Haber

12.09.2025 07:45:24

İklim Krizi Kuraklık ve Su Kıtlığı İçin Harekete

BUÜ’den kuraklığa dikkat çeken etkinlik
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü, iklim değişikliği ve kuraklık tehlikesine dikkat çekmek amacıyla İznik Gölü’nde bir farkındalık etkinliği düzenledi. 
BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi ile akademik ve idari personelin yanı sıra öğrencilerin de katıldığı göl kıyısındaki organizasyona Op. Dr. Tevfik Güngör de destek verdi. Güngör, kuraklık sorununa dikkat çekmek amacıyla gölü yüzerek geçti. Güngör, yaklaşık 9km'lik mesafeyi  3 saat 30 dk. da geçerek yüzme performnasını başarıyla tamamladı. 
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN FARKINDALIK ŞART!
Orhangazi ilçesindeki Yeniköy Piknik ve Kamp Alanı’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, su krizinin dünya genelinde artışına değinerek; "İklim kriziyle birlikte suyun azaldığı bu dönemde, farkındalık oluşturmak ve sürdürülebilirliği ön plana çıkarmak son derece önemli" dedi. İznik Gölü'nün tarihi ve kültürel önemine vurgu yapan Çiftci; “Bilinçsiz tüketim ve değişen iklim koşulları nedeniyle su kaynakları azaldı. Bu yıl aynı zamanda İznik Konsili'nin toplanışının 1700. yılı. Böyle önemli bir döneme denk gelen bu etkinlikte üniversitemiz adına bu yüzüşü gerçekleştiren Tevfik hocamızla da gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
SORUMLULUKLARIMIZI HATIRLAYALIM
BUÜ Sürdürülebilirlik Koordinatörü Doç. Dr. Yasemin Kaya ise çalışma alanlarının sadece üniversiteyle sınırlı olmadığını, kentin sorunlarına da dikkat çektiklerini belirtti. Kaya; "Çok uzun süren kurak bir yaz ve eşlik eden orman yangınları, su kaynaklarımızı ciddi şekilde etkiledi. Bursa bu anlamda oldukça kırılgan bir coğrafya. Bu etkinlikle sorumluluklarımızı hatırlatmak ve farkındalık yaratmak istiyoruz" diye konuştu.
"GÖL HALKI ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Göle girmeden önce konuşan Op. Dr. Tevfik Güngör de; "Bizler bu gölün çevresinde yaşayan göl halkıyız. Bu havzada yaşanan olumsuzluklar hepimizi etkiliyor. Eğer önlem alınmazsa gölün önemli bir kısmını ya da tamamını kaybedeceğiz ve bu kayıp sadece tek gelir kaynağı zeytincilik olan bölge halkını değil, İstanbul ve Bursa’nın içme suyunu da etkileyecek” dedi. BUÜ mezunu olduğunu belirten ve üniversiteye duyarlılığından ötürü göl halkı adına teşekkür eden Güngör, çocukluğundan beri yüzdüğü İznik Gölü’nde bir farkındalık oluşturmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Op. Dr. Tevik GÜNGÖR'ün Basın Açıklması

Çocukluğumdan beri her sabah uyandığımda, zeytin ağaçlarının göle kadar uzandığı, doğudan vuran güneş ile gümüş rengi olan gölün arkasında, karşıda büyük yemyeşil dağların bulunduğu, tek bakışta zeytinliklerin, gölün ve dağların göründüğü sihirli bir dünyayı seyrederdim.

Bu sihirli güzellikteki havzanın en önemli unsuru kuşkusuz gölün varlığıdır.

Şu anda gölün çevresinde yaşayan insanları tehdit eden en tehlikeli ve kötü senaryo; gölün bu gidişle, uygun bilimsel temellere dayanan acil önlemler alınmadığı takdirde, tamamını veya yüzölçümünün önemli bir kısmını kaybetmesidir.

Bu kötü olasılığın gerçekleşmesi sonucunda; sadece kışın bir soba gibi ısı yayarak bu havzada sıcaklığın -8 dereceden daha fazla düşmemesini sağlayarak, şu anda halkın tek ana gelir kaynağı olan zeytinciliğin devam etmesini sağlayamamakla kalmaz, aynı zamanda İstanbul ve Bursa gibi büyük metropol şehirlerin içme suyu kaynağı olma güvencesini de kaybeder.

Üniversiteler nezdinde, havzanın coğrafi yapısı, su kazanımları ve su kayıpları bilimsel temellere dayanacak şekilde masaya yatırılıp acil ve doğru çözümler bulunmalıdır.

Göl havzasından Gemlik’e akan ve giden sular azaltılıp veya bunların göl havzasında kalması sağlanarak, ya da Sakarya Nehri’nin kaynağından tüneller ile göl havzasına su kazanımı için var olan projelerin ivedi olarak hayata geçirilmesi çok büyük bir önem kazanmıştır.

Liseden ve üniversiteden arkadaşım, göl halkından Prof. Dr. Ahmet Akkaya’yı ölümünün birinci yıldönümünde sevgi ve saygı ile anıyorum.

Op. Dr. Tevfik Güngör 
10 Eylül 2025
Organgazi Yeniköy / BURSA


 


Bilgi

Okunma Sayısı: 20
Eklenme Tarihi: 12.09.2025 07:45:24
Güncelleme Tarihi: 12.09.2025 07:51:10

Paylaş