Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), BUTEKOM’un Ar-Ge destegi verdigi ve Bursali Luno Tekstil firmasi tarafindan üretilen bez maskelerin numuneleri dünyanin dev spor kulüplerine gönderildi. Anlasma saglanmasi durumunda NBA, Bundesliga ve La Liga’da mücadele eden sporcular bu maskeleri takacak.
Bursali tekstil firmasi Luno Tekstil, uluslararasi standartlarda maske üretimi için Bursa Uludag Üniversitesi ve BUTEKOM’dan Ar-Ge destegi aldi. Yürütülen çalismalar neticesinde firma bez maskelere CE ve ISO kalite belgesi almayi basardi. Firma sahibi Levent Tümer, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz ve akademisyenlere tesekkür ziyaretinde bulundu. Firma ayrica Üniversite bünyesinde kullanilmak üzere 21.000 adet maske bagisi yapti.
DESTEGIMIZ SALGINLA MÜCADELEYI GÜÇLENDIRIYOR
Ziyarette konusan BUÜ Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kilavuz, artan maske kullanim oraninin tekstil sektörü için büyük bir firsat oldugunu vurguladi. Talebi karsilayabilmek adina üretim ve yeni yatirimlarin bulunduguna dikkati çeken Rektör Prof. Dr. A. Saim Kilavuz; “Bu yatirimlarin büyük kismi kullanilip atilan cerrahi maske üretimine yönelik. Cerrahi maskeler tek kullanimlik oldugu için, bunlarin kullanilip atilmasinin hem ekonomik hem de çevresel etkileri olacagi açiktir. Bu nedenle Üniversite olarak BUTEKOM isbirligi içinde bez maske gelistirilmesi konusunda firmalara Ar-Ge destegi vermeye basladik. Gelistirilen maskelerde sadece anti-bakteriyel ve anti-viral koruma degil ayni zamanda kullanim konforu ve fayda/maliyet analizi çalismalari konusunda da destek oluyoruz. Bu sekilde hem ülkemizde hem de dünyada bez maske üretiminin artmasini saglayarak salginla mücadeleye önemli bir katki sagliyoruz. Çalismaya katki sunan herkesi tebrik ediyorum. Üniversite olarak bu tür çalismalarla hem ülkemize hem de sektörlere deger katmaya devam edecegiz” dedi.
EN AZ 25-30 YIKAMAYA KADAR DAYANIKLI
Luno Tekstil firmasinin sahibi Levent Tümer ise aylik 200 ton üretim kapasitesiyle çalisarak basta yurt disindaki konfeksiyonculara, büyük magaza zincirlerine ve yurt içindeki ihracatçi konfeksiyonculara örme polyester, naylon kumas ürettiklerini söyledi. Covid-19 salgini sürecinde, daha önce aldiklari siparislerin iptali ya da bekletilmesiyle üretimin durma noktasina geldigini aktaran Levent Tümer, "Üniversite ve BUTEKOM ortakligi ile ürün gelistirme ve Ar-Ge çalismalarindan sonra, hem düsük maliyetli hem de koruma özelligi iyi olan bez maskeleri ürettik. Scuba ya da dalgiç olarak da anilan örgü kumaslara özel kimyasal aplikasyonlarin yani sira antibakteriyel, en az 25-30 yikamaya dayaniklilik ve su iticilik özellikleri uygulayip belgelendirdik. Yurt içi ve yurt disindaki zincir magazalardan çok fazla talep aldik. Günlük üretimimiz 350 bin adet civarinda üretim kapasitesine eristik” seklinde konustu.
DÜNYANIN EN ÖNEMLI KULÜPLERI ILE GÖRÜSÜLÜYOR
Simdiye kadar 4 milyon üzerinde maskeyi teslim ettiklerini açiklayan Tümer; “Basta Avrupa olmak üzere Afrika, Amerika, Avustralya'dan talepler geliyor. Kurumlarin yanisira, spor kulüplerine de üretim yapmaya basladik. NBA'de maçlarin maskeli oynanmasina karar verildikten sonra bazi takimlar bizden numuneler istedi. Birkaç NBA takimi için numuneler hazirladik. Bundesliga, La Liga takimlarina da numuneler gönderdik. Bunlarin üretimleri için haziriz. Bayern Münih, Borussia Dortmund, Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach için numuneler yapildi ve siparis asamasindayiz. NBA'den San Antonio Spurs ve Atlanta Hawks takimlarina numuneler gitti. Türkiye'deki taraftarlarin store gruplariyla da görüsmelerimiz devam ediyor. Barcelona'nin sponsoru olan bir firma için numunelerimizi hazirladik. Bizlere destek veren basta Bursa Uludag Üniversitesi ve BUTEKOM’a tesekkür ediyoruz. Ürünlerimizden Bursa Uludag Üniversitesi personelinin kullanimi için kurumsal logolu olarak yaklasik 21.000 adet bagis yaptik” diye konustu.
MASKEDEKI HAVA BOSLUKLU ÖRGÜ YAPISI VIRÜSÜ ENGELLIYOR
BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Karahan da maskelerin üretiminde mikrofilament ipliklerin kullanilmasiyla, hem daha düsük gözenekli hem de rahat nefes alinabilen bir yapi elde ettiklerini belirtti. Basit, ergonomik bir yapisi olsun diye tek parçadan, likrali tasarladiklari maskelerde mikrofilament ipligin yanisira, ince monofilament ipligi de kullandiklarini aktaran Prof. Dr. Mehmet Karahan; “Maskeler 3 katmandan olusuyor. Alt ve üst katman, likrali örgü yapisinda. Orta katman ise statik hava boslugundan olusuyor. Her üç katmani birbirine çok ince bir monofilament ipligi bagliyor. Ortadaki statik hava boslugu maskenin hava akimi geçirgenligini yavaslatarak virüslere karsi bir bariyer veya hava yastigi görevi görüyor. Bu katman virüsü, bakteriyi, tozu engelliyor ve sicak soguk dengesini sagliyor. Bu maskeler de su an anti-bakteriyel bitim isleminin yanisira, yazin rahat kullanim avantaji olusturmak adina serinletici etkisi yapan kimyasal bitim islemi de uyguladik. Aloavera gibi rahatlatici bitim islemleri üzerinde de duruyoruz” dedi.