
Tekstil Mühendisligi Seçene Asgari Ücret Kadar Burs
Tekstil, hazir giyim, deri ihracatçi birlikleri ve tekstil sanayi isverenleri sendikasi ile YÖK arasinda imzalanan protokole göre üniversite sinavinda ilk 20 bine giren ögrenciler, tekstil mühendisligini tercih etmeleri durumunda her ay net asgari ücret tutarinda karsiliksiz burs imkanindan faydalanacak. Sinavda 20–50 bin arasinda yer alan ögrenciler net asgari ücretin yüzde 70'i, 50–80 bin arasindaki ögrenciler ise net asgari ücretin yüzde 50'si oraninda karsiliksiz burs alabilecekler.
Istanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ihracatçilari Birligi (ITHIB), Istanbul Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (IHKIB) ve Istanbul Deri ve Deri Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IDMIB) öncülügünde bir araya gelen 12 ihracatçi birligi ve Türkiye Tekstil Sanayi Isverenleri Sendikasi (TTSIS) ile Yüksek Ögretim Kurulu (YÖK), Türkiye'de tekstil ve deri mühendisliginin algisini yükseltmek ve ögrencilerin bu bölümleri daha çok tercih etmelerini saglamak için üniversitelerle el ele verdi. Nisan 2018'den itibaren 5 çalistay düzenlendi. Çalistaylara BUÜ Tekstil Mühendisligi Bölümümüzün yanisira ITÜ, Ege, Marmara, Çukurova ve Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversiteleri Tekstil Mühendisiligi Bölümleri katildi.
Üniversite sinavinda ilk 20 bine giren ögrencilerin tekstil mühendisligini seçmesi durumunda asgari ücret tutarinda karsiliksiz burs verilmesini öngören protokol, Ankara'da tekstil, hazir giyim, deri ihracatçi birlikleri ve tekstil sanayi isverenleri sendikasi ile YÖK arasinda imzalandi.
“SEKTÖR TEMSILCILERIMIZLE ISBIRLIKLERIMIZ DEVAM EDECEK”
Tekstil, hazir giyim, deri ihracatçi birlikleri ve tekstil sanayi isverenleri sendikasi ile YÖK arasinda imzalanan protokolün töreninde konusan Yüksekögretim Kurulu Baskani Prof. Dr. Yekta Saraç, “Geçtigimiz yil yaklasik 30 milyar dolar ihracat gelirine ve ülkemizin toplam istihdaminda ortalama yüzde 6 paya sahip, ekonomik rekabette önemli bir rol oynayan tekstil ve deri sektörlerine beceri niteligi yüksek mühendisler kazandirmak amaciyla tekstil, hazir giyim ve deri sektörünün birlik ve isveren temsilcileri ile bir araya geldik. Yeni YÖK olarak üniversite-sanayi isbirligi kapsaminda sanayinin ihtiyaç duydugu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinligi yüksek insan kaynaginin yetistirilmesi ve istihdam odakli politikalarin olusturulmasi hususunda sektör temsilcileri ile sürekli temas halindeyiz. Tekstil, hazir giyim ve deri sektörleri, ülkemizin iktisadi kalkinmasi ve uluslararasi rekabet gücünün arttirilmasinda öncü sektörlerimiz arasinda yer aliyor. Yüksekögretimden endüstriye nitelikli insan gücü yetistirmek amaciyla sektör temsilcilerimizle isbirligi protokolü imzaladik. Bu protokol kapsaminda beceri yetkinligi yüksek mezunlarimiz is dünyasina kazandirilacak ve ayni zamanda üniversite-sanayi isbirliginin gelismesine önemli katkilar sunulacak. Tekstil ve Deri Mühendisligini tercih eden ögrencilerimize gerekli sartlari saglamalari halinde degerli sektör temsilcileri tarafindan egitim bursu verilecek ve istihdam garantisi saglanacak. Ögrencilerimiz için isyeri egitimlerinin artirilmasi, staj egitimlerinin gelistirilmesi hususlarinda sektör temsilcilerimizle isbirliklerimiz de devam edecek.” dedi.
Protokolü tekstil sektörü adina ITHIB Baskani Ahmet Öksüz, hazir giyim sektörü adina IHKIB Baskani Mustafa Gültepe ve deri sektörü adina IDMIB Baskani Mustafa Senocak imzaladi. Yaptiklari ortak açiklamada tekstil, hazir giyim, deri üretim, istihdam ve ihracatta Türkiye ekonomisi için hayati önemi oldugunun alti çizdi. Yaklasik bir milyon kisiye istihdam saglayan ve 2018'de toplam 30 milyar dolara yakin ihracata imza atan üç sektörün en önemli sorununun nitelikli is gücü oldugu vurgulanan açiklamada, su görüslere yer verildi:
1 YILDA 1 MILYON TL KARSILIKSIZ BURS
YÖK ile imzaladigimiz protokole göre üniversite sinavinda ilk 20 bine giren ögrenciler, tekstil mühendisligini tercih etmesi halinde her ay net asgari ücret tutarinda karsiliksiz burs alacak. 20–50 bin arasinda olan adaylar net asgari ücretin yüzde 70'i, 50–80 bin arasindaki adaylar ise net asgari ücretin yüzde 50'si oraninda karsiliksiz burs imkânindan yararlanacak. Egitim sürecinde çalisma hayatina hazirlanabilmeleri için ögrencilere isletmelerde uzun dönemli staj imkanlari sunulacak. Ayrica basarili ögrencilere is garantisi verilecek.”
Protokol uyarinca 2019 - 2020 döneminde 1 milyon TL karsiliksiz burs verilmesi öngörülüyor.
Haberin devami:
http://www.ithib.org.tr/tr/basin-haberler-ithibden-haberler-tekstil-muhendisligi-secene-asgari-ucret-kadar-burs.html
https://www.instagram.com/p/BwsQhd0AhqR/
https://www.instagram.com/p/BxCnGhYAYQ4/
https://www.instagram.com/p/BxAfKFCgmK5/