Lisans üstü Tez Savunması Sınavı
Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri
Bilim Dalı: Tarla Bitkileri
Öğrenci No:501916001 Adı-Soyadı: Perihan Ceren ÖZER e-mail: 501916001@ogr.uludag.edu.tr
Danışman Unvanı Adı-Soyadı: Doç. Dr. Oya KAÇAR  e-posta:okacar@uludag.edu.tr
Y L Tez Savunma             Doktora Yeterlilik Sınavı              Doktora Tez Öneri Savunması

Tez adı (Tez Savunmaları için): Bursa Ekolojik Koşullarında Reyhan ( Ocimum basilicum L.)'ın Tarımsal Özellikleri ile Uçucu Yağ Oranı Üzerine Farklı Organik ve İnorganik Gübrelerin Etkileri
Tez Konusu (Özet):

Bu araştırma Bursa ekolojik koşullarında, farklı organik ve inorganik gübrelerin reyhan (Ocimum basilicum L.)’ın tarımsal özellikleri ile uçucu yağ oran ve bileşenleri üzerine etkilerini belirlemek amacı ile 2020 ve 2021 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat  Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi deneme alanlarında tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Denemede 8 farklı gübre uygulaması (Kontrol, Tavuk, Ahır, Solucan, Organomineral Tavuk, Organomineral Ahır, Amonyum Sülfat-I, Amonyum Sülfat-II) ele alınmıştır. Denemenin yürütüldüğü her iki yılda çiçeklenme döneminde 2 biçim gerçekleştirilmiştir. Ele alınan gübre uygulamaları bakımından birleştirilmiş veriler değerlendirildiğinde, agronomik özelliklerden bitki boyu 38,84-40,46 cm, habitus genişliği 28,64-29,88 cm, toplam olarak olarak yaş herba 1686,06-2024,89 kg/da, kuru herba 274,81-354,66 kg/da, kuru yaprak 140,61-158,85 kg/da, kuru çiçek 63,88-111,22 kg/da, kuru sap 69,46-86,48 kg/da ve uçucu yağ verimi 2,42-3,36 kg/da aralığında belirlenmiştir. Kalite ile ilgili özellikler değerlendirildiğinde yaprakta ve çiçekte uçucu yağ oranı sırası ile % 0,85-1,00 ve % 1,76-1,95 olarak saptanmıştır. Yaprak ve çiçek uçucu yağında öne çıkan ana bileşenler Linalool, Öjenol, Ökaliptol, Cis-alpha.-Bergamotene ve Tau-Kadinol olmuştur. Çalışmada genel olarak tarımsal özellikler bakımından 2. yıl 1. yıla göre, 2. biçimler, 1. biçimlere göre daha yüksek değerlere ulaşmıştır. Uçucu yağ oranlarında ise 1. yılda ve 2. biçimlerde daha yüksek değerler elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda genel olarak verim değerleri bakımından Tavuk ve Amomyum Sülfat gübrelerinin, uçucu yağ oranları bakımından ise organomineral gübrelerin öne çıktığı belirlenmiştir. Bu bilgi doğrultusunda reyhan yetiştiriciliğinde sürdürülebilirliği sağlamak bakımından kimyasal gübre kullanmak yerine tavuk, organomineral tavuk ve organomineral ahır gübrelerini sisteme sokmak yerinde olacaktır.

Sınav Türü Sınav Tarihi Sınav Saati               Sınav adresi
Yüksek Lisans Tez Savunması 08.02.2022 10:00

Tarla Bitkileri

Toplantı Salonu

Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyelerimizden Doç. Dr. Oya KAÇAR'ın 501916001 numaralı yüksek lisans öğrencisi Perihan Ceren ÖZER'in yüksek lisans tez savunması sınavı yüzyüze olarak yapılacak olup Fen Bilimleri Enstitüsü Yeterlilik Sınav Formu yukarıda verilmiştir.

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular

İçerik Ekleme Tarihi : [07-Şub-2022 11:41]