Haber

13.04.2023 14:31:33

Elektrikli araç bataryasinin bakimi için nitelikli personel yetistirilecek

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile TÜV Austria Mobility arasinda özel bir protokol hayata geçiriliyor. Kurumlar arasinda yapilacak isbirligi sayesinde hibrid ve elektrikli araçlar alaninda nitelikli projelerin üretilmesi ve Türkiye’nin bu konudaki rekabetçiliginin arttirilmasi hedefleniyor.

BUÜ Teknik Bilimler MYO ile TÜV Austria Mobility arasinda hibrid elektrikli ve elektrikli araçlar alaninda egitim, Ar-Ge, teknoloji ve kapasite gelistirme ve nitelikli insan kaynagi yetistirmek için sürdürülebilir çözümler üreterek bu alanda Türkiye’nin rekabetçiligine katki saglamak amaciyla bir protokol hazirlandi. Protokole BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz ile Firma Genel Müdürü Zehra Dogan ve Genel Müdür Yardimcisi Erdal Çinarci imza atti.

HIBRID VE ELEKTRIKLI OTOMOTIV SEKTÖRÜNE ÖZEL KATKI

Törende konusan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, YÖK Baskanligi tarafindan belirlenen 23 Arastirma Üniversitesi arasinda yer aldiklarinin altini çizdi. Arastirma üniversitelerinin farkli yetkinlikler ile degerlendirilmeye tabi tutuldugunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz; “Üniversitemiz 8 farkli baslikta özellikli üniversite seçildi. Ancak burada bizi ilgilendiren kisimdan bahsetmek gerekirse. Bursa Uludag Üniversitesi, YÖK tarafindan otomotiv teknolojileri konusunda özellikli olarak tanimlanmistir. Otomotiv Mühendisligi Bölümümüz, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz ve Gemlik Asim Kocabiyik Meslek Yüksekokulumuzda otomotiv sektörünü yakindan takip eden bölümler ve programlar açilmaktadir. Özellikle hibrid ve elektrikli araçlar konusunda açtigimiz programlar ile TOGG basta olmak üzere, sektörde yakin zamanda ihtiyaç duyulacak nitelikli personel eksikliginin giderilmesine ön ayak olduk. Bugün imzalayacagimiz protokolün de bu anlamda yine sektördeki personelin egitilmesi için son derece özel bir amaca hizmet edecek. Taraflara hayirli olmasini diliyorum” dedi.

ELEKTRIKLI ARAÇ VE BATARYALARA YÖNELIK YATIRIMLAR DEVAM EDECEK

TÜV Avustria Mobility Genel Müdürü Zehra Dogan ise Viyana merkezli bir kurulus olduklarini, 64 ülkede 32 sirketlerinin bulundugunu ve çok sayida partner ile çalistiklarini aktardi. Firma bünyesinde çok sayida departmanin oldugunu kaydeden Genel Müdür Zehra Dogan; “Bu departmanlardan birisi de egitim departmani. Biz agirlikli olarak otomotiv grubunda çalismalar yürütüyoruz. Elektrikli araçlarin test ve batarya onay testlerini yapiyoruz. Mevzuata uygunlugun testlerini yapiyor ve belgelendirmelerini yapiyoruz. Uluslararasi yetki belgelerimizle birlikte Türkiye’de uzmanlik alanimizda is yapiyoruz. Birçok isbirligi ile birlikte kadromuzu genisletiyoruz. Hedefimiz elektrikli araç ve bataryalar konusunda yatirim yapmak. Okuldaki mevcut altyapinin kullanilmasi, bizim de sahip oldugumuz know-how’i birlestirmek ve niyetinde bir sertifikalandirma programi olusturmak. Basarili olacagimiza inaniyoruz. Iki tarafi da gelistirecek hayirli bir protokol olmasini diliyoruz” seklinde konustu.

YURTDISINDAKI UZMANLIK BILGILERI TÜRKIYE’YE GELECEK

Genel Müdür Yardimcisi Erdal Çinarci da bu projenin aslinda elektrikli aracin altyapisinin gelistirilmesine yönelik oldugunu vurguladi. Bataryaya müdahale edecek personelin donaniminin arttirilmasini ilk hedef olarak belirlediklerini söyleyen Erdal Çinarci; “Avrupa’da bu alanda 10 yildir nitelikli personel yetistiriliyor. Türkiye’de ise henüz yolun çok basindayiz. Tüm egitim altyapimizi da bu dogrultuda hazirladik. Yurtdisindaki uzmanlarin bilgilerini buraya tasidik. Mühendislik tarafiyla beraber de bataryalarin testlerini yapilmasi, bunlarin tamirlerinin dogru sekilde ele alinmasi, sertifikalandirilmasi ve yurtdisinda getirilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için çalisabilecek personellerin sertifikalandirilmasi için çalisacagiz. Ilk adimi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuzla atmis olduk. Sonrasinda da Mühendislik Fakültemizi devreye almis olacagiz” açiklamasinda bulundu.

EGITIMLERIN ULUSLARARASI GEÇERLILIGI OLACAK

Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan ise uluslararasi bir firma ile egitim içeriginin olusturulmasi ve birlikte sertifikali egitimler verilmesinin kiymetli katkilari olacagina degindi. Prof. Dr. Mehmet Karahan; “Bu firma ile egitim içeriklerini birlikte olusturuyor olmamiz, verecegimiz sertifikalarin uluslararasi geçerli olacagi anlamina geliyor. TÜV imzasiyla verilen belgeler yurt disinda çok kiymetli bulunuyor. Olusturacagimiz egitim paketleri, içerikleri ve egitimlerle ilgili uygunluk aldigimizda çift logolu sertifikalar dagitmis olacagiz. Konunun bizim için ayrica böyle de güzel bir kismi var. Taraflara hayirli olsun” diye konustu.



Bilgi

Okunma Sayısı: 816
Eklenme Tarihi: 13.04.2023 14:31:33
Güncelleme Tarihi: 13.04.2023 14:33:24

Paylaş