Doç. Dr. Şener Aktürk “Fikir Zanaatkârları” etkinliğine konuk oldu

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen Fikir Zanaatkârları etkinlikler dizisi kapsamında Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Aktürk ‘Etnisite ve Milliyetçilik’ konulu bir konuşma yaptı.

Fethiye Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konuşmasında, Almanya’da vatandaşlık yasasının değişmesi, Türkiye’de Kürtçe yayın başta olmak üzere Kürt ve Alevi açılımı ile Rusya’da kimliklerden etnik köken ibaresinin kaldırılması gibi gelişmelerden yola çıktı.  Doç. Dr. Aktürk bu değişimlerin dinamiklerini, “etnisite rejimleri” şeklinde kavramlaştırarak yorumladı. Yapmış olduğu kavramlaştırma çerçevesinde, devletleri tek etnili, çok etnili ve anti-etnik rejimler şeklinde üç ayrı kategoride sınıflandıran Aktürk, karşılaştırmalı siyaset çerçevesinde Almanya, SSCB ve Sovyet sonrası Rusya ile Türkiye’de milliyet ve etnisite rejimlerini karşılaştırdı. Bu bağlamda, ulusal aidiyet ve etnisite arasındaki ilişkileri düzenleyen devlet politikalarındaki devamlılığı ve değişimin dinamiklerini sayısal verilerle örneklendirerek, bütün mağduriyetleri ortadan kaldıran bir etnisite temelli politikanın imkânsız olduğunu savundu.

Haber Tarihi : [18-Mar-2016]