Bilgisayar Programciligi Programi Ögrencileri BUSIAD tarafindan düzenlenen Dijital Dönüsüm ve Endüstri 4.0 baglaminda “Bulut Bilisim ve Dünyadaki Uygulama Örnekleri” konulu seminere katildi. Bu seminerle programlama ögrencilerinin mesleki bilgi ve beceri düzeylerinin yükseltilmesi ve yeni teknolojik gelismelere adaptasyonunun saglanmasi amaçlanmistir.
BUSIAD Endüstri 4.0/Dijital Dönüsüm Koordinatörü Sn. Tuncer Hatunoglu’nun açilis konusmasindan sonra, Amazon Web Services /Territory Manager Sn. Ebru Baybali ve Amazon Web Services/Solutions Architect Sn. Onat Çelmen, Bulut Bilisim ve Bulut Bilisimin Dünya/Türkiye Uygulama Örnekleri konusunda önemli bilgiler verdiler.
Techdata /Solutions Architect Sn. Bahadir Özgüven de Bulut “Bilisim Uygulamalarinda Nelere Dikkat Edilmeli” konusunda açiklayici bilgiler vererek, veri güvenligi konusunda yapilmasi gerekenleri aktarmistir.
Günümüzde Bulut bilisim hayatimizi degistiren bir teknoloji olmustur. Yeni bir Bilisim Teknolojileri hizmeti sunma modeli olan bulut bilisim firmalara hem ekonomik hem de is becerileri anlaminda çesitli firsatlar ve avantajlar saglamaktadir. Bulut teknolojileri kurumlar tarafindan veri yedekleme, olaganüstü durum kurtarma, e-posta, sanal masaüstleri, yazilim gelistirme, test etme, büyük veri analizi ve müsterilere dönük web uygulamalari gibi çok çesitli alanlarda kullanilmaktadir. Veri depolama ve veritabani gibi altyapi hizmetleri, Nesnelerin Interneti, makine ögrenimi, data lake'ler, analiz ve birçok kaynagin daha hizla kullanimina imkan vermektedir. Hem büyük hem de orta ve küçük isletmeler için kullanilabilen teknolojilerdir.
Bulut bilisimin, kullanicilarin depolama ve uygulamalar gibi çesitli bilisim hizmetlerine bu bilgilerin nerede depolandiklarini, bu uygulamalarin hangi sunucularda çalistiklarini ve teknik olarak nasil yapilandirildiklarini bilmeksizin internet üzerinden erisilen bir modeldir. Bulut bilisim modeli sayesinde kurumlarin ölçeklenebilir donanim ve yazilimlar kullanilarak bilgisayarlarin kapasitelerini daha etkin bir sekilde kullanmalari ve Bilisim Teknolojileri uygulamalarini daha hizli ve daha düsük maliyetlerle hayata geçirmeleri mümkün olacaktir.
Ayrica enerji kaynaklarinin verimli kullanilmasi, Nesnelerin internetinin bulut üzerindeki etkisi, Akilli tarim uygulamalarinda kullanilan yeni yaklasimlar (derece-nemlilik orani, drone’la ilaçlama vb.), fabrikalarda üretim katinda çalisanlarin güvenligi, akilli sehirler nesnelerin interneti, Yapay zeka uygulamalari (Amerikan futbol ligi) yapay zeka uyulamalari ile gerçek zamanli veriyi buluta aktararak, kamera ve sensörlerle topun hizi vb. birçok tahmin elde etmektedir. Arçelik ürünlerinde yapay zeka uygulamalari kullanmaktadir. Formula 1’ de anlik sensörlerden veri üretilmekte ve bu veriler yapay zeka ve makina ögrenimi kullanilarak birçok öngörü olusturulabilmektedir. Irobot da kullanilan IOT uygulamasi, Internet üzerinden yayin yapan platformlar örnegin Netflix 2009’dan beri bulut üzerinden yayin yapmaktadir. Dijitürk ve Smart TV gibi yayin kuruluslari bulut üzerinden yayin yapmaktadir. Bulut teknolojilerinde veri güvenliginin çok önemli oldugu ve bu konuda Amazon’un AWS Bulut teknolojilerine çok önem verdigi ve güvenlik konusunda her türlü sertifikaya sahip oldugu belirtilmistir.