V. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri başladı

 

Rektör Prof. Dr. Ulcay: İnovasyon konseptinin ana unsuru ekonomik faaliyet ve ticari başarıdır. Bunun için Ar-Ge'yi uluslararası rekabet ortamında bir 'güç çarpanı' haline getirmek zorundayız.

 

Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen "V. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri" başladı.

Açılış törenine, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Vali Yardımcısı Yalçın Bulut, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Muhsin Özlükurt, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Genel Sekreter Doç. Dr. İsmail Sağlam ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde yapılan V. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nin gerçekleşmesinde büyük destek veren başta Halkbankası, BTSO ve Eker ile diğer kuruluşlara teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, konuşmasında Ar-Ge ile girişimciliğin önemine dikkat çekti.

Küresel rekabetin geliştiği dünyada Ar-Ge'ye yapılacak yatırımlarla diğer ülkelere göre fark yaratılabileceğini belirten Prof. Dr. Ulcay, ülkelerin sahip olduğu bilgilere göre diğerlerinden ayrıldığını ve öne çıktığını vurguladı.

Prof. Dr. Yusuf Ulcay, ülkelerin gelişmişlik seviyesinin, bilgiye sahip olma, bilgiyi kullanma ve geliştirme yeteneklerine göre ölçüldüğüne işaret ederek, "Bilgiye sahip olmanın ve yeni teknolojiler üretmenin yolu Ar-Ge yatırımlarından geçmektedir. Bu nedenle Ar-Ge harcamalarına büyük önem verilmekte, ülkeler ve işletmeler milyarlarca dolarlık harcamaları yapmaktadır" diye konuştu.

“AR-GE'Yİ 'GÜÇ ÇARPANI' HALİNE GETİRMELİYİZ”

Ar-Ge'nin inovatif konsepte dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ulcay, "İnovasyon konseptinin ana unsuru ekonomik faaliyet ve ticari başarıdır. Bunun için Ar-Ge'yi uluslararası rekabet ortamında bir 'güç çarpanı' haline getirmek zorundayız" değerlendirmesinde bulundu. 

Ulcay, Türkiye'de son dönemde atılan doğru adımlarla teknopark sayısının 63'e, Ar-Ge merkezi sayısının ise 245'e yükseldiğini ve bunun 38'inin Bursa'da bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:  

"Teknoparklardaki firma sayısı 3 bin 800'e, istihdam da 39 bine, ihracat da 2,5 milyar dolara ulaştı. Türkiye olarak dünyada patent başvuru sıralamasında 15'inci, marka başvuru sıralamasında 6'ncı, tasarım başvuru sıralamasında da 4'üncü sırada yer alıyoruz. Bu rakamlar bizlere ümit ve güven veriyor ama yeterli değil. Türkiye'nin dünyada ve bölgesinde daha güçlü bir devlet olması için dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması gerekir. Bunun için de Türkiye'nin ekonomisinin sağlıklı büyümeye devam etmesi ve onun da sürdürülebilir kılınması gereklidir. Bu da ancak hem temel hem de uygulamalı çalışmaların yer aldığı Ar-Ge faaliyetlerinin artırılmasıyla mümkündür."

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Üniversite ile ULUTEK ve TTO’da birlikte çalışarak üniversiteyi iş dünyasına yaklaştırdıklarını belirtti ve akademik süreçlere üretimi de kattığı için Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a yaklaşımlarından dolayı şükranlarını sundu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Muhsin Özlükurt, Ar-Ge Günleri sayesinde akademik çalışmaların tüm kuruluşlarla paylaşıldığına işaret ederek, “Bursa çok yönlü bir şehir. Dolayısıyla Bursa’da üniversitenin sadece bilgi üretmesini beklemek yanlış olurdu. 3. Nesil üniversite olma vizyonunun diğer üniversitelere de örnek olmasını diliyorum” dedi.

Vali Yardımcısı Yalçın Bulut da, akademisyenlerin çalışmalarını görme imkânı sundukları için Ar-Ge Günleri’ni düzenleyenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, "Girişimcilik" konulu sunum yaptı. 

İki gün sürecek "UÜ 5. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri"nin birinci günü "Fark Yaratan Kadınlar" ve "Yenilenebilir ve Sürdürülebilir Enerji" başlıklarındaki panellerle devam etti.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [15-Mar-2016]

Haber Görüntüleme : 3.050 - 0