BUSIAD'dan Gençlere Yaraticilik ve Inovasyon Semineri: “Yasam boyu is garantisi yasam boyu ögrenmekten geçer”

Bursa Sanayicileri ve Isadamlari Dernegi (BUSIAD) ve Uludag Üniversitesi is birligi ile organize edilen “Inovasyon ve Yaraticilik” konulu seminer, Endüstri Mühendisligi Konferans Salonu'nda gerçeklestirildi.
Oyak Renault'ta Düsünme ve Fikir Gelistirme Sistemleri Uzmani olan Zeynep Biçer Özçelik’in konusmaci oldugu seminere, makine ve tekstil bölümü ögrencileri katildi.
Yaratici düsünmenin temelinde problemlerin yattigini belirten Özçelik, basarinin yaraticilikla basladigini, kaliciligin ise farklilikla saglandigini kaydetti.
Yaraticiligin unsurlarini, hayal gücü, gözlem gücü, alisilmisin disinda, beklenen yoldan gitmeme, farkli bakis açisi, yeni varsayimlar, merakli olmak, sürekli ögrenmek, farkli nesneler arasinda baglantiyi gelistirme olarak siralayan Özçelik, “Hayal gücünün bunlar içinde belki de en önemlidir. Insanin asamayacagi sinir kendi koydugu sinirdir” dedi.
Özçelik, “Son derece hizli degisimlerin yasandigi bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte önemli olan bizim bu hizli degisim sürecine ne denli hazir oldugumuz. Bilgiye hakim olmamiz ve yeni seyler ögrenmeye merakli olmamiz son derece büyük önem tasiyor” diye konustu.
Özçelik, inovasyonun yeni veya iyilestirilmis ürün, hizmet veya üretim yöntemini gelistirmek ve bunu ticari gelir elde edecek hale getirmek için yürütülen tüm çalismalari kapsadigini söyledi. Özçelik, inovasyonun sürekliligi olan bütünsel bir faaliyet oldugunun altini çizerek, inovasyon ilk asamasinin, problemin tespit edilmesi, ikinci asamasini fikir tablasi olusturmak, üçüncü asamasinin fikirleri degerlendirip en uygun yolu bulmak ve son asamanin da uygulamaya geçmek oldugunu ifade etti.
Inovasyonun bir yasam biçimi oldugunu da kaydeden Özçelik, degisimlerin çok hizlandigini söyledi. Özçelik sunlari kaydetti:
“Matbaanin icadi 1440 yilinda olmusken, buhar makinenin icadi ile sanayi devriminin baslangici 1750 yilinda olmustur. Günümüze dogru geldigimizde ise internet 1989 yilinda bulunmusken, dünyaca ünlü arama motoru Google 1998 yilinda, Facebook 2004 yilinda, Whatsapp 2010 yilinda, Instagram 2012 yilinda ve SnapChat de 2014 yilinda bulunmus ve kullanicilara sunulmustur. Içinde bulundugumuz çagda degisimler çok daha hizli yasanmaya basladi. Yaratici ve yeni bir fikir, toprak ve sermayeden çok daha degerli olabiliyor. O nedenle böylesi bir çagda gençlerin hayallerini takip etmeleri ve kendilerine inanmalari son derece önemli. Profesyonel hayatta mutlaka ‘isimi daha farkli ve daha iyi nasil yapabilirim?’ diye sorulmali. ”
Mühendis adaylarina kendilerini gelistirmelerini, hayal etmelerini, sosyal sorumluluklar üstlenmelerini, zayif ve güçlü yönlerini analiz etmelerini ve asla vaz geçmemelerini ögütleyen Özçelik, “Yasam boyu is garantisi, yasam boyu ögrenme yetenegine baglidir” diye konustu.