Uludağ Üniversitesi, yeni vizyonuna göre yeniden yapılanıyor

 

Rektör Ulcay: 4 yılda 250 milyon TL’lik yatırım hedefliyoruz

 

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, basın toplantısı düzenleyerek göreve geldikten sonra yaptıklarını ve bundan sonraki hedeflerini anlattı.

“Hepimizin Rektörü, Herkesin Üniversitesi” parolası ile ortak aklı esas alan bir anlayışla üniversitenin 40. kuruluş yılında yeni bir döneme milat olacak çalışmaları başlattıklarını belirten Ulcay, “Master plan hazırlayarak 2015-2035 yıllarını etap etap planladık, Uludağ Üniversitesi’ni örnek bir yaşam merkezine dönüştüreceğiz. Projelerini hazırladığımız ve temelini atacağımız inşaatlarımızla kampüsümüzde 2016-2019 yıllarında özel bütçeden yaklaşık 150 milyon TL’lik yatırım yapacağız. Aynı dönem hibe yolu ile de 100 milyon TL bina yatırımı gerçekleştireceğiz. Ağustos ayında temel atmaya başlıyoruz” dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üst düzey yöneticileriyle birlikte Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı yaptı.

Basın toplantısında ilk olarak hem bir Bursalı olarak hem de üniversitenin ilk mezunlarından biri olarak; Uludağ Üniversitesinin bugünlere gelmesinde emeği geçen ve hizmet eden tüm yöneticilere, akademik ve idari personele ayrı ayrı teşekkür eden Rektör Ulcay, kendisi görevde olsun veya olmasın, Uludağ Üniversitesi’nin 20 yılını öngörerek yeni bir yapılanma başlattıklarını bildirdi.

Günümüz dünyasında nasıl ülkeler yerine şehirler ön plana çıkıp yarışıyorlarsa, eğitim dünyasında da küresel anlamda üniversitelerin yarıştığına işaret eden Rektör Ulcay, üniversitelerin, kentlerine ve ülkelerine bilimsel çalışmalarla olduğu kadar eğitim turizmi yönüyle de yaptığı katkıya dikkat çekti ve şöyle konuştu:

HEDEF EN İYİ 10 ÜNİVERSİTE ARASINA GİRMEK

“Bizler de bu bakış açısıyla; nitelikli insan kaynağı yetiştirme, vizyon oluşturma, katma değer üretecek bilimsel projeler geliştirme sorumluluğunu taşıyan Uludağ Üniversitesi’nin kültür, turizm, tarih ve sanayi kenti Bursa’mıza ve ülkemize daha fazla değer katması gerektiği iddiasını ortaya koyduk. Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesi arasına girebilmek için de uluslararası düzeyde eğitim kalitesini yakalayan, bilimsel çalışmaların özgürce yapıldığı ve destek bulduğu, toplumsal ve ekonomik alanlarda katma değer üreten projelerin ortaya konulduğu bir ortam oluşturabilmek için hemen harekete geçtik. Başlattığımız ve hazırlıklarını sürdürdüğümüz söz konusu projelerle; üniversitemiz birkaç yıl gibi yakın bir zamanda çok daha farklı ve örnek bir yaşam merkezine dönüşecek. Öğrenci sayımızın ve kampüs alanımızın büyüklüğü ile değil, bilimsel araştırmaların sayısıyla, toplumsal ve ekonomik kalkınmaya katkılarıyla övündüğümüz bir geleceğe doğru ilerliyoruz” dedi.

DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMA POTANSİYELİMİZ VAR

Uludağ Üniversitesi’nin bir dünya üniversitesi olabilecek bir potansiyel taşıdığına inanarak, bu seviyeye çıkarabilecek vizyona, birikime sahip bir ekiple yoğun bir çalışma dönemi yaşadıklarını anlatan Rektör Ulcay, şöyle konuştu:

“Bizler 4 yıllık görev süremizi değil, Uludağ Üniversitesi’nin gelecek en az 20-25 yılını planlayarak yola çıktık. Üniversitemize bilimin ekonomik değere ve toplumsal faydaya dönüştüğü, hem Ar-Ge yapan hem proje üreten, sanayi ile işbirlikleri kuran '3. Nesil Üniversite' vizyonunu belirledik. 3. Nesil Üniversite hedefimizi ‘Bilimden üretime, üretimden ekonomiye’ vizyonu oluşturuyor. Biliyor ve inanıyoruz ki Türkiye’miz, eşiğinde olduğumuz ve ıskalama şansımızın olmadığı 4. Sanayi Devrimi’ni ancak 3. Nesil Üniversiteler ile yakalayabilir. Biz de bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için; düşünce ve teknoloji üreten, ileri teknolojiyi kullanan ve transfer eden bilimsel üretim merkezi olma yolunda önemli reformlara imza atıyoruz.”

BİR YILDA YAPILANLAR

Kendine yeni bir ufuk belirleyen Uludağ Üniversitesi'ni; Ekosistemini tamamlamış kampüs yapısıyla en kaliteli eğitim-öğretim imkânlarına sahip;  Ar-Ge ve proje desteklerini arttırarak bilimsel çalışmaları teşvik eden; Bilim dünyasına hizmet etmenin yanı sıra, mezunlarıyla iş dünyasının beklentilerine cevap verebilen; Nitelikli ve uluslararası öğrencilerin öncelikli tercih ettiği; Son bir yılda 6500’e çıkarılan yüksek lisans ve doktora yapan öğrenci sayısını 1 yıl sonra 10.000’e, nihai olarak ta 15.000’e çıkarmayı hedefleyen, Teknopark ve TTO’da yeniden yapılanan; Kentiyle bütünleşmiş örnek bir akademik merkez yapmak için hızlı ve etkin adımlar attıklarının altını çizen Rektör Ulcay, “Bir yılı geride bıraktığımız görev süremiz içinde, ilk olarak kent dinamiklerimizin tamamı ile bir araya gelerek düşünce ve beklentilerini aldık. İşbirliği alanlarımızı tespit ettikten sonra da öncelikli olarak gördüğümüz çalışmaları hemen başlattık. Planlı bir kampüs yapılanması için, üniversitemizin tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyan master planımızı tamamladık” dedi.

TEKNOPARK’A BİLİŞİM MÜKEMMELLİYET MERKEZİ KURULACAK

Bursa’daki AR-GE birimi bulunan şirketleri ULUTEK’e çekebilmek amacıyla sanayicilerle buluşarak görüş alışverişinde bulunup beklentilerini aldıklarını ve Teknopark’da Bilişim Mükemmelliyet Merkezi kurmayı hedeflediklerini ifade eden Rektör Ulcay, bu konuda yaptıklarını şöyle özetledi:

“Özel sektörümüzle ortaklık kültürünü hayata geçirdik. Bunun için bilimsel araştırma projeleri yönergemizde değişikliğe gittik. SANTEZ projelerindeki çalışma modelini üniversitemizde de uygulamaya başladık. Akademisyenlerimizle birlikte çalışma yapan girişimcilerimizin 150 bin TL’ye kadar olan araştırma projelerine üniversite olarak 1/3 oranında ortak oluyoruz. Küçük ama etkin projelerde bu modeli kullanmaya devam edeceğiz. Son bir yılda üniversitemizdeki araştırma projeleri için yatırım hariç 12 milyon TL’lik mali destek sağladık. Bunlar 40 yıllık üniversite tarihimizde bu çapta ilk kez gerçekleşen uygulamalardır.”

Kampüsteki 900 metrelik uçak pistini 1.500 m’ye çıkarıp yeniden düzenlediklerini de kaydeden Ulcay,  burada uçakları test etme, eğitim uçuşları yapılacağı gibi, sivil havacılığa da hizmet verileceğini söyledi.

KAMPÜS YENİDEN YAPILANACAK

Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, kampüste öngördükleri yapılaşma hakkında da bir sunum yaparak bilgi verdi.

Buna göre, Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsünde 2015-2035 yıllarını kapsayan vizyon planı 5 farklı etaptan oluşuyor.

Birinci etap (2015-2019):

 “Sabahattin Gazioğlu Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi, İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi, Merkezi Laboratuvar, Sağlık Yüksekokulu, Sosyal Yaşam Alanı, Cami, Rektörlük, Merkezi Derslik ve Laboratuvar, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Travma ve Yoğun Bakım Merkezi, Başhekimlik Binası, Poliklinik Ek Binaları, Onkoloji Hastanesi, Lisansüstü ve Doktora Yurtları, Spor Bilimleri Fakültesi, Atletizm Pisti ve Tribünü, Mimarlık Fakültesi Ek Binası, Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi, Hasta Yakınları Oteli, Kredi Yurtlar Kurumu, İlave Yurt Binaları, Tekstil Mühendisliği Bölümü ve Laboratuvarları, Çevre Mühendisliği Ek Binaları, Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve Engelliler Okulu, Su Sporları Merkezi, Mennan Pasinli Meslek Yüksek Okulu”

İkinci etap (2019-2023):

“İç Hastalıkları Hastanesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Dil Eğitim Merkezi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Hukuk Fakültesi, Ziraat Fakültesi Ek Binaları, Uzay ve Havacılık Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Endüstri Fakültesi Ek Binası, Akademik ve İdari Personel Lojmanları, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Kreş ve Anaokulu, Öğrenci Yemekhanesi, İnşaat-Makine-Otomotiv Laboratuvarları”

Üçüncü etap (2023-2027):

“İç Hastalıkları Hastanesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi, Veterinerlik Fakültesi Ek Binası, Uygulama Oteli, 2. Kütüphane”

Dördüncü etap (2027-2031):

“Temel Tıp Bilimleri Binası, Genel Cerrahi (Organ Nakli ve Anestezi) Hastanesi, Kardiyoloji (Kardiyo Vasküler ve Göğüs Cerrahisi) Hastanesi, Küçük Cerrahi Branşlar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müze (Arboretum ve Herbaryum)”

Beşinci etap (2031-2035):

“Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM) Ek Binaları, Araştırma Merkezi Binaları, Kütüphane.”

REKTÖRDEN MİMARLARA TEŞEKKÜR

Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ın ardından projeleri hazırlayan mimarlık firmalarının temsilcileri, projeler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Rektör Ulcay da, sunumlardan sonra, Uludağ Üniversitesi Gelişim Master Plan Çalışması ve Lansman Animasyon Sunumunun Hazırlanması Projesini yapan Devingen Planlamadan Hasan Şahintürk’e,  Mimarlık Fakültesi Ek Bina Projesini yapan Tabanlıoğlu Firmasından Mimar Murat Tabanlıoğlu’na, Spor Bilimleri Fakültesi Projesini Yapan Demirdağlar Mimarlıktan Taner Demirdağlar’a, Merkezi Derslik, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri Yurt Binası Projesini yapan Piray Mimarlıktan Mimar Ufuk Toktaş’a, Rektörlük Binası, Yaşam Merkezi, Kütüphane Ek Bina Projesini Yapan Sözüneri Mimarlıktan Yüksek Mimar Hasan Sözüneri’ne teşekkür belgelerini verdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [19-Nis-2016]

Haber Görüntüleme : 3.890 - 0