Bilgisayar Programciligi Programi Ögrencileri Gelecegin Sehirlerinde Artirilmis Gerçeklik (AR) ve Nesnelerin Interneti (IoT) Uygulamalarinin Entegrasyonunun Sagladigi Avantajlari Tartisti
Bilgisayar Programciligi Programi ögrencilerinin mesleki gelisimi, sanayi ile bulusmasi ve üniversite-sanayi is birligi çerçevesinde mesleki egitimde nitelikli is gücünü yetistirmek amaciyla 08.05.2024 tarihinde Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisligi Bölümü Prof. Dr. Aykut Barka Konferans Salonunda bir seminer gerçeklestirildi. Bursa Büyüksehir Belediyesinde Yazilim ve Veri Tabani Uzmani olarak çalisan, Teknik Bilimler MYO, Bilgisayar Programciligi Programindan 20 yil önce mezun olan ögrencimiz Cuma Tasçilar “Artirilmis Gerçeklik (AR) ve Nesnelerin Interneti (IOT) Entegrasyonu: Gelecegin Kentlerindeki Rolü” konulu sunumunu gerçeklestirdi. Endüstri 4.0’in akilli yeni dünyada ne gibi gelismelerle karsimiza çikacagi ve önemi konusunda bilgiler aktarildi. Gelecegin kentlerinde, artirilmis gerçeklik (AR) ve nesnelerin interneti (IoT) entegrasyonunun, yasam kalitesini artirmanin kentlerin daha sürdürülebilir, verimli ve akilli hale gelmesine yardimci olabilecegini vurguladi.
Artirilmis Gerçeklik (AR) ve Nesnelerin Interneti (IOT) Entegrasyonun Akilli Sehirlesmede Sagladigi Avantajlar
Tasçi AR uygulamalarinin kullanicilara gerçek dünyayi dijital içeriklerle birlestirerek interaktif deneyimler sundugu ve bu teknolojinin, kentsel altyapiyi daha anlasilir hale getirerek sakinlere yönlendirme, bilgilendirme ve eglence imkanlari saglayabilecegi konusunda örnekler sundu. Ayrica IoT nesnelerin interneti ile fiziksel nesnelerin birbirleriyle ve internetle baglanti kurarak veri alisverisi yapmasinin önemi ve bu sayede kent altyapisi, trafik, enerji yönetimi, çevresel izleme gibi birçok alanda verimliligin artirilabilecegini vurguladi. Örnegin, akilli isiklandirma sistemleri trafik akisina göre otomatik olarak ayarlanabilir veya çöp kutulari doluluk seviyelerini algilayarak toplama zamanini optimize edebilir. Bu teknolojilerin kentsel yasamin her alaninda kullanilmasiyla, trafik sikisikligi, enerji israfi, çevre kirliligi gibi sorunlar azaltilabilir ve sakinlerin yasam kalitesi artirilabileceginin önemi konusunda bilgiler verdi. Gelecegin kentlerinde AR ve IoT entegrasyonu, daha akilli, daha yesil ve daha yasanabilir sehirlerin olusturulmasina katki saglayabilecektir.
Mezun ve yazilim konusunda basarili olmus ögrencimiz Cuma Tasçilar kendi basari hikayesini ve deneyimlerini ögrencilerimizle paylasarak onlarin motivasyonunu arttirmistir. Kendisine katkilarindan dolayi tesekkür ederiz.