Haber

30.09.2022 16:54:38

Tekstil sektörüne nitelikli personel destegi

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), Uludag Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (UHKIB) ve Istanbul Moda Akademisi (IMA) isbirliginde hayata geçirilen Moda Tasarim Teknolojilerinde Kalip Gelistirme Egitim Programi’nin starti verildi. Iki yil boyunca devam edecek projeye seçilen 20 ögrenciye toplam 1080 saatlik egitim verilmesi hedefleniyor.

BUÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Moda Tasarim Programi, UHKIB ve IMA’nin ortaklasa sürdürecekleri programin açilis töreni Görükle Kampüsü’nde yapildi. Törene Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, UHKIB Yönetim Kurulu Baskani Nüvit Gündemir, UIB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalar, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, IMA Egitim Direktörü Gülin Girismen, akademisyenler, sektör temsilcileri ve ögrenciler katildi.

REKTÖR KILAVUZ: TÜRKIYE’NIN YÜKSEKÖGRETIM GÖRME IHTIYACINA KATKI KOYUYORUZ

Törende konusan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, üniversitelerin temel görevinin topluma hizmet oldugunu vurguladi. Ögrenci sayisi itibariyle Türkiye’nin en kalabalik üniversitesi olduklarinin altini çizen Prof. Dr. A. Saim Kilavuz; “Öncelikle Bursa’nin, sonra ülkemizin ve genel anlamda tüm insanligin ihtiyaçlarini karsilayabilmek için çalisiyoruz. Sadece meslek yüksekokullarimizda 21 bin 500 civarinda ögrenciye sahibiz. Türkiye’nin birçok üniversitesinin ögrenci sayisindan daha fazla sadece meslek yüksekokullarinda ögrencimiz var. Biz ayni zamanda bir Arastirma Üniversitesi’yiz. Bu sayiya ulasabilen baska bir Arastirma Üniversitesi yok. Biz, Türkiye’nin yüksekögretim görme ihtiyaci hisseden büyük bir kesimin bu istegine cevap veriyoruz. Genel sartlari dikkate aldiginizda bir Arastirma Üniversitesi’nin tüm bu faaliyetleri bir insan kaynagi olusturarak saglikli bir sekilde yürütmesi oldukça zor. Ancak, tüm zorluklar basarilari da beraberinde getiriyor” dedi.

GIRISIMCI GENÇLERE DESTEK DEVAM EDIYOR

Meslek Yüksekokullarinin, Bursa gibi sanayi ve tekstil merkezi olan bir sehirde çok iyi degerlendirilmesi gerektigine deginen Rektör Kilavuz; “Bizim meslek yüksekokullarimiz yüzde yüz doluluk oranina sahip. Mezunlarimiz büyük ölçüde sektörde hemen istihdam imkani buluyor. Ögrenci gelmeden önce arastiriyor ve inceliyor. Artik  bilinçli tercihler yapiyor. Bu anlamda biz meslek yüksekokullarimizi çok önemsiyoruz. Mezunlarimizin sektörde gerekli rolü üstlenmeleri için de elimizden gelen tüm destegi veriyoruz. Genç girisimcilerimize Teknoloji Transfer Ofisimiz ve Ulukoza vasitasiyla yol göstericilik yapiyoruz. Bu yil itibariyle 57. gencimizi girisimci yaptik ve TÜBITAK’tan destek almalarini sagladik. Son çagri döneminde on binlerce basvuru arasindan 8 genç girisimcimizin sirket kurmasini ve 450 bin TL destek almasini sagladik. Gençlerimizin önü çok açik. Degerlendirmeleri için bizler de her türlü destege haziriz” seklinde konustu. Türkiye’nin genç, girisimci ve zeki insanlara sahip oldugunu aktaran BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz; “Biz yeter ki sahip çikalim. Devletimiz de artik bu anlamda özel destekler vermeye basladi. Ciddi firsat alanlari var. Iyi bir bilgilendirme ve dogru yönlendirmeyle bu gençlerimizin çok özel projelere imza atacaklarina inaniyoruz. Bugün hayata geçirilen projeye de çok kiymetli kurumlarin destek olduklarini görüyoruz. UHKIB ve IMA’nin desteklerine bizler de katki koyduk. Destek veren herkese tesekkür ediyor, ögrencilerimize de basarilar diliyorum” açiklamasinda bulundu.

“TEKSTIL VE HAZIR GIYIM BURSA’NIN DNA’SINA ISLEDI”

UHKIB Yönetim Kurulu Baskani Nüvit Gündemir ise ikinci nesil olarak görev yaptigi tekstil sektörünün kendisine ayri bir heyecan kattiginin altini çizdi. Tekstil ve konfeksiyonun Türkiye genelinde geleneksel bir yapisi olduguna isaret eden Nüvit Gündemir; “Özellikle Bursa ve çevresinde bu yapinin tüm DNA’lara kadar islemis vaziyette oldugunu görüyoruz. Tekstil ve hazir giyimin toplam ihracati Türkiye’deki diger sektörlerden fazla. Istihdam olarak da açik ara önde. Geçtigimiz yil hazir giyim 20 milyar Dolar ihracat yapti. Bu yil 23 milyar Dolar’i geçecek. Bursa, bu yil tek basina 1 milyar Dolar ihracat gerçeklestirecek. Tüm bunlari yaparken diger sektörlerden farkli olarak dis ticaret açigina 18 milyar Dolar’lik bir katkida bulunacak” dedi.

ÖGRENCILERE SEKTÖRÜN KAPILARI AÇILACAK

Sektörde büyük bir degisim oldugunu vurgulayan UHKIB Baskani Gündemir; “Dünyadaki tedarik merkezlerinde de degisim var. Bu alan artik sadece ucuz is gücüne yönelmiyor. Tasarim ve lojistik konusu ön plana çikiyor. Türkiye de bu konuda ciddi avantajlar yakalamis durumda. Dolayisiyla bu pastadan daha fazla pay alabilmemiz için tasarim tarafini gelistirmemiz lazim. Bu konuda BUÜ ve IMA ile ciddi bir proje hazirladik. Buradan egitim alacak ögrencilere büyük isler düsüyor. Sektörde tasarimciya ciddi ihtiyaçlar var. Ancak verilecek egitimlere tek bir açidan bakilmamasi gerekiyor. Bu egitimler ögrencilerin önüne çok sayida firsati da çikaracak. Özellikle girisimcilik anlaminda alinacak egitimler, ögrencilere gelecek hayatlarinda kendi islerini kurma firsati saglayacak. Kalip isi ayri bir önem tasiyor. Ayni isin kaliba göre fiyat anlaminda ciddi farklar olusturdugunu göreceksiniz. Projeye destek veren herkese tesekkür ediyoruz” diye konustu.

NITELIKLI PERSONEL IHTIYACINA KATKI SAGLAYACAK

BUÜ Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan da yüksekokul olarak Üniversite-Sanayi isbirligine büyük bir önem verdiklerinin altini çizdi. Farkli sektörlerde çok sayida projeye imza attiklarini aktaran Okul Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan; “Moda Tasarim Programi’miz henüz 4 yillik bir program olmasina ragmen, altyapimizi tamamlar tamamlamaz bu alanda neler yapabiliriz diye arastirmalara basladik. Yolumuz UIB ve UHKIB ile kesisti. Sektörün genel anlamda ihtiyaçlari ortada. Bursa’da çok büyük firmalar bu alanda çalisiyor. Bizler de IMA ve UHKIB isbirligiyle bu sektöre proje hazirlama imkani bulduk. Güzel bir çalisma ortami yakaladik. Ögrencilerimize iki yil boyunca toplam 1080 saati bulacak bir egitimin altyapi hazirligini bitirdik. Bundan sonra ögrencilerimize en iyi sekilde egitimleri verecek ve sektörün ihtiyaçlarina uygun hale getirecegiz” seklinde konustu.

Programda konusma yapan IMA Egitim Direktörü Gülin Girismen ise sektör açisindan önemli bir projeye imza attiklarinin altini çizdi. Kurum olarak sektöre kaliteli insan gücü yetistirmeyi ana misyon haline getirdiklerini belirten Gülin Girismen; “Bu anlamda sektörün parçasi olan, dinamigin içerisinde yer alan herkese çok önemli görevler düsüyor. Birlikte hazirladigimiz bu proje sayesinde bilinçli insan gücünün seçimi için kiymetli bir adim atmis oluyoruz. Hayirli olsun” dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan katilimcilar, proje kapsaminda olusturulan siniflari ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldi.



Bilgi

Okunma Sayısı: 2005
Eklenme Tarihi: 30.09.2022 16:54:38
Güncelleme Tarihi: 30.09.2022 17:06:11

Paylaş