Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa, üniversite – sanayi isbirligiyle dönüsüm hamlesini sürdürüyor. Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) isbirliginde yapilan çalismalarla hayata geçirilen Moda Tasarim Programi, uluslararasi boyut kazaniyor. Programdan faydalanan ögrenciler, Bursa Uludag Üniversitesi’nin Ingiltere’de bulunan Brighton College ile yaptigi protokol kapsaminda çift diploma imkanina kavusmus olacak.
Tekstil sektörünün baskenti Bursa, moda ve tasarim alanindaki hamleleriyle uluslararasi alanda rekabet gücünü daha da artirmayi hedefliyor. Ev tekstili ve hazir giyim sektörünün nitelikli eleman ihtiyacina çözüm üretmek amaciyla Bursa Uludag Üniversitesi bünyesinde açilan Moda Tasarim Bölümü 2019-2020 ögretim yilinda ilk ögrencilerini de kabul etmeye basladi. Sektörlerin katma degerli üretim hedeflerinde stratejik önem tasiyan Moda Tasarim Bölümü, BEBKA’nin mali destek programinda da yer aldi.
“GENÇ TASARIMCILARIMIZ SEKTÖRLERE YENI BAKIS AÇILARI KAZANDIRACAK”
Bursa Uludag Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, bilgi ve deneyimin bulusmasiyla Türkiye’nin katma degerli üretim ve ihracat hedeflerinde uluslararasi alanda çok daha güçlü bir pozisyona erisebilecegini söyledi. Moda Tasarim Programi’nin da is dünyasindan gelen talepler dogrultusunda BUÜ bünyesinde hayata geçtigini ifade eden Prof. Dr. Kilavuz, “Moda Tasarim Programi’ni basariyla tamamlayan ögrencilerimizin ve genç tasarimcilarimizin, uluslararasi alandaki yeni isbirligimizle birlikte tekstil ve hazir giyim sektörlerimize yeni bir bakis açisi kazandiracaklarina inaniyorum. Bilimsel ve akademik çalismalarimizla üniversite – sanayi isbirligini gelistirmek adina üzerimize düsen sorumlulugu azimle yerine getirmeye devam edecegiz. Basta BTSO olmak üzere bu örnek projelerde isbirligi içinde oldugumuz tüm paydaslarimiza, BEKSIAD ve BEBKA’ya da tesekkürlerimizi sunuyorum” diye konustu.
“REKABET GÜCÜNÜ INSAN KAYNAGI BELIRLIYOR”
BUÜ Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan ise tekstil ve hazir giyim sektörlerinin üretim, istihdam ve ihracata katkilariyla Türkiye ekonomisinin dinamizmini yansittigini söyledi. Sektördeki büyüme hizi ve teknolojik gelismelerin insan kaynagi dönüsümünü de zorunlu kildigini belirten Karahan, “En büyük müsterimiz olan Avrupa ülkelerinin kisa metrajli çalismasi, hem kumas ve ev tekstili hem de hazir giyimde tasarima olan ihtiyaci artirmaktadir. KOBI ölçeginde bir ev tekstil firmasinin ortalama yillik desen tüketimi 400-500 adet arasinda degismektedir. Bu hizli tüketimi karsilayacak insan kaynagi da sektörde rekabet gücünü belirleyecektir” dedi.
“UYGULAMALI EGITIMLERLE NITELIKLI ISGÜCÜ ARTACAK”
Küresel pazarda satis ve pazarlama tekniklerinin yeni bir boyut kazandigini ifade eden Prof. Dr. Karahan, bu gelismelere bagli olarak nitelikli tasarimciya olan ihtiyacin da arttigini söyledi. Ev tekstili firmalarinin ve bebe-çocuk konfeksiyonu sektör temsilcilerinin BTSO ve BEKSIAD gibi kuruluslarin öncülügünde gerçeklestirdigi çalismalarla BUÜ Teknik Bilimler MYO bünyesinde bu yil Moda Tasarim Programi açildigini ifade eden Mehmet Karahan, söz konusu programa BEBKA’nin da mali destek saglayacagini kaydetti. Prof. Dr. Karahan, söyle devam etti: “BEBKA destekleriyle birlikte sektörün beklentilerini karsilayacak sekilde, niteligi yüksek isgücünü olusturmak adina uygulamali egitimin kalitesini artirmayi hedefliyoruz. Bu projeyle kurulacak altyapi, sadece programa yerlesen ögrencilerin degil, ayni zamanda sertifika programlari ile modüler egitimler de uygulanacaktir. Proje kapsaminda yapilan saha çalismalari ile moda-tasarim egitiminde sektörün beklentileri ve talepleri degerlendirilerek egitim müfredatina yansitilacaktir.”
115 ÜLKEDE GEÇERLILIGE SAHIP
Daha nitelikli moda tasarimcisi yetistirmek amaciyla açilan programi uluslararasi boyuta tasidiklarini belirten Karahan, Ingiltere’de City College Brighton ile isbirligine giderek, söz konusu alanda çift diploma programi baslatacaklarini açikladi. Mehmet Karahan, “Programa dahil olan ögrencilerimiz, bir yil ülkemizde bir yil da Brighton’da egitim görerek hem Teknik Bilimler MYO’nun hem de dünyanin 115 ülkesinde taninan Pearson Edexcel Akreditasyon Kurumu (HND) tarafindan verilen diplomaya sahip olacak” dedi.