ULUDAG ÜNIVERSITESI LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM YÖNETMELIGI
MADDE 39
(1) Yüksek lisans tez jürisi, anabilim/anasanat dali baskanliginin önerisi ve enstitü yönetim kurulu karari ile belirlenir.
(2) Jüri, biri ögrencinin tez danismani ve en az biri baska bir anabilim/anasanat dalindan veya baska bir yüksekögretim kurumundan ayni alanda olmak üzere üç veya bes kisiden olusur. (Asagida açiklanan yeni düzenlemeye bakiniz). Jürinin üç kisiden olusmasi durumunda ikinci tez danismani jüri üyesi olamaz. Jürinin bes kisiden olusmasi durumunda ikinci tez danismani jüri üyesi olabilir. Ilgili enstitü yönetim kurulu önerilen isimler arasindan üç kisilik jüri için iki, bes kisilik jüri için üç yedek üye belirler. Enstitü asil ve yedek üye olarak görevlendirilenlere ve anabilim/anasanat dali baskanligina görevlendirme yazilarini gönderir. Ayrica, ögrenci de konuya iliskin yazili olarak bilgilendirilir. Tezler, görevlendirilen üyelere ögrenciler tarafindan geciktirilmeksizin iletilir, disaridan görevlendirilenlere ise posta yoluyla gönderilir.
(3) Tez sinavi, enstitü yönetim kurulu kararinin anabilim/anasanat dalina tebligini izleyen günden baslayarak en geç bir ay içinde yapilir. Anabilim/anasanat dali baskanligi da sinav yeri, tarihi ve varsa baska bir yüksekögretim kurumundan katilimi muhtemel üyenin ismini sinavdan iki hafta önce enstitü müdürlügüne bildirir ve ilan eder.
(4) Danisman disindaki jüri üyelerinden herhangi birinin sinava katilamamasi halinde sinav, anabilim/anasanat dali baskaninin çagrisi üzerine yedek üyenin katilimi ile yapilir. Baska anabilim/anasanat dali veya yüksekögretim kurumundan seçilen jüri üyesinin sinava katilamamasi durumunda esdeger yedek üye sinav için davet edilir. Jürinin yine de toplanamamasi halinde yeniden jüri olusturulur.
(5) Tez sinavi, 45-90 dakika arasinda, tezin aday tarafindan sunulmasi ve soru-cevap bölümünden olusur. Sinav izleyicilere açik olur. Ancak, izleyiciler soru soramaz. Sinavin tamamlanmasindan sonra jüri, izleyicilere kapali olarak tez hakkinda oybirligi/oyçokluguyla kabul, red veya düzeltme karari verir. Jüri, kararini ayrintili olarak gerekçelendirir. Jüri üyelerinin kisisel raporlari ve jüri ortak raporu, varsa diger sinav evraklari ile birlikte anabilim/anasanat dali baskanligi tarafindan sinavi izleyen üç gün içinde enstitüye iletilir. Enstitü, düzeltme veya red kararlarinda jürice belirlenen düzeltilmesi gereken hususlari veya red gerekçelerini ögrenciye yazili olarak bildirir.
(6) Kabul edilen tezlerde, tezin “tez onay sayfasi”nda jüri üyelerinin imzalari bulunur. Olumsuz oy kullananlar olumsuz görüste olduklarini belirterek onay sayfasini imzalar.
(7) Sinav esnasinda jürinin ortak karari ile tez adi degisikligi önerisi var ise “Tez Adi Degisikligi Öneri Formu” doldurularak diger evraklari ile birlikte enstitüye teslim edilir. Tez adi degisikligi Enstitü Yönetim Kurulu karari ile kesinlesir.
(8) Tezi kabul edilen ögrencinin mezuniyetine enstitü yönetim kurulu karar verir ve bunun üzerine mezuniyet islemleri yapilir. Tezi hakkinda düzeltme karari verilen ögrenciye, enstitü yönetim kurulu tarafindan düzeltmelerin yapilabilmesi için en fazla üç aya kadar ek süre verilebilir. Tez, verilen sürenin sonunda, zorunlu haller disinda, ayni jüri önünde yeniden savunulur. Tezi reddedilen veya düzeltme karari sonrasi savunmasinda da reddedilen ögrenciye yeni bir tez konusu verilir veya ögrencinin talepte bulunmasi halinde, varsa ayni isimli veya esdeger programlar arasindan, tezsiz yüksek lisans programinin ders kredi yükü, proje yazimi ve benzeri gereklerini yerine getirmis olmak kaydiyla kendisine tezsiz yüksek lisans diplomasi verilerek programla iliskisi sona erdirilir. Kendisine yeni bir tez konusu verilen ögrenci ilgili döneme ait ögrenci katki payi veya ögrenim ücretlerini ödemek kosulu ile ögrenimlerine devam etmek için kayit yaptirabilir. Bu durumda, tez ile ilgili sartlari yerine getirmek ve sinavlara katilmak hariç, ögrencilere taninan diger haklardan yararlandirilmaksizin ögrencilik statüleri devam eder.
Yeni Düzenleme:
Yök'ün yüksek lisans tez jürilerinin olusturulmasi hakkinda yaptigi yeni düzenleme su sekildedir:
Yüksek lisans tez savunma jürileri ise en az biri kurum disindan olmak üzere, danisman dahil en az üç ögretim üyesinden olusur..
Ilgili karar için tiklayiniz.