Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisligi Bölümü’nde görev yapan akademisyenler, sanayi isbirligi ile Türkiye'de ilk defa yerli ve milli imkânlari kullanarak ‘Karsilikli Çift Kafali Sürfile Otomati’ imalati gerçeklestirdi.
TÜBITAK-TEYDEB–1505 Üniversite-Sanayi Isbirligi Destek Programi kapsaminda desteklenen ve yürütücülügünü BUÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Kenan Çeven’in yaptigi ve arastirmaci olarak Doç. Dr. Ayça Gürarda’nin yer aldigi “Prototip Karsilikli Çift Kafali Sürfile Otomati Tasarimi ve Imalati” isimli proje kapsaminda Türkiye’de ilk defa yerli ve milli imkânlari kullanarak “Karsilikli Çift Kafali Sürfile Otomati” tasarimi ve imalati gerçeklestirildi.
Istanbul’da faaliyet gösteren Asil Grup Makine San. ve Dis. Tic. Ltd. Sti’nin müsteri firma ortagi olarak yer aldigi proje hakkinda açiklamalarda bulunan Doç. Dr. Erhan Kenan Çeven; “TÜBITAK – TEYDEB kapsaminda desteklenen ve yürütücülügünü yaptigim projede, arastirmaci olarak Doç. Dr. Ayça Gürarda, bursiyer olarak yüksek lisans ögrencimiz Mert Ates, müsteri kurulus yetkilisi olarak Hüseyin Keskin ve müsteri kurulus proje sorumlusu olarak da makine mühendisi Erol Basçi yer aldi. Yürütülen proje ile Türkiye’de ve dünyada ilk defa yerli ve milli imkânlar kullanilarak “Karsilikli Çift Kafali Sürfile Otomati” imalati gerçeklestirilmis, tekstil ve hazir giyim sektörünün kullanimina sunulmustur” seklinde konustu.
ULUSAL VE ULUSLARARASI PIYASADA BENZERI YOK
TÜBITAK TEYDEB 1505 Programi destegini alan proje ile dünyada ve Türkiye’de ilk defa “Karsilikli Çift Kafali Sürfile Otomati”nin tasarimi, imalati ve çalisma parametrelerinin optimizasyonunun gerçeklestirildiginin altini çizen Çeven; “Karsilikli Çift Kafali Sürfile Otomatinin ulusal ve uluslararasi pazarda üretilen bir benzeri bulunmamaktadir. Proje kapsaminda gelistirilen makine ile üretimde % 65 oraninda zaman tasarrufu ve verimlilik artisi saglanmistir. Projede söz konusu otomat imalati için fikri ve sinai mülkiyet haklari ile ilgili olarak patent basvurusunda bulunulmustur” dedi. Çeven, proje sürecinde kendisine ve ekibine destek veren herkese tesekkür etti.


