Türkiye'nin iç ve dis piyasada rekabet gücünü artirmayi amaçlayan Rekabetçi Sektörler Programi çerçevesinde desteklenen projelerin faydalanicilari Istanbul'da bir araya geldi. Avrupa Birligi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanligi es-finansmani ile yürütülen Rekabetçi Sektörler Programi kapsamindaki 22 projenin faydalanicilari Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'in da katildigi toplantida bulustu. Etkinlik boyunca gerçeklestirilen panellerde proje faydalanicilari özellikle teknik sartname ve doküman hazirlama, ihale ve proje sürdürülebilirlikleri açisindan tecrübelerini paylastilar.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Rekabetçi Sektörler Programi tarafindan düzenlenen ‘Etkisi ve Ötesi Deneyim Paylasimi ve Network Olusturma Etkinligine BTSO tarafindan Bursa Uludag Üniversitesi ve BUTEKOM ortakligi ile gerçeklestirilen IPA programi kapsamindaki “KOMPOZIT MALZEME VE TEKNIK TEKSTIL PROTOTIP IMALAT VE UYGULAMA MERKEZI” projesi adina proje koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Karahan panelist olarak katilim sagladi. Etkinlige katilan proje faydalanicilari plaketlerini T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ve European Union Delegation to Turkey, Mali Isbirligi Baskani, Elçi Müstesar André LYS ‘in elinden aldi.
BTSO tarafindan Bursa Uludag Üniversitesi ve BUTEKOM ortakligi ile gerçeklestirilen IPA programi kapsamindaki “KOMPOZIT MALZEME VE TEKNIK TEKSTIL PROTOTIP IMALAT VE UYGULAMA MERKEZI” projesinin amaci; Türkiye'nin teknik tekstil ve kompozit malzeme sektörlerinde rekabet gücünü arttirmak, Bursa'daki kompozit malzemeler ve teknik tekstil sektörlerinde faaliyet gösteren KOBI'lerin prototipleme, tasarim ve modelleme yeteneklerine katkida bulunmaktir.
Hem kompozit, hem de teknik tekstil sektörlerinde geçerli olan en önemli özellik; ürünlerin çesitli lider sanayi sektörlerinde kullanilabilir olmasi ve bu sayede adaptasyon, uygulanabilirlik ve büyümenin saglanmasidir. Bunun yani sira, her iki sektörde de sürekli Ar-Ge ve ürün gelistirme süreçleri, birikmis bilgi, son teknoloji altyapi ve yüksek vasifli isgücü gerekmektedir.
Projede ortak ve yararlanici kurulus olarak yer alan BUTEKOM, mevcut altyapisi ile bu projeyle ilgili tamamlayici bir özellige sahiptir. BUTEKOM Teknik ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi (TTTMM) ile, Türk Tekstil Sanayi’sine yön verecek son yillarin en kapsamli altyapilarindan birisine sahiptir. TTTMM, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi sahipliginde, BUTEKOM’un kurulus amaçlarina paralel olarak, Teknik Tekstiller öncelikli alan olmak üzere hem bölgede hem de ülkemizde Tekstil ve Hazir Giyim Sektörlerinin sürdürülebilirligine katki saglamak ve yönlendirmek amaciyla AR-GE alt yapisina sahiptir. Ileri Kompozit Malzemeler Arastirma Ve Mükemmeliyet Merkezi de (IKMAMM), BUTEKOM binasinda yer aliyor olup, kompozit malzeme alaninda yapilan arastirmalara oldukça zengin bir altyapi sunmaktadir.
KOMPOZIT MALZEME VE TEKNIK TEKSTIL PROTOTIP IMALAT VE UYGULAMA MERKEZI, TTTMM IKMAMM ile ayni binada bulunarak ve tamaminin BTSO tarafindan yönetilmesi ile ortak altyapi ve kadro ile güçlü bir yapinin olusturulmasi planlanmaktadir. Bu da projenin sürdürülebilirligine olumlu katki saglayacaktir. Prototip üretim merkezi, hem TTTMM hem de IKMAMM ile ortak projeler üzerinde çalismak için altyapi ve insan kaynaklarini birlikte kullanabilecektir.
Ayni çati altinda kurulacak bu merkezde, multidisipliner arastirma, egitim ve üretim olanaklarinin bulundugu öncü bir ekosistem olusturulacaktir. Öte yandan, bölgede kompozit malzemeler ve teknik tekstiller üreten ilgili sektörlere hizmet verecek olan IKMAMM ve TTTMM'nin tamamlayici bir kurumu olacaktir. Bu merkezlerin ayni binada yer almasi ve ayni kurum tarafindan yönetilmesi, finansal kaynaklarin daha etkin bir sekilde kullaniminin yani sira personelin de verimli bir sekilde degerlendirilmesini saglayacaktir.
Gene bu proje kapsaminda ilgili sektörlerden KOBi ölçeginde 35 firmanin dönüsümü hedeflenmekte olup, bu firmalarin daha yüksek katma degerli ürün üretimine evrilmeleri konusunda BUTEKOM altyapisindan faydalandirilacak olup, bu kapsamda gerekli egitim, danismanlik ve mentorlük hizmetleri saglanacaktir.