Dünya Çevre Günü: Geleneksel Çevre Yürüyüşü

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Sürdürülebilir Kampüs Projesi Koordinatörlüğü, Dünya Çevre Günü etkinlikleri dolayısıyla Geleneksel Çevre Yürüyüşü etkinliği düzenledi. Yoğun katılımın olduğu program kapsamında Nilüfer Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan bisiklet istasyonlarının açılışı da gerçekleştirildi.

BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Projesi Koordinatörlüğünün organize ettiği Geleneksel Çevre Yürüyüşü etkinliğine akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler de büyük bir ilgi gösterdi. Programa BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Üniversite ve Belediye yöneticileri de katıldı. Belirlenen parkurda yapılan yürüyüşün ardından Nilespit Projesi kapsamında Görükle Kampüsü içerisinde 4 ayrı noktada kurulumu tamamlanan bisiklet istasyonlarının açılışı gerçekleştirildi.

REKTÖR KILAVUZ: ÇEVRE DUYARLILIĞINI YENİ NESİLE AŞILAMALIYIZ

Törende konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, ülke olarak çevre sorununa son yıllarda ilginin ciddi anlamda yükseldiğini vurguladı. Sürdürülebilir bir hayat için çevre meselesine olmazsa olmaz zorunluluk olarak bakılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Üniversite olarak yaptıklarımız belki çok hayati projeler olmayabilir. Ancak biz bu konuda gayret göstermeyi ve en azından bir gencimizi veya bir kişiyi bu konuda bilinçlendirebilmeyi hedefliyoruz. Çünkü bu dünya, bu çevre ve bu iklimin bizlere emanet olduğunu biliyoruz. Bu bilinci de en yakınımızdakilere aşılamak istiyoruz. Kutsal Kitabımızda ‘Hem denizlerde hem de karada düzen bizzat insanların kendi elleriyle yaptıklarından dolayı bozuldu’ diyor. O halde çevre konusunda tekrar geriye dönmek istiyorsak, tüm insanlık olarak yaptığımız kirlilikleri temizlemek ve temiz bir hayat sürmekle yükümlüyüz. Birey olarak bunu yapabiliriz. Bilinçli bireylerden oluşan toplum da çevre konusunda kendisini değiştirebilir ve geliştirebilir. Üniversite olarak böylesine önemli bir soruna dikkat çekebilir ve bir nebze katkı sağlayabilirsek bahtiyar olacağız” dedi.

BİSİKLET İSTASYONLARI İÇİN NİLÜFER BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR

Program kapsamında aynı zamanda Nilüfer Belediyesi’nin yürütücülüğünü üstlendiği Nilespit Projesi’nin kampüs içindeki yatırımlarının açılışının da yapıldığını da aktaran Rektör Kılavuz; “Uygulama kampüsümüzde başladı ve katlanarak ilerliyor. Bu yatırımları bir yönüyle enerji ve zaman tasarrufu olarak görebiliriz. Diğer yönüyle de gençlere sağlık anlamında katkısı olacak. Onları spor yapmaya teşvik edecek. Hizmet için Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

BAŞKAN ERDEM: ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTEYE KOLAYCA ULAŞABİLECEK

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise çevre dostu bir belediye olarak ilçe genelinde bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için çok sayıda projeye imza attıklarını açıkladı. Türkiye’deki en uzun bisiklet yollarına sahip olmaktan dolayı gururlu olduklarını vurgulayan Başkan Turgay Erdem; “Genç nüfusun yoğun olarak yaşadığı Görükle Bölgesi ve Üniversite Kampüsü arasındaki projemizi hayata geçiriyoruz. Toplam 4 istasyonun olduğu Nilespit Projemizi bu dönemde Rektörümüzün katkıları ile kampüs içerisinde gerçekleştirebiliyoruz. Gençlerimiz de bu sayede Görükle’den Kampüse kolayca gelip gidebilecekler. Dünya Bisiklet Günü’nde bu projeyi hayata geçirmek bizleri ayrıca mutlu ediyor. Metro çıkışı, Mediko Sosyal Tesisler önü, Merkez Kütüphanesi’nde ve otoparkında ve Kredi Yurtlar Kurumu önünde kurduğumuz istasyonlar var. İlgi şimdiden başlamış. Yakın zamanda kapasiteyi arttırmayı da planlıyoruz. Hizmet için cep telefonlarınıza uygulamayı indirerek kullanabileceksiniz. İlk yarım saat ücretsiz olacak. Sonrasında da düşük ücretler olacak. Kampüs içinde ve kentte çevreyi bir uygulama olarak kullanılabilecek. Belediye olarak bu yılı İklim Yılı olarak ilan ettik. Bu projemizin de İklim Yılı anlayışına uygun bir girişim olacağına inanıyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

PROF. SALİHOĞLU: KAMPÜSTE YAPILAN BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI TOPLUMA ETKİ EDECEK

Etkinlikte konuşan BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Güray Salihoğlu da tam yıl 1 yıl önce başladıkları proje çalışmaları kapsamında çok sayıda faaliyete imza attıklarını aktardı. Yapılanları asla yeterli görmediklerini söyleyen Prof. Dr. Güray Salihoğlu; “Üniversiteler, toplumlar için çok değerli. Türkiye’de 8 milyonun üzerinde üniversite öğrencisi var. Neredeyse ülkemizdeki her 10 kişiden birisi üniversite öğrencisi. Dolayısıyla kampüslerde yapılan çalışmalar topluma doğrudan etki edecektir. Buralar aynı zamanda sürdürülebilir bir yaşamın da habercisidir. Bizim vizyonumuz da bu doğrultuda ilerliyor. Bugün Üniversitemize bir değer daha katıyoruz. Kampüsümüzde 4 farklı noktada kurulan bisiklet parkurlarının açılışını gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir ulaşımın en güzel aracı bisikletlerdir. Kampüs içinde gerçekleştirilen güzel projeler, kampüs dışına da taşacak” dedi.

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [16-Haz-2022 12:56]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [16-Haz-2022 12:56]

İçerik Görüntüleme : [1.333]