Bakan Dönmez, Türkiye’nin enerji yol haritasını BUÜ’de anlattı

 

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin misafiri oldu. Önce Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’u ziyaret eden Bakan Dönmez, ardından “2023’e Doğru Bağımsız Türkiye ve Güçlü Enerji” konulu programda konuşma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’i Üniversite’de ağırlamaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını aktaran Rektör Kılavuz; “Sayın Bakanım, çok canlı bir gençliğimiz var. 172 öğrenci topluluğumuz mevcut. Gördüğünüz gibi hepsi, Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olabilecek potansiyele sahip. Mühendislik, sosyal bilimler, sağlık ve eğitim konularında çok aktif bir gençliğimiz var. Biz onlara problem çıkarmaz, önlerini açarsak inanıyoruz ki çok önemli işlere imza atacaklar. Buna gönülden inanıyoruz. Teşriflerinizden dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyoruz” diye konuştu.

BÖLGENİN GELİŞMESİNE BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NİN KATKISI BÜYÜK

Genç Mühendisler ve Stratejik Düşünce Topluluğu’nun organize ettiği  “2023’e Doğru Bağımsız Türkiye ve Güçlü Enerji” programı kapsamında konuşmak için kürsüye çıkan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Bursa’da ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu vurguladı. Üniversitelere gitmek ve öğrencilerle bir araya gelmenin kendisini her zaman heyecanlandırdığını söyleyen Bakan Fatih Dönmez; “Rektör Hocamız 70 bin öğrencileri bulunduğundan bahsetti. 7 Bin de misafir öğrenci olduğunu söyledi. Öğretim üyeleri, personel ve gelen gidenle birlikte 90-100 binlik günlük hareketi olan bir yerden bahsediyoruz. Anadolu’da birçok küçük ilin nüfusundan daha büyük. Tabii Uludağ Üniversitesi’nin 1970’li yıllara giden bir tarihi var. Bursa zaten kadim bir şehir. Bu şehre de kadim bir Üniversite yakışırdı. Bu bölgenin gelişmesine, sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine katkı sağlayan en önemli merkezlerden birisi de hiç şüphesiz Bursa Uludağ Üniversitesi’dir” açıklamasında bulundu.

BAKAN DÖNMEZ “DOĞALGAZDA MAKSİMUM ÜRETİM SEVİYESİNE ÇIKTIĞIMIZDA ÜLKEMİZDEKİ İHTİYACIN 3’TE 1’İNİ KARŞILAYACAĞIZ”

Konuşmasında Türkiye’nin enerji politikası hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez; “Yeni bir dönemin arifesindeyiz. Yeni bir doğumun sancılarını çekiyoruz. İnanıyorum ki, büyük ve güçlü Türkiye yolunda çektiğimiz tüm bu sıkıntıların sonu inşallah aydınlıkla noktalanacak. Bizler karada ve denizde bağımsız enerji idealimize ulaşmak için gece ve gündüz mücadele veriyoruz. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl Karadeniz’de 540 milyar metreküplük gaz keşfimizin milletimizi nasıl memnun ettiğini gittiğimiz her yerde görüyoruz. Karadeniz ve Akdeniz’i de karış karış aramaya devam ediyoruz. Yerli doğalgazda hedefimiz belli. 2023’e kadar inşallah gazın ilk fazını sisteme bağlayacağız. İlk faz için açılması planlanan yaklaşık 10 kuyudan, yine günde yaklaşık 10 milyon metreküp doğalgaz taşımayı hedefliyoruz. İkinci fazda artan kuyu miktarıyla birlikte karaya aktarılan doğalgaz miktarı da doğal olarak artmış olacak ve 40 milyon metreküplere çıkmış olacağız. Bu anlamda da maksimum üretim seviyesine çıktığımızda ülkemiz ihtiyacının yaklaşık 3’te 1’lik kısmını Karadeniz sahasında sağlamış olacağız. Başka bir ifadeyle meskenlerin, konutların doğalgaz ihtiyacının tamamını Sakarya Gaz Sahası’ndan karşılar hale geleceğiz” şeklinde konuştu.

YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR

Deniz tabanında yaklaşık 240 kilometrelik alan içinde 40 adet üretim kuyusundan gelen doğalgazın toplanması ve boru hattına aktarılmasını sağlayacak bir şekilde şebeke kurmayı da planladıklarını kaydeden Bakan Fatih Dönmez; “Deniz tabanı üretim tesisini kara tesisine bağlayacak boru hattı ki yaklaşık 169 kilometredir. Şuana kadar bu gerekli boruların yüzde 50’sinden fazlasının üretimi tamamlandı ve yüklemeye hazır durumda. İnşallah önümüzdeki yılın ortalarında Karadeniz’in tabanına boruları serip, ilk kaynağı vuracağız. Diğer yandan yerli ve yenilenebilir enerjiye yatırımlarımız devam ediyor. Bu enerjinin toplam kurulu gücümüzün içerisindeki oranı yüzde 50’yi aştı. 2020 yılı ve 2021 yılı ilk 9 ayında devreye aldığımız tesislerin tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu söyleyebiliriz.” dedi.

AVRUPA’DA 5, DÜNYADA İSE 12. SIRADA YER ALIYORUZ

Türkiye’nin 2000’li yıllarda küresel yenilenebilir enerji istatistiklerinde diğer başlığı altında yer aldığını açıklayan Bakan Dönmez; “Bugün sahip olduğumuz toplam yenilenebilir enerji kurulu gücüyle Avrupa’da 5. dünyada ise 12. sırada yer alıyoruz. Sadece 2020 yılında devreye aldığımız yenilenebilir enerji kurulu gücü 24 Avrupa ülkesinin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünden fazladır. Biz bir yılda bu ülkelerin sahip olduğu kaynaklardan daha fazlasını tesis etmişiz. Öte yandan enerji teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik son zamanlarda büyük bir ilerleme yaşıyoruz. Temel hedefimiz Türkiye’nin enerji ithalatını azaltmak, elektriğimizi yerli kaynaklardan üretirken, enerji teknolojilerini de yerlileştirmektir. İşte burada genç zihinlere ve genç yeteneklere büyük bir iş düşecektir” diye konuştu.

“OTOMOBİLLERİ ELEKTRİKLİ HALE GETİRDİĞİMİZDE ELEKTRİK İHTİYACI EN AZ İKİ KAT ARTACAK”

Elektrikli arabaların sadece sessiz otomobiller olarak görülmemesi gerektiğine dikkati çeken Bakan Fatih Dönmez; “Bunlar aynı zamanda tekerlekli elektrik talebi olarak karşımıza çıkıyor. Yani sabit olan bu cihazları çalıştırmak için bir kabloya ihtiyacımız var. Ancak araçlar mobil. Dolayısıyla hangi istasyonda elektrik alacağını kestirmemiz de çok zor olacak. Örneğin; bayram tatillerinde yapılan yolculukları bir düşünün. İstanbul’daki elektrik talebi 2-3 gün içinde Muğla, İzmir, Antalya’ya kayıyor olacak ve orada sadece 7-10 gün kalıyor ve geri dönüyor olacak. Bir hafta bile kalsalar, elektriksiz kalmamaları için oraya da yatırım yapmamız gerekiyor. Ağır yük taşıyan kamyonlar, uçaklar, gemiler var. Onları ne yapacağız? Trenler bir nebze daha kolay dönüştürülebilecek. Özetle; elektrik artık hayatımızın her noktasına dokunmaya başlayacak. Bu da eşittir, elektrikte talep artacak, bu talebi karşılamak için de bizim yeni yatırımlara ve yeni tesislere ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Bizi geleceğe götürecek teknolojilerin sadece yüzde 50’si kendini ispatlamış durumda. Hala bu alanlarda çalışılması gerekiyor. Üniversitelerimiz bu anlamda çok önemli bir görev üstlenebilir. Bunlardan bir tanesi hidrojen. Temiz enerji üretimi için belki fizyon bir diğeri olabilir. Diğer tarafta dijitalleşme giderek önem kazanıyor. Otomobilleri elektrikli hale getirdiğimiz zaman mevcut enerji talebi en az iki kat artacak” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE, ELEKTRİKLİ OTOMOBİL İLE AKILLI BİR HAMLE YAPTI”

Enerji ve kaynak tüketimini azaltacak teknolojilere acil ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Dönmez; “Gelecekte enerjiyi daha temiz ve daha verimli nasıl kullanacağız, buna hep birlikte kafa yormamız gerekiyor. Son 15 yılda verimlilikte nerendeyse 10-15 kat artış sağlamış olduk. Son 50 yılda enerji sektörü büyük bir dönüşüm yaşadı. Önümüzdeki 50 yıl nasıl olacak? İşte onu hayal ediyoruz, onu konuşuyoruz. İnsan kaynağımızı, bilgi ve tecrübelerimizi hangi alana kanalize etmeliyiz, bu konu son derece büyük bir önem arz ediyor. Eski teknolojileri geliştirmek için artık uğraşmayalım. Türkiye son derece akıllı bir hamle otomotiv sektörüne elektrikli otomobil ile giriyor. İnşallah önümüzdeki yılın sonu itibariyle kendi yerli otomobillerimizi yollarda görmeye başlayacağız. Burada üniversitelerimiz; özellikle entelektüel sermayenin yetiştirildiği, Ar-Ge ve inovasyon yapıldığı bilgi ve teknoloji merkezleri olarak ön plana çıkmalıdır. Önümüzdeki yıllarda üniversiteler daha fazla bu sürecin içerisinde yer alacaklar. Buna inanıyoruz. Geleceği bugünden kurmak, dünya ile yenilikçi teknolojilerde rekabet edebilmek, kendi öz markalarımızı, patentlerimizi ve teknolojilerimizi çıkarmak adına üniversitelerimiz daha fazla sorumluluk yüklenecek. Türkiye bu süreçte ciddi bir bilgi ve tecrübe birikimi ile eminim ki yıldızı parlayan ülkelerden birisi olacak” diye konuştu.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha sonra BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un moderatörlüğünde öğrencilerden gelen soruları cevapladı. Program, öğrenci topluluklarının Bakan Dönmez’e plaket takdimi ile sona erdi. Etkinliği Bursa Valisi Yakup Canbolat, Milletvekilleri, Üniversite Yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de takip etti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Kas-2021]

Haber Görüntüleme : 2.938 - 0