TÜBİTAK 1001 PROJE BAŞARISI
 TÜBİTAK 1001 PROJE BAŞARISI

Fakültemizin Tübitak 1001 Proje başarısı devam ediyor

Tübitak 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştirma Projelerini Destekleme Programı 2024 1. Donem başvurusunda “STEM Temelli Fotonik Okuryazarlık Ve Farkındalık Modülüne Yolculuk: FoTEM” isimli projemiz desteklenmeye hak kazanmıştır.

Eğitim Fakültesi Dekanı, Fen Bilgisi Egitimi Anabilim Dalı Öğretim üyelerimizden Prof. Dr. Salih Çepni'nin yürütücüsü olduğu, öncelikli alan araştırma görevlisi H. Azize Malay’ın araştırmacı, Doktora Öğrencisi ve fizik öğretmeni Tülin Koşukoğlu’nun araştırmacı, Matematik Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Tuğçe Kozaklı Ülger’in uzman olarak yer aldığı proje, fotonik alanından araştırmacılar olan elektrik elektronik mühendisliği öğretim üyesi optik ve fotonik mühendisliği anabilim dalı başkanı Doç. Dr. Umut Aydemir ve IYTE Fotonik Bölümü Başkanı Prof. Canan Varlıklı ile multidisipliner proje ekibinden oluşmaktadır.

Proje, Avrupa Komisyonunun 21. yüzyılın anahtar teknolojilerinden, ülkemizde ise öncelikli alanlardan biri olarak anılan fotoniğe dair farkındalık ve okuryazarlığının artırılması için eğitim materyalleri geliştirmeyi, öğretmen ve öğrencilere fotoniği tanıtmayı hedeflemektedir.

Fotonik, ışık ve elektriğin etkileşimini temel alan bilim ve teknoloji alanıdır. Günlük hayatımızda kullanmakta olduğumuz ve 21. Yüzyılda önemi artan pek çok teknolojide fotonikten yararlanmaktayiz. Quantum, nanoteknoloji, biyoteknoloji, yapay zeka gibi diğer 21. Yüzyil anahtar teknoloji alanlarının aksine fotonik, toplumdaki bireyler tarafindan kelime anlamı ile dahi tanınmamakta, ilgili teknolojilerinin günlük hayatımızdaki yeri farkedilmemekte ve yakın gelecekteki işgücü ihtiyacından haberdar edilemektedir. Bu nedenle fotoniğin geleceğin vatandaşları, çalışanları olacak bugünün öğrencilerinin fotonik hakkında farkındalık ve okuryazarlık geliştirmelerine yardımcı olmak, bu bilim ve teknoloji alanındaki gelecek iş firsatlarını tanıtarak ülkemiz ekonomisi ve gelişimine katkıda bulunabilecek yetenekli bireyler yetiştirilmesine katkı sağlamak önem arz etmektedir. Projenin bu amaç ile ülkemize katkı sunmasını temenni ederiz.
 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [19-Tem-2024]

Haber Görüntüleme : [327]