Haber

23.11.2020 10:13:15

BUTGEM’in BUÜ Destekli ‘Sanal Gerçeklik’ Projesi AB’den Onay Aldi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) Egitim Vakfi bünyesinde faaliyet gösteren BUTGEM, Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun destegi ile mesleki egitimde örnek bir projeye daha imza atti. Insan Kaynaklarinin Gelistirilmesi Programi (IKG PRO) çagrisina basvurulan ‘Sanal Gerçeklik Ile Yüksekte Çalisma Egitimi Verilmesi’ projesi, Avrupa Birligi’nden destek almaya hak kazandi. 2 milyon TL’nin üzerinde bütçeli proje ile BUTGEM’in yeni nesil sanal laboratuvarlar kurulacak. BUÜ Teknik Bilimler MYO’nun akademik olarak destek verecegi Merkez, projenin tamamlanmasiyla sanal gerçeklik uygulamasinin Türkiye’deki en önemli uygulayicilarindan birisi olacak.

BUTGEM bünyesinde olusturulacak Sanal Gerçeklik Laboratuvari ile kursiyerlere mesleki beceriler kazandirilacak. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Üniversitenin de destekleriyle BUTGEM de hazirlanacak laboratuvar sayesinde kursiyerlerin gerçek yasam ortamlarinda çok tehlikeli mesleklerin yani sira fiziki çaba gerektiren bir görevi sanal gözlükler ile gerçeklestirme imkanina sahip olabilecegini söyledi. BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay ise is dünyasinin ihtiyaç duydugu nitelikli insan kaynagini yetistirme noktasinda önemli basarilara imza atan BUTGEM’den simdiye kadar 30 binden fazla kisinin faydalandigini vurguladi.

BURSA ULUDAG ÜNIVERSITESI’NDEN DESTEK

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, projeye Üniversite olarak katki vermenin memnuniyeti içinde olduklarini vurguladi. BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu isbirligiyle gerçeklestirilen proje sonunda BUTGEM’in Is Güvenligi ve Yüksekte Çalisma egitimleri için onayli bir merkez haline gelmesinin hedeflendigini dile getiren Kilavuz, “Üniversite ve sanayi isbirligi noktasinda BTSO ile birlikte ortak çalismalarimiza devam ediyoruz. Artik günümüzde çesitlenen sanal gerçeklik uygulamalari e-ticaret, tip, savunma, yapilasma, üretim ve egitim alanlarinda kendini gösteriyor. Sanal gerçeklik ayni zamanda ögrencilere dersi anlamada güçlü bir ortam sagliyor. Üniversitemizin de destekleriyle BUTGEM de hazirlanacak bu laboratuvar ile kursiyerler gerçek yasam ortamlarinda çok tehlikeli mesleklerin yani sira fiziki çaba gerektiren bir görevi sanal gözlükler ile gerçeklestirme imkanina sahip olabilecek. Bu projenin hayata geçmesinde katki saglayan BTSO Baskanimiz Ibrahim Burkay ve yönetim kuruluna tesekkür ediyorum.” ifadelerini kullandi.

TÜRKIYE’NIN EN BÜYÜK UYGULAYICISI

Yeni nesil laboratuvarin çalisanlara ciddi bir mesleki beceriler kazandiracagini dile getiren BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay ise, sanal gerçeklik laboratuvari projesi ile imalat sektörünün 6 dalinda yilda minimum 360 kursiyerin egitim görmesini amaçladiklarini vurguladi. Baskan Burkay, “BUTGEM bünyesinde kurulu olacak merkez için Avrupa Birligi IKG PRO fonuna yaptigimiz basvuru olumlu dönüs oldu. ‘Sanal Gerçeklik ile Yüksekte Çalisma Egitimi Verilmesi’ temali 231.000 Euro bütçeli projenin son asamasi da tamamlanarak kabul edildi. Yüzde 100 hibe seklinde olacak proje kentimiz için hayirli olmasini diliyorum.” dedi

IS SAGLIGI VE GÜVENLIGINE DE KATKI SAGLAYACAK

Proje ile çok tehlikeli sektörlerdeki isgücüne ISG bilincinin kazandirilmasinin da hedeflendigini ifade eden Baskan Burkay, “Özellikle çok tehlikeli mesleklerde yüksekte çalisma kültürünün olusturulmasi, kurumun altyapisi ve isbirligi kapasitesinin güçlendirilmesinin yani sira insan kaynaginin kapasitesinin güçlendirilmesi projenin ana amaçlarindan birisidir. Bu projenin hayata geçmesi ile çok tehlikeli sektörlerde ISG risk analizlerinin yapilmasi saglanacak. Ayrica BUTGEM‘de yüksekte çalisma ISG alanlarinin kurulmasinin yani sira hedef kitleye ISG kültürü ve bilinci kazandirilmasi amaçli egitimlerin verilmesine imkan olusturulacak. ISG alaninda interaktif yayinlar olusturularak toplumun geneline yayginlastirilmasi da faaliyetler arasinda yer alacak. Su an hali hazirda yürümekte olan BEBKA destekli diger meslekleri kapsayan farkli bir sanal gerçeklik uygulama projesi ile birlikte, BUTGEM mesleki egitimde sanal gerçeklik uygulamasinin ülkemizdeki en büyük uygulayicisi durumuna gelecek.” ifadelerini kullandi.

SANAL GERÇEKLIK TEKNOLOJISI ÖGRENME ETKISINI 2 KAT ARTTIRIYOR

BUÜ Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan da dijital dönüsümün etkisi ve Endüstri 4.0 ile birlikte Sanal Gerçeklik kavrami egitimde ve özellikle mesleki teknik egitimde büyük avantajlar saglayacagina isaret etti.  Sanal gerçeklik ile egitim, ögrenme etkinliginin artacagi, atölye ve fiziksel alan gereksinimlerinin minimize edilecegi bir egitim modeli haline geleceginin altini çizen MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan; “Sanal Gerçeklik ile mesleki egitimin uygulamali ve deneysel olarak yapilmasi hem daha etkin, hem de oldukça düsük maliyetli olacaktir.  Sanal Gerçeklik egitimleri ile is kazalarinin önlenmesi, hurda maliyetlerinin azaltilmasi ve ayni zamanda kalite problemlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sanal Gerçeklik teknolojisiyle verilen egitimlerin, ögrenmeye etkisinin 2 kata yakin arttigi tespit edilmis.  Öte yandan Sanal Gerçeklik egitimi almis operatörlerin üretim hatlarindan alinan insan kaynakli hata verilerindeki 89%’a varan düsüs trendi oldugu tespit edilmis. Tüm bu gerçeklere bakildiginda sanal gerçekligin mesleki egitimin en önemli siçrama tahtasi olacagini söyleyebiliriz.” dedi.

YÜZDE 80’I ISTIHDAM EDILIYOR

2009 yilindan bu yana egitim faaliyetlerini sürdüren BUTGEM, mesleki egitime tahsis ettigi 12 bin metrekarelik alanda endüstriyel otomasyondan otomotive; metal makineden tekstile kadar her türlü teçhizatin bulundugu uygulama atölyeleri yer aliyor. Merkezde yilda ortalama 2 bin 500 kursiyer egitim programlarini tamamlarken, kursiyerlerin ortalama yaklasik yüzde 80’i ise kurs sonrasi istihdam ediliyor.



Bilgi

Okunma Sayısı: 2177
Eklenme Tarihi: 23.11.2020 10:13:15
Güncelleme Tarihi: 23.11.2020 10:15:21

Paylaş