Türkiye kendi uydusunu yapacak

 

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Türkiye’nin 2023’te 10 adet haberleşme uydusuna sahip olacağını söyledi ve “Türkiye, artık kendi uydusunu üretebilecek konuma geldi” dedi.

Uludağ Üniversitesi V. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri kapsamında düzenlenen Türkiye’de Havacılık, Uzay ve Savunmanın Bugünü ve Yarını Paneli, alanında uzman konuklara ev sahipliği yaptı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Güneş Yılmaz’ın yürüttüğü panelde Türksat A.Ş. Genel Müdürü Ensar Gül, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanlığı Havacılık ve Uzay Sektör Müdürü Bedriye Cicioğlu, BTSO Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi Başkanı Mustafa Hatipoğlu ve SpaceTRC Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Paneli UÜRektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Eray Alper, Prof. Dr. Mehmet Yüce, rektör danışmanları, dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci takip etti.

TÜRKİYE KENDİ UYDUSUNU YAPACAK

Panelde konuşan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Türkiye’nin şuanda 4 tane haberleşme uydusuna sahip olduğunu, bu rakamın 2023 yılına kadar 10’a çıkarılacağını açıkladı. 2014 ve 2015 yıllarında fırlatılan 4A ve 4B uyduları ile birlikte şuanda Türkiye’nin uzayda 4 uydusunun bulunduğunu belirten Genel Müdür Prof. Dr. Ensar Gül, “İlk gönderilen uydumuz olan 2A ömrünü doldurdu. Bu yıl içerisinde yörünge dışına itmeyi planlıyoruz. 3A Projesini başlatmıştık. Daha sonra da 4A ve 4B projelerini devam ettirdik. 2014 yılında 4A’yı, 2015 yılında da 4B’yi uzaya fırlattık. Hali hazırda yörüngede 4 haberleşme uydumuz var. Bir de 5A ve 5B uydu projelerimiz var. Yörünge üzerinde bir tanesi 35 derece diğeri de 50 derece civarında yerleşecek. Onlar daha çok internet hizmeti verilmesi için kullanılacak. Bu uyduları bizim yerli firmalarla işbirliği içerisinde yabancılar yapacak. Ancak biz kendimizi bu alanda geliştirdik. Kendi uydumuzu yapabilecek konuma geldik. Hedeflerimiz içerisinde 2023 yılına kadar 10 adet yerli haberleşme uydumuzu yapmak yer alıyor. 6A’dan itibaren uydularımız Türkiye’de yapılmaya başlanacak. Ülke olarak bu alanda ilk içerisinde yer alma hedefimiz var. Dünyada lider olmak istiyorsak uzay teknolojilerinde kendimizi geliştirmeyi olmazsa olmaz olarak görmeliyiz” diye konuştu.

6A UYDUSU 2020’DE HAZIR

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu ise yaptığı konuşmasında Türkiye’nin 545 milyon TL ile bu alandaki en büyük bütçesine sahip olan Türksat 6A Projesi hakkında bilgiler verdi. 6A haberleşme uydusunun 2020 yılında bitirilmesinin planlandığını vurgulayan Enstitü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, 4.2 ton ağırlığa sahip olacak 6A uydusunun Batı Türkiye ve Doğu kapsama alanında hizmet vereceğini aktardı. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün yürüttüğü diğer projeler hakkında da katılımcılara bilgiler veren Doç. Dr. Lokman Kuzu, uydu fırlatma istasyonları konusunda eksik kalındığına işaret etti. Kuzu bu sorunu çözebilecek olan Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi üzerinde de ciddi mesafeler alındığının altını çizdi.

KÜMELENME MODELİ BURSA’YA GÜÇ KATACAK

Havacılık ve savunma alanlarında Bursa yerelinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren BTSO Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesi Başkanı Mustafa Hatipoğlu, “BTSO olarak bu konuda çalışmalar yapabilmek adına Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenmesi’ni kurduk. Bu kümelenmenin amacı ise Bursa’nın otomotiv ve tekstil alanındaki hâkimiyetine uzay, havacılık ve savunma sanayi teknolojilerini de eklemektir. Kent olarak kalite düzeyimiz çok yüksek. Buna karşın Avrupa’ya göre maliyetlerimiz düşük. Ciddi yatırımlar var. Dünya geneline de ihracat yapabilen bir kentiz. Böylesine güçlü olan bir kentte BTSO olarak kurulan Uzay, Havacılık ve Savunma Sanayi Kümelenmesi’nin şuanda 95 üyesi var ve her geçen gün büyüyor. Kümelenmemiz, savunma sanayi, uydu imalat, sivil havacılık ve sportif havacılık alanını ile özel olarak ilgileniyor ve bu konudaki yatırım imkanlarını araştırıyor” şeklinde konuştu.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanlığı Havacılık ve Uzay Sektör Müdürü Bedriye Cicioğlu, kurum olarak yapılan çalışmalar ve üretilen yerli havacılık ürünleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. SpaceTRC Genel Müdürü Mirahmetoğlu ise Türkiye’deki uzay bilimleri eğitimi ve uzay-toplum kavramı konusundaki tecrübelerini paylaştı.

Panelin sonunda UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, panelistlere teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [18-Mar-2016]

Haber Görüntüleme : 3.152 - 0