Sürdürülebilir Kalkınma Uludağ Üniversitesi’nde ele alındı

 

Uludağ Üniversitesi İktisat Topluluğu tarafından düzenlenen ‘Youth Economic Forum – 16’, UÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Toplam dört oturum şeklinde farklı konu ve konuşmacıların yer aldığı Youth Economic Forum’un ilk oturumu ‘Sürdürülebilir Büyüme: Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ başlığı altında düzenlendi. ‘Moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz’un yürüttüğü oturumda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel konuşmacı olarak yer aldı. İlk oturumu UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, rektör yardımcıları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci de takip etti.

Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, toplumun iktisadi hayatının her zaman önem arz ettiğini vurguladı. Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra da en fazla üzerine durulan konunun ekonomik bağımsızlık olduğunun altını çizen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüce, “Türkiye’de bu amaçla iktisat kongreleri bile başlatılmıştır. O açıdan iktisadın ve iktisadi kalkınmanın bizde önemi büyüktür. Gençlerimizin düzenlediği bu forum da bizim için büyük önem taşımaktadır. İnşallah gelecek yıllarda daha kalabalık ve geniş katılımcı forumlar da düzenlenecektir. Emeği geçenlere ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Faydalı ve bilgilendirici bir etkinlik olacağına inanıyorum” dedi. Yüce, konuşmasında Türkiye’deki ve dünyadaki ekonomik gelişmeleri de başlıklar halinde katılımcılar ile paylaştı.

GÜNÜMÜZDE KENTLER YARIŞIYOR

Açılış konuşmalarının ardından etkinliğin ilk oturumuna geçildi. Oturumda moderatörlük görevini üstlenen Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz, dünya üzerinde bir milyon yerleşkenin bulunduğunu açıklayarak, “Türkiye bu konuda önemli bir ülke. Dünyanın ilk yerleşkeleri bu coğrafyalarda kuruldu. Günümüzde artık ülkeler arası rekabetler yerini kentler arası rekabetlere bıraktı. Bursa bu rekabette nerede onu tartışmak istiyoruz. Tarihi kültürel miras, doğal kaynaklar ve yerel kabiliyetler Türkiye’yi ve kentleri kalkındıracak üç temel kabiliyetlerdir. Bursa bu üç kabiliyete de sahip. Bugün biz de bu kabiliyetleri nasıl kullanırız ve Bursa’yı nasıl kalkındırırız bunu tartışacağız” diye konuştu.

BURKAY, “BURSA TÜRKİYE’NİN SANAYİ BAŞKENTİDİR”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise sürdürülebilirlik kavramının son yıllarda hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündeminin en önemli maddelerinden birisi haline geldiğine işaret etti. Başarının uzun yıllar devam ettirilmesi gerektiğini söyleyen İbrahim Burkay, “Bunu başarabilen toplumlar zaten şuanda dünyayı ve bizleri yöneten toplumlar. biz hataları başkalarında aramayacağız. Kendimize bakacağız. Geçmişte bu coğrafya dünyaya hükmeden atalarımızın merkezi konumundaydı. Demek ki coğrafyamızda bir sorun yok. Bizim bunu yapacak potansiyelimiz var. bunu doğru kullanmamız gerekiyor. Sürdürülebilirlik kavramını da oluşturabilmek için işbirliği ve koordinasyon çok önemli iki kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bizim en büyük sıkıntımız işbirliği noktasında zayıf kalışımız. Koordinasyon ise bizde hiç yok. Bütün paydaşların bir arada olmadığı, bütün paydaşların aynı hayali kurmadığı hiçbir hedefi yakalayamazsınız. Biz BTSO olarak Bursa büyürse Türkiye büyür dedik. İlk önce bir iddia olarak algılandı. Biz iddiada bulunmadık, gerçeği ortaya koyduk. Türkiye’nin sahip olduğu tüm değerlerin üretildiği en önemli merkez Bursa’dır. Bursa, bugün sanayide Türkiye’nin başkenti konumundadır. İhracatta Türkiye’nin ikinci kenti. Katma değerde ise ilk üçteyiz. 2023’te kilogram başı 4 Dolar değer koymuşuz. Bugün Bursa ihracatında ulaştığımız ortalama kilogram başı değer de 4 Dolar. Yani biz 2023 hedeflerini bugünden yakalamışız. Şimdi iki yolumuz var. Ya evimize gidip istirahat edeceğiz ya da daha çok çalışıp bu rakamı kent olarak 8 Dolar’a çıkarmak için çalışacağız. Bursa büyürse Türkiye büyür lafı da işte bu noktada Türkiye’nin makus kaderidir ve Bursa’nın üzerine düşen çok büyük bir sorumluluktur” dedi.

İŞSİZLİK DİYE BİRŞEY YOK!

Ülke olarak hedefin kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkarmak olduğunu hatırlatan BTSO Başkanı Burkay, gençlere de bu konuda büyük görevler düştüğünü belirtti. Gençlerin farklılaşması gerektiğinin altını çizen Burkay, “Bütün bu uğraşlar ve hedefler farklılaşma üzerine kurulmak zorundadır. Gençlerimiz de farklılaşmalı ve bir değer üretmelidir. Eğer siz farklılaşmazsanız geri kalan hepsi hikaye olarak kalır. Önce katma değerli insan olacak, o insan da katma değerli ürünü üretecek. Sadece okumak yetmez. Bizim gençliğimizde rekabet bu kadar vahşi değildir. Şimdi herkes üniversite mezunu. O yüzden mümkün olduğunca zamanınızı kendinizi donatmak ile değerlendirin. İşsizlik var deniyor. Öyle bir kavram yok. İşi beğenmemek var ama inanın bana donanımlı insana her sektör için çok fazla ihtiyaç var. Fakat siz farklılaşmazsanız bir değer üretemezsiniz.

DURMAZ, “YEDİ MİLYAR RAKİBİMİZ VAR”

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz da oturumu izlemeye gelen gençlere seslenerek; “Bugün buraya geldiğimde gördüğüm arkadaşlar ile onur duydum. Bu vatanı sizlere bırakacağız. Sizleri tebrik ediyorum. Bu heyecanınızın ve vatan sevginizin bölünmeden sürekli olarak devam etmesini istiyorum. Sizler çok güzel ve özelsiniz. Dünyanın birinci sınıf vatandaşı olmayı hepimiz hak ediyoruz. Bu da sadece iktisattan geçmiyor, istişareden de geçiyor. Her şey rakam ile olmuyor. Akıl akıldan üstündür. Devletimizin ve vatandaşımızın zengin olması için istişare büyük önem taşıyor. Bizim zengin olmaya ihtiyacımız var. bizim birey olarak yedi milyar rakibimiz var. Ben vatandaş olarak o yedi milyarda bir kişi olmak istemiyorum. Yedi yüz milyonda biri nasıl yakalarım diye bakıyorum. Onu da yakalarsam yetmiş milyonda bir nasıl olurum diye düşüneceğim. Durmazlar Makine de böyle oldu. Sizlerin de bu düşüncede olması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu. Durmaz, ayrıca makine sanayinde yaptıkları çalışmalar ve elde ettikleri başarılar hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

MARKALAŞMA SÜRECİNE GEÇİLMELİ

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel ise konuşmasında küreselleşme sonucunda dünyanın global bir köy haline getirildiğini kaydetti. Üretim toplumunun yerini tüketim toplumuna bıraktığına dikkati çeken Prof. Dr. Özgür Çengel, “Sürdürülebilir büyüme dediğimizde üretim büyük önem taşıyor. O ayağınız olmazsa kalkınma ve büyüme kısmına geçmek mümkün değil. üretim olmadan ülkeler benliklerini de kaybederler. Hepimiz artık çok lüks yaşıyoruz, lüks tüketiyoruz. Cebimizde olmayan paraları harcıyoruz. Sürdürülebilir büyüme dediğimizde üç önemli olmazsa olmazımız var; birincisi teknoloji, ikincisi işgücü eğitimi, üçüncüsü ise sermaye hareketlerinin kontrol edilmesidir. Bizim değer yaratan ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Sürdürülebilir büyüme özellikle Türkiye gibi ülkeler için çok zor bir konudur. Her zaman büyüyemezsiniz. Bursa özelinde ise fason üretimin üzerine çıkıp markalaşma sürecine geçilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Nis-2016]

Haber Görüntüleme : 2.504 - 0