Bursa Uludağ Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü’nün bünyesinde kurulan Sürdürülebilirlik Ofisi, Temmuz 2023’e kadar Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörlüğü olarak faaliyetlerine devam etmiştir.
Bursa Uludağ Üniversitesi Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü ise Rektörlüğe bağlı 16 koordinatörlükten biri olarak bir koordinatör, iki koordinatör yardımcısı ve iki uzmandan oluşan ekiple çalışmalarına Eylül 2023 itibariyle başlamıştır.
Ekibimiz, sürdürülebilirlik kültürünün yaygınlaşması ve kampüsümüzde bir yaşam şekli haline gelmesine destek olabilmek için tüm paydaşlarımızla iş birliğine açık bir şekilde çalışmayı bir ilke kabul etmiştir.
Koordinatör: Prof. Dr. Arzu ÇAHANTİMUR (Y. Mimar), BUÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü
Koordinatör Yrd.: Prof. Dr. Gökhan Ekrem ÜSTÜN (Çevre Y. Müh.), BUÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü
Koordinatör Yrd.: Dr. Öğretim Üyesi Sevginaz IŞIK, BUÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü
Uzman: Ömer Oğuzhan TURHAN (Mimar), BUÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Stratejik Planlama Müdür Vekili
Uzman: İrem Sevgi YORGANCI (Çevre Müh.), BUÜ Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü
MİSYONUMUZ
Çevresel, sosyo-kültürel ve ekonomik bağlamlarda gerekli çalışmaları yaparak üniversitemizde sürdürülebilir bir yaşam şeklinin benimsenmesini sağlamak ve toplumsal gelişmeye destek olmaktır.
VİZYONUMUZ
Sürdürülebilir yaşam şeklinin öğrenciler ve üniversite personeli tarafından benimsenmesi ve bu çerçevede gerçekleştirilecek ortak akıl ürünü eylemler ile sürdürülebilir gelişmeye katkı sağlayan ulusal ve uluslararası ortamda tanınmış bir üniversite olmaktır.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, kampüste sürdürülebilirliği sağlayabilmek için belirlemiş olduğu hedefler aşağıdaki şekilde verilmektedir.
BUÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR KAMPÜS LOGOSU VE HİKÂYESİ
Sürdürülebilir Kampüs Projesi, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin (BUÜ) vizyonundan doğan bir projedir. Sürdürülebilir Kampüs logosu, BUÜ logosundan ilham alır, onun bileşenlerini taşır. BUÜ logosu içindeki altıgen şekiller, BUÜ Sürdürülebilir Kampüs logosu içinde beşgen şekiller olarak görülmektedir. Beşgen şekiller, hem üniversitemizin bileşenlerini hem de 17 adet sürdürülebilir kalkınma amacını temsil etmektedir. BUÜ Sürdürülebilir kampüs yazısı halkası içinde yer alan bu beşgen şekiller adeta bir döngüyü tamamlamaya çalışmaktadır. Bu döngüsellik, sürdürülebilir kampüs projesinin temel amacını yansıtmaktadır.
Beşgen şekillerden birinin yeşil rengi özellikle dikkat çekmektedir. Bu renkle hem üniversitemizin eşsiz doğasına bir gönderme yapılmakta hem de çevresel kalkınmanın tüm kalkınma modellerinin temelinde olması gerektiği vurgulanmaktadır. Yeşil beşgen şeklin üzerindeki oklar üniversitemizin doğal varlıklarını hatırlatmakta ve döngüselliği çağrıştırmaktadır. Oklardan birinin ileri doğru olması, üniversitemizin sürekli iyileştirme anlayışının bir uzantısıdır.
Döngüsellik, gezegenin sunduklarını bir döngü içinde kullanarak gezegene geri vermeyi, israf etmemeyi ifade etmektedir. Dilimizdeki “topraktan gelenin yine toprağa dönmesi” ifadesi bu döngüselliği kısaca özetlemektedir. Döngüsellik, bir ekosistem modeli içinde kaynakların gerektiği kadar ve yerinde kullanıldığı, israf edilmediği, atığın hammadde olarak kabul edildiği, gezegene taşıyamayacağı yüklerin bindirilmediği, tüm canlıların ve yaşamın tüm bileşenlerinin birbirlerine adeta bir zincirle bağlı olduğu bir anlayışı ifade etmektedir.
Sürdürülebilir kampüs projesinin temel amacı, döngüsellik ve sürdürülebilir kalkınma anlayışı içinde kendini sürdürebilen, çevresel, sosyal ve ekonomik kalkınma amaçlarını aynı anda sağlayabilen ve bu hedefe giderken topluma liderlik edebilen bir üniversite olmak için gereken adımları atabilmektir.
Tanıtım Sunumlarımız ve Faaliyet Raporlarımız
Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörlüğü Faaliyet Raporu (2021-2023)
İLETİŞİM
TEL: +90-224-2755131
E-posta: sustainability@uludag.edu.tr
https://uludag.edu.tr/surdurulebilirlik
https://uludag.edu.tr/sustainability
https://www.instagram.com/sustblty/
linkedin.com/in/buu-office-of-sustainability-03a9a7210
https://www.facebook.com/buu.surdurulebilirlik