İlahiyat fakülteleri yeni dünyanın öncüsü olacak

 

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen panelde, ilahiyat fakültelerinin misyonu ele alındı.

Fethiye Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Prof. Dr. Hayati Hökelekli’nin moderatörlüğünü üstlendiği ‘İlahiyat Fakültelerinin Misyonu’ konulu panele emekli YÖK üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan, Prof. Dr. Süleyman Uludağ ve Prof. Dr. Ömer Özyılmaz konuşmacı olarak katıldı. Paneli UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Genel Sekreter Prof. Dr. İsmail Sağlam, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muhsin Özlükurt, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Çelik ve yöneticiler, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci takip etti.

İLAHİYAT FAKÜLTELERİ ÜMMETE ÖRNEK OLMALI

UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, panelde yaptığı açılış konuşmasında dini eğitimin bu yüzyılda kabuk değiştirmeye başladığını belirterek, “İlahiyat fakülteleri, sadece Türkiye’ye hizmet eden değil, ümmetin geneline bir model olmak durumunda ve bu çerçevede her birimiz yeni bir proje üretmek, geleceğimiz hakkında kafa yormak ve bunları arkadaşlarımız ile paylaşmak zorundayız” dedi.

KOCATEPE, “İLAHİYAT FAKÜLTESİ IŞIĞIMIZ OLDU”

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe de gençlik yıllarında ilahiyat fakültelerinin kendisi için hayatı yaşarken bir rehber konumunda olduğunu vurguladı. Hayatının belli dönemlerinde ilahiyat fakültesinin kendisine ışık tuttuğunu belirten Kocatepe, öğrencilere seslenerek, “Burada öğreneceklerinizin kıymetini bilin. Hocalarınızın kıymetini bilin. Daha çok okuyun, daha çok çalışın. Geleceğin yöneticileri sizler olacaksınız. Kendinizi en iyi şekilde geliştirmek için gayret gösterin” diye konuştu.

DÜNYA İSLAM DEVLETLERİNDEKİ GELİŞMELERE KAYITSIZ

Panel konuşmacılarından Prof. Dr. Ömer Özyılmaz, ilahiyat fakültelerinin misyonu konusunun çok geniş ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunun altını çizdi. Türkiye’de ilahiyat fakültelerinin geçmişte büyük sıkıntılar yaşadığını kaydeden Ömer Özyılmaz, bugün artık ilahiyat fakültelerinin sosyal hayatın içerisinde çok daha fazla yer alabildiğini aktardı. Özyılmaz, “İslam dini üzerinde oynanan kirli oyunları izledikçe, bu dinin öğretilmesi ve öğrenilmesi konusunda çok daha gayretli olmamız gerektiğini görüyoruz. Bugün çevremizde İslam dünyası olarak gördüğümüz devletler neredeyse kalmadı. Her birinde bir felaket haberi alıyoruz. Dünya ise bu gelişmelere tepkisiz kalıyor” şeklinde konuştu.

“İLAHİYAT FAKÜLTELERİ ÜNİVERSİTELERİN OLMAZSA OLMAZI”

Prof. Dr. Halis Ayhan ise yaptığı konuşmasında Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinin kuruluş süreçleri hakkında bilgiler verdi. Bursa UÜ İlahiyat Fakültesi’nin kurucuları arasında yer aldığını açıklayan Ayhan, “Geçmişte ciddi emekler ve sıkıntılar çekerek kurduğumuz Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden nice başarılı öğrencilerin yetiştiğini görüyoruz. Bununla da gurur duyuyoruz. İlahiyat fakülteleri her üniversitenin olmazsa olmaz organlarından birisidir. Benim genç arkadaşlarımdan ricam, geçmişte emek vermiş hocalarınız yaptığı çalışmaları araştırmanız, takip etmeniz ve yaptığımız doğrulardan ya da yanlışlardan dersler çıkarmanızdır. Bu çıkarımları da daha iyi ilahiyat fakültelerinin kurulması için tecrübe etmenizdir” dedi.

“FAKÜLTELER KENDİNİ GELİŞTİRMEK ZORUNDA”

Prof. Dr. Süleyman Uludağ da geçmişte medrese eğitimi alan âlimlerin 300-400 yıl boyunca istifade edilen çok önemli eserler meydana getirdiklerine işaret ederek, “Bugünkü ilahiyat fakültesi öğrencilerinin ve öğretim görevlilerinin misyonlarından birisi de böylesi kaliteli ve bilimsel olarak faydalanabilecek eserler meydana getirmesidir. Bir kurumun tarihi, kişilerin tarihine benzer. Doğarlar, gelişirler, en parlak dönemlerini yaşarlar, sonra durgunluk çağına girerler ve neticede ıslaha muhtaç hale gelirler. Osmanlı’nın son dönemdeki medreseleri de böyledir. Bunu şu açıdan söylüyorum; gerek fakültede yönetici olarak çalışanlar, gerekse yarının yöneticileri olacak olan öğrenciler, ilahiyat fakültelerini güncellemek zorundadırlar. Gelişen ve değişen çağa göre eklemeler yapacak. Eğer bunları yapmazlarsa o müesseseleri de yok olmaktan kurtaramayız” dedi.

Konuşmaların sonunda panelistlere çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [18-Mar-2016]

Haber Görüntüleme : 2.903 - 0