek riskleri önlemenin yanı sıra genellikle kış aylarında ve sıcak olarak tüketilen bitki çaylarının her mevsimde tüketiminin de mümkün olacağını belirtti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [26-Nis-2016]

Haber Görüntüleme : 3.045 - 0