Haber

6.05.2023 22:42:27

GENÇLERE ÖZEL TEKNOLOJI EGITIMI

YAPAY ZEKA

Yapay zeka, makine ögrenmesi ve derin ögrenme konularinda bilgiler veren Istanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gezer, yapay zeka teknolojisinin önemini ve kullanim alanlarini, otomatik sürüs teknolojilerinden, sesli asistanlar, çeviri yazilimlari, tibbi teshis ve tedavi sistemleri, finansal analiz araçlari, akilli ev sistemleri ve daha birçok alanda yapay zekanin kullanim alanlari hakkinda açiklamalarda bulundu. Ayrica, derin ögrenme teknolojisinin nasil çalistigi, hangi durumlarda kullanildigi ve gelecekte ne sekilde kullanilacagi hakkinda da bilgiler paylasti.

CODEBANK ve CODESTOCK

Tüyafed Robotik ve Yapay Zeka Komite Baskani Sami Kurt, Code Bank ve Code Stock projelerinin yarisma konularina degindigi bu seminerde, Siber Güvenlik , Oyun Gelistirme ve Metaverse gibi konu basliklarin yani sira, toplumun ortak sorunlarina teknolojik çözümler üretmenin öncelikleri arasinda oldugunu vurguladi. Uluslararasi yazilim yarismalarina katilimin önemine de dikkat çeken Kurt, bu çalismalarin ülkemizdeki ögrencilerin hem yerli hem de yurt disindaki is piyasalarinda konumlanmalarinin temel amaci oldugunu belirtti. Ayrica, yazilim ögrencilerinin staj sorunlarina da degindi ve çözüm önerileri sunarak konusmasini tamamladi.

METAVERSE

Nara Egitim Teknolojileri AS Yönetim Kurulu Baskani Dr. Zafer Karadayi, Web 3.0 ve Metaverse kavramlarina degindi. Ayrica Türkiye'de ragbet gören blockchain teknolojisi hakkinda bilgi verdi. Metaverse konusunda ise gelecekte hangi noktalara gelecegi hakkinda bilgiler paylasti. Metaverse'un dünya üzerinde en çok Türkiye'de ilgi gördügünü belirtti ve ögrencilere konuyla ilgili podcast tavsiyelerinde bulundu. Sanal gerçeklik ve artirilmis gerçeklik konu basliklarina da deginen Karadayi, sanal gerçeklik ve arttirilmis gerçekligin, egitim, turizm, saglik, mühendislik ve tasarim, pazarlama, eglence ve daha birçok alanda kullanildigini ve bu teknolojilerin insanlarin daha gerçekçi ve etkilesimli deneyimler yasamasina olanak tanidigini ve gelecekte daha da yaygin hale gelmesinin beklendigini dile getirdi.

SIBER GÜVENLIK

Siber Güvenlik Uzmani Gökay Peksen, günümüz dünyasinda Siber güvenligim önemini vurguladi. Bilisim sistemlerinin, aglarin, yazilimlarin, cihazlarin ve diger dijital varliklarin bilinçli olarak kötü niyetli saldirilardan, sizintilardan, hirsizliklardan, casus yazilimlardan, veri kaybindan, kimlik hirsizligindan ve diger tehditlerden korunmasi gerektigi konusunda bilgilendirme yapti. Özellikle son yillarda her alanda güvenlik ihtiyacinin arttigini ve gelecekte artarak devam edecegini belirtti. Ayrica siber güvenligin hukuki süreçleri hakkinda bilgiler verdi ve bu alanda kariyer firsatlarindan ve mesleki zorluklardan bahsetti. Ayrica bu alanda insan kaynagi ihtiyacinin oldugunu ve bu konulara ilgi duyan kisilerin sahip olmasi gereken özellikler hakkinda bilgiler verdi.

TEKNOLOJI SAVASLARI

Türkiye Yazilimcilar Federasyonu (TÜYAFED) Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Çalis, gençlere yazilim alaninda yatirim yapmanin uluslararasi arenadaki önemine degindi ve TÜYAFED olarak her zaman ögrencilere destek olduklarini ve olacaklarini vurguladi. Ayrica, Endüstri 4.0 ve ülkemizdeki konumuna da degindi ve günümüz dünyasinda en büyük silahin gençlere olan yatirim oldugunu belirtti. Gelecekte dünyadaki en büyük savaslarin teknoloji ile basarilabilecegini, Türkiye'deki yazilim ihracatinin artmasi gerektigi düsüncesinde oldugunu ifade ederek, gençlerin yazilim alaninda yüksek nitelikli isler üretmelerinin Türkiye'nin yazilim sektöründeki konumunu güçlendirecegini vurguladi.

TBMYO Müd. Yard., Bilgisayar Programciligi Prog. Bask. Ögr. Gör. Ebru Yeniman Yildirim, yapilan seminerde anlatilan konularin yazilim ögrencileri için çok degerli oldugunu ve ilerleyen süreçte ögrencilerin bu alanlarda çalisacagi konularla ilgili bilgi ve farkindaliklarini arttirmalarinin önemini vurguladi. Tüm konusmacilara yeni teknolojiler konusunda ögrencilere yaptiklari katkilardan dolayi tesekkür etti.



Bilgi

Okunma Sayısı: 1285
Eklenme Tarihi: 6.05.2023 22:42:27
Güncelleme Tarihi: 7.05.2023 12:33:29

Paylaş