Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarim Bölümü Grafik Tasarim Programi’nin Bitirme Projesi dersi kapsaminda ögrenciler kendi markalarini olusturdu.
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Tasarim Bölüm Baskani Prof. Dr. Mehmet Karahan tarafindan desteklenen projeler kapsaminda, hazir giyimden gidaya, aksesuardan, bebek giyimine kadar çok genis bir yelpazede hayata geçirilen 18 yeni marka, ulusal ve uluslararasi pazarda piyasaya sunulmaya hazirlaniyor. Ögr. Gör. Dr. Erhan Mutlugün tarafindan yürütülen “Bitirme Projesi” dersi kapsaminda iki yillik egitimlerinde edindikleri bilgi, pratik ve deneyimlerden yararlanarak önemli projeleri hayata geçiren ögrenciler, gerçeklestirdikleri projelerde “Marka Üretme ve Yönetme” sürecini deneyimleyerek, gelistirdikleri markalar araciligi ile sektöre bir adim önde baslayacak.
Ögrenciler çalismalarina öncelikle bir ürün seçerek basladilar. “Marka Yaratma ve Kurumsal Kimlik olusturma” sürecinde, seçtikleri ürünün üretimini, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Tasarim Bölüm Baskani Prof. Dr. Mehmet Karahan’in önerisiyle, UNESCO tarafindan ilan edilen 2021 “Yunus Emre, Haci Bektasi Veli ve Ahi Evran Yili” çerçevesinde kardeslik, birlik-beraberlik, baris, sevgi ve hosgörü gibi temalara bagli kalarak gerçeklestirdiler. Bu temalar baglaminda ürünün ismini, logo ve ambalaj tasarimini, reklam filmlerini, billboard ve dergi ilanlarini, brosür tasarimlarini, reklam filmlerini, radyo reklamlarini, web sitesi ve sanal magaza kurulmasi sürecini, sosyal sorumluluk projelerini, promosyon üretimlerini, bir ekip çalismasi ve reklam ajansi mantigi içerisinde yönettiler.
Ögrenciler “Kurumsal Kimlik ve Marka Yaratma” çalismasi sürecinin tasarimlarinda kullandiklari tüm fotograflarin çekimlerini de reklam fotografçiliginin tüm dinamiklerini dikkate alarak kendileri gerçeklestirdiler.
GENIS DANISMAN KADROSU
Marka olusturma sürecinde, tasarim ve sunum konularinda ögrencilere gerekli danismanliklar Grafik Tasarim alaninda uzman ögretim üyeleri, Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aydin Zor, Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi’nden Dr. Ögretim Üyesi Cengiz Sahin, Atatürk Üniversitesi’nden Dr. Ögretim Üyesi Ferruh Hasiloglu ve Ögr. Gör. Orhan Ardahanli, Bursa Uludag Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sezin Türkkaya, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Salih Denli, Giresun Üniversitesi’nden Dr. Ögretim Üyesi Seda Nur Atasoy, Karadeniz Teknik Üniversitesi Basin Yayin Enformasyon Biriminden Gonca Aslan, Kastamonu Üniversitesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Köksal Bilirdönmez ve Bursa Uludag Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Gida Isleme Bölümünden Dr. Mesut Ertan Günes ile Tasarim Bölümünden Ögr. Gör. Alper Çetin, Ögr. Gör. Gizem Ansin, Ögr. Gör. Hatice Kübra Özbey, Ögr. Gör. Mine Balci, Bursa DEC Görsel Sanatlardan Aydin Ceyhan, Çorum Art Studiodan Burhan Esen, Tasarimci Büsra Ates, Bursa Kirmizi Küp Ajanstan Göktürk Konukoglu, Ingiltere’den ID Architectural Solutions Firma sahibi Murat Yer, Yavuz Grafik Dizayndan Ajans Sahibi Seda Yavuz, Istanbul BIYMED Egitim ve Danismanlik Sirketinden Sinan Bayraktar’dan olusan alaninda uzman ajans ve sektör temsilcileri ekip tarafindan verildi.
Ögr. Gör. Dr Erhan Mutlugün’ün Jüri baskanliginda, Akademisyenler ve tasarimcilardan olusan danismanlarin yani sira Tasarim Bölümü ögretim elemanlari Ögr. Gör. Gültekin Erdal ve Ögr. Gör. Evrim Sirmali’nin da katilimiyla olusan jüri heyeti, projelerin tüm süreçlerini 19-22 Haziran tarihleri arasinda dört gün boyunca inceledi ve ögrencilerin çalismalari jüri üyeleri tarafindan puanlandi.
Ögrenciler tarafindan gerçeklestirilen “BIGIRIFT Zamansiz Sokak Modasi” isimli proje birinciligi alirken, “VALIN Dekoratif Rehabilitasyon Mumu” ve “UMAY Kadin Spor Giyim” isimli projeler ikinciligi paylasti. “FOVIPS” Meyve Cipsleri markasi da üçüncülüge layik görüldü.
Proje kapsaminda degerlendirmeye alinarak ilk üçe giremeye hak kazanan markalar, yapilan görüsme ve gerçeklestirilen baglantilar sayesinde yatirimcilar tarafindan Ingiltere’de pazara sunulacak.
MARKALAR INGILTERE’DE GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
Sunumlarin sonunda, akademisyen ve sektör temsilcisi tasarimcilardan olusan 24 kisilik jüri heyetinin katildigi bir degerlendirme toplantisi yapildi. Dünyada tasarim alanindaki gelismeler degerlendirilerek ögrencilerin bu tip çalismalarla sektöre adapte olmalari için yapilmasi gerekenler ele alindi. Egitim süreci içinde son teknolojik ve bilimsel gelismelerin ve uygulamalarin hayata geçirilerek Uluslararasi seviyede multidisipliner çalismalara öncelik verilmesi konusunda fikir birligine varildi. Proje kapsaminda degerlendirmeler sonucu ilk üçe girmeye hak kazanan markalar, ayni zamanda bir yatirimci olan Murat Yer’in öneri, destek ve gerçeklestirdigi baglantilar sayesinde Ingiltere’de pazara sunulacak.
Projeleri en ince ayrintisina kadar titizlikle inceleyen jüri üyeleri ortaya konan basarili projelerle Bursa Uludag Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Tasarim Bölümünde egitim ve ögretim faaliyetlerinin Dünya ölçeginde sürdürüldügü konusunda görüs birligine vardi.
Teknik Bilimler MYO Tasarim Bölümü tarafindan üretilen ve pazara sunulmaya hazir markalar;
- “BIGIRIFT” Zamansiz Sokak Modasi
- “VALIN” Dekoratif Meditasyon Mumu
- “UMAY” Kadin Spor Giyim
- “FOVIPS” Meyve Cipsleri
- “TAIGA” Ahsap Ev Dekorasyonu
- “WEIS” Sabun
- “SIR” Taki ve Mücevherat
- “NÜMA” Ayna
- “SEYYAH“ Kahve
- “ELIVYA” Zeytinyagi
- “DESUAR” Deri Aksesuar
- “MINIK DÜSLER” Bebek Oda Tekstili
- “HAZEL” Kolonya
- “UNIQ” Süt ve Süt Ürünleri
- “N’DERI” Deri Giyim
- “DEESY” Bitki Çaylari
- “ORCIBA” Kometik Ürünleri,
- “YILMAZ EMEN” Metal Art