Pardus: Özgür İşletim Sistemi ve Yazılımlar

        Pardus, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen Milli işletim sistemi olarak tanımlanıyor. Peki Pardus kimler tarafından geliştirildi. Temel özellikleri nelerdir? Nasıl edinilebilir? İşte Pardus'a dair tüm detaylar...

      Pardus, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından, öncelikle kamu kurumlarının ihtiyaç ve öncelikleri göz önüne alınarak, geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımıdır. Pardus GNU/Linux dağıtımı, yine aynı isimdeki Pardus ekosisteminin işletim sistemi bileşenidir. Diğer bileşenler genel olarak Pardus alt projeleri olarak anılabilir ve projeler sayfasından detaylı olarak incelenebilirler. Teknik açıdan incelendiğinde, Pardus'un diğer dağıtımlardan paket seçimi ve özelleştirmeler dışında bir farkı yoktur ancak; nihai ürün ve kullanışlılık açısından bakıldığında Türkçe konusunda diğer dağıtımlardan daha ileride, Pardus alt projeleri ve kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği diğer paketleri de içeren, Türkiye içerisinde ve özellikle kamu kurumlarında daha rahat kullanılabilecek şekilde özelleştirilmiş ve Türkiye'deki kullanıcı alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına daha uygun bir dağıtımdır.

Sistem gereksinimleri: 2GB RAM, 20GB disk alanı, 256MB ekran kartı, 64-bit destekli işlemci

 

      Pardus dağıtımlarında bulunan açık kaynak yazılımlar ile kişisel ve kurumsal ihtiyaçlar, hızlı ve güvenli olarak karşılanmaktadır.

     Ayrıca Pardus çatısı altında geliştirilen; istemci ve kullanıcı yönetimi, kimlik yönetimi, bütünleşik siber güvenlik sistemi gibi diğer açık kaynak Projeler hakkında ayrıntılı bilgiye Projeler başlığı altından erişerek, kurup kullanabilirsiniz.

 

  Pardus'u indir

  Pardus nasıl kurulur

       

Neden Pardus kullanmalıyım?
 
1- Özgürdür.
2- Türkçedir.
3- Virüslere geçit vermez.
4- Hızlı kurulur.
5- Kolay kullanılır.
6- Her şey yazılım dahildir.
7- Özelleştirilebilir.
8- Şeffaftır.
9- Çoklu dil desteği.
10- Eğlencelidir.
11- Office azılımlarını içinde barındırır.
 

 

 
 

Anasayfaya Dön Güncel Haberler

Haber Tarihi : [15-Haz-2017]

Haber Görüntüleme : [6.071]