Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi Egitim Vakfi bünyesinde faaliyet gösteren BUTGEM ve Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Dernegi (TEHAD) arasinda imzalanan protokol ile elektrikli ve hibrit araçlar için isbirligi saglanacak.
BUÜ, BUTGEM ve TEHAD arasinda otomotiv tedarik zinciri için yerlilestirme, teknoloji, kapasite ve insan kaynagi gelistirme amaçlariyla isbirligi protokolü imzalandi. Rektörlük Binasi’nda düzenlenen protokol imza törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, BTSO ve BUTGEM Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, TEHAD Baskani Berkan Bayram, BUÜ TBMYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, akademisyenler, egitimciler ve ögrenciler katildi.
BURSA’YI ELEKTRIKLI ARAÇLARIN EGITIM ÜSSÜ HALINE GETIRMEK ISTIYORUZ
Imza töreninde konusan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, “Türkiye için çok önemli olan bir protokole imza attik. Geçtigimiz aylarda Türkiye’nin Otomobili TOGG’un üretiminde görev alacak teknik elemanlarini yetistirmek üzere tesebbüse geçen ve Teknik Bilimler MYO bünyesinde iki yillik bir program açan Türkiye’nin ilk üniversitesi olduk. Türkiye’nin birçok üniversitesinin Mühendislik Fakültelerinin taban puanindan daha yüksek bir puanla ögrenci yerlestirilen iki yillik Hibrit ve Elektrikli Araçlar bölümünü faaliyete geçirerek 1 Ekim itibariyle bu bölümde derslerimize baslayacagiz. Ayni zamanda Gemlik Asim Kocabiyik MYO’da ayni bölümün açilmasi için YÖK’ten gerekli onayi aldik. Insallah önümüzdeki yil buraya da ögrenci alacagiz. Nasil ki Türkiye’nin Otomobili için Bursa merkez seçildiyse Otomotiv Mühendisligi bölümümüz, Teknik Bilimler MYO ve Gemlik Asim Kocabiyik MYO’daki bölümlerimiz ile ayni zamanda bu isin egitim üssü olacagimiza inaniyorum” dedi. Üniversite bünyesinde olusturduklari Otomotiv Girisim Grubu hakkinda da açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Kilavuz; “Ayda bir kez toplanan Otomotiv Girisim Grubu olarak isimlendirdigimiz bir toplulukla, bunlarin içerisinde elektrikli tasit pilleri konusunda çalisma yapmis kisilerin oldugu yirminin üzerinde hocamizla bu alanda çalismalar yapiyoruz. Bursa’ya bu marka yakisiyor. Bu markaya katki saglamak için de Bursa Uludag Üniversitesi elinden gelen gayreti fazlasiyla gösteriyor. Bugün imzaladigimiz protokol ile BUTGEM ve TEHAD ile ara eleman ihtiyacini karsilamada akademinin yaninda yaygin egitim alaninda da usta ve çirak egitimi noktasinda ortaya koydugumuz iradeyi imzaya da dökmüs olduk. Bursa’miz ve ülkemiz için hayirlara vesile olmasini diliyorum” diye konustu.
BURSA OTOMOTIV SEKTÖRÜNÜN BASKENTI
BTSO ve BUTGEM Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, Bursa’nin Türkiye’nin vizyonuna yön veren sehirlerden biri oldugunu vurguladi. 1961 yilinda Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin Bursa’da kuruldugunu, ülkedeki ilk otomotiv yatirimlarinin da Bursa’da hayata geçtigini animsatan Cüneyt Sener, yerli otomobil projesi ile de otomotiv sektöründeki dönüsümün temellerinin Bursa’da atilacagini kaydetti.
BUTGEM’IN TECRÜBESINI SEKTÖRLE PAYLASACAGIZ
Yerli otomobili basariya tasiyacak en önemli unsurun insan kaynagi olduguna dikkati çeken Sener, sunlari söyledi: “Yeni teknoloji ve yeni üretim biçimlerine uyum saglayacak insan kaynagini yetistirmek bizim sorumlulugumuzda. Bursa Uludag Üniversitesi bu konuda oldukça yetkin bir üniversite. Ilk günden bu yana bu konuda önemli bir çaba gösterdi ve gerekli altyapiyi olusturdu. BTSO olarak bizler de BUTGEM araciligiyla yaygin egitim konseptinde nitelikli eleman ihtiyacinin uzun vadeli sekilde saglanmasi adina bu protokol ile önemli bir çalisma baslatiyoruz. TEHAD’in da katkisiyla elektrikli araç üretimi için ihtiyaç duyulan nitelikli is gücünü yetistirmeyi hedefliyoruz. Sehrimizin ve ülkemizin yüksek teknoloji ve yüksek katma degerli üretim hedeflerine ulasmasi noktasinda çok önemli bir rol oynayacak protokolümüzün hayirli olmasini diliyorum.”
TEHAD Baskani Berkan Bayram da konusmasinda; “Dernek olarak Elektrikli ve Hibrit Araçlar konusunda 10 yildir faaliyet gösteriyoruz. Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojisi ilerledikçe bu baslik altinda yeni terimler ögrenmeye basladik. Gelecekte yetisecek personelimizin ve egitimcilerin rolü bu yeni terimler üzerinden ilerleyecek. Mobilite kavrami, batarya teknolojileri, sarj istasyonlari, akü batarya elementleri yakin zamanda siklikla konusacagimiz konular. TEHAD olarak geçmisten gelen birikimimizle elimizden gelen katkiyi sunmaya hazir oldugumuzu ifade etmek istiyorum. Türkçe egitim kaynaginin hazirlanmasi, atölyelerdeki materyallerin tedarikinde ve egitim faaliyetlerinde destek vermeye çalisacagiz. Protokolün imzalanmasinda katki koyan herkese tesekkür ediyor ve hayirli olmasini diliyorum” dedi.
Heyet protokolün imzalanmasindan sonra Özel Bursa Teknoloji Fen Koleji ve Bursa Uludag Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ögrencilerinin birlikte tasarladigi “Verd-e” isimli elektrikli araci inceledi.