ULUDAG ÜNIVERSITESI LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM YÖNETMELIGI
MADDE 53
(1) Yeterlik sinavinda, ögrencinin bilimsel düsünme, bilimsel yöntemleri özümseme, bagimsiz bir arastirmayi yürütebilmesine yönelik temel bilgiler ve doktora yaptigi anabilim daliyla ilgili konularda derinlemesine bilgi sahibi olup olmadigi sinanir.
(2) Ögrenci, derslerini ve seminerini basari ile tamamladiktan sonra izleyen yariyilin sonuna kadar yeterlik sinavina girebilir. Ancak, yüksek lisans derecesiyle kabul edilen ögrenci en geç besinci yariyilin, lisans derecesiyle kabul edilen ögrenci en geç yedinci yariyilin sonuna kadar yeterlik sinavina girmek zorundadir.
(3) Derslerini ve seminerini basari ile tamamlayan ögrenci için anabilim/anasanat dali baskanligi jüriye seçilecek üyelerin iki katina kadar üye ismini enstitüye önerir. Enstitü yönetim kurulu önerilen adaylar arasindan asil ve yedek jüri üyelerini belirler. Jüri, en az biri baska bir yüksekögretim kurumundan olmak üzere üç veya bes kisiden olusturulur. (Asagida açiklanan yeni düzenlemeye bakiniz). Danisman, jürinin dogal üyesidir. Enstitü tarafindan jürinin görevlendirme yazilari, yönetim kurulu karari ve sinavla ilgili belgeleri anabilim/anasanat dali baskanligina gönderilir. Ögrenci konuya iliskin yazili olarak bilgilendirilir. Danisman disindaki jüri asil üyelerinden herhangi birinin katilmamasi halinde sinav, anabilim dali baskaninin çagrisi üzerine yedek üyenin katilimi ile yapilir. Bir baska yüksekögretim kurumundan seçilen jüri üyesinin sinava katilmamasi durumunda disaridan çagrilacak yedek üye sinava davet edilir. Jürinin yine de toplanamamasi halinde yeniden jüri olusturulur.
(4) Yeterlik sinavi, enstitü yönetim kurulu kararinin anabilim/anasanat dalina tebligini izleyen günden baslayarak en geç bir ay içinde yapilir. Anabilim/anasanat dali baskanligi da sinav yeri, tarihi ve baska bir yüksekögretim kurumundan katilimi muhtemel üyenin ismini sinavdan iki hafta önce enstitü müdürlügüne bildirir ve ilan eder.
(5) Yeterlik sinavi bir bütün olup yazili ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapilir. Ögrencinin yazili sinavdan basarili sayilmasi için, sözlü sinavdan basarili olmasi kosuluyla, 100 tam puan üzerinden en az 75 puan almasi sarttir. Sözlü sinavdan basarili sayilmak için ise üyelerin oybirligi/oyçoklugunun karari gerekir. Sözlü sinavda adaya yöneltilen sorular tutanak altina alinir. Yazili sinavdan basarisiz olan ögrenci sözlü sinava alinmaz. Sözlü sinavda basarisiz olan ögrenci yeterlik sinavindan basarisiz sayilir.
(6) Yeterlik sinavinda basarisiz olan ögrenci bir sonraki yariyilda tekrar sinava alinir. Yeterlik sinavi tekrarinda, zorunlu haller disinda ayni jüri üyeleri tekrar görevlendirilir.
(7) Sinav evraklari anabilim/anasanat dali baskanliginca yeterlik sinavini izleyen üç gün içinde enstitüye iletilir.
(8) Jüri, yeterlik sinavini basaran bir ögrencinin ders yükünü tamamlamis olsa bile, toplam kredi miktarinin 1/3’ünü geçmemek ve ders kapsamini belirtmek sartiyla eksik görülen konuyla ilgili ders/dersler almasini enstitüye önerebilir.
(9) Yeterlik sinavinda basarili olan ögrenci, Mesleki Egitim Derslerinden “Gelisim ve Ögrenme” ile “Ögretimde Planlama ve Degerlendirme” derslerini alir. Ancak, danismanin önerisi ile bu dersler yeterlik sinavindan önce de alinabilir. Mesleki egitim dersleri kredili olarak okutulur ancak, kredisi sifir kabul edilir ve toplam krediye dâhil edilmez. Basari notu, G veya K olarak verilir ortalamaya dâhil edilmez. Önceden bu dersleri alip basarili olanlar derslerden muaf tutulabilirler. Ögrencilerin doktora tez savunmalarina girebilmeleri için bu derslerden basarili olmalari sarttir.
Yeni Düzenleme:
Yök'ün doktora yeterlik ve tez jürilerinin olusturulmasi hakkinda yaptigi yeni düzenleme su sekildedir:
Doktora yeterlilik ve tez savunma jürileri, en az ikisi kurum disindan olmak üzere, danisman dâhil, bes ögretim üyesinden olusur.
Ilgili karar için tiklayiniz.