Bursa Uludag Üniversitesi
Saglik Bilimleri Fakültesi
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Hakkinda
Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümleri, birey ve toplumlarin saglik durumu ve refahini gelistirmek, tedavi yaklasimlari ve korucuyu saglik programlari ile hastaliklarin önlenmesini saglamak ve bireylerin yasam kalitesini arttirmak amaciyla 4 yil uluslararasi standartlarda lisans düzeyinde egitim alan mesleki otonomisi olan “fizyoterapist” yetistirir.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, kas-iskelet sistemi, dolasim ve solunum sistemi, sinir sistemi bozukluklarinda islevin düzeltilmesi amaciyla çok yönlü fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklasimlari ile bireyin yasam kalitesinin artirilmasi amaçlayan ve hasta, engelli veya saglikli bireylere dogru ve etkin egzersiz reçetesini planlayan bir bilim dalidir. Fizyoterapistlik meslegi savaslar, kazalar ve çocuk felci epidemileri nedeniyle olusan özürlü nüfusun islevsel kayiplarinin önlenmesi/tedavi edilmesi ve bu bireylerin yeniden toplum hayatina kazandirilmasi amaci ile dogmustur. Fizyoterapistler hastalik durumunda uzman bir hekimin tanisi sonrasi fizyoterapiye özgü degerlendirme yöntemlerini kullanabilen, fizyoterapistler tarafindan gelistirilmis olan tedavi yaklasimlarini planlayip uygulayacak bilgi ve beceriye sahip, saglik ve yasam kalitesinin artirilmasinda önemli görevleri olan meslek elemanlaridir. Fizyoterapistler ortopedik rehabilitasyon, nöroloji ve nörosiruriji rehabilitasyonu, kardiyopulmoner rehabilitasyon, serebral paralizi ve kas hastaliklari basta olmak üzere pediatrik rehabilitasyon, el yaralanma ve cerrahilerini takiben rehabilitasyon, romatizmal hastaliklar, kadin sagligi, sporcu sagligi, cerrahiler sonrasi rehabilitasyon, yogun bakim, termal uygulamalar basta olmak üzere saglik turizmi ve mesleki rehabilitasyon gibi alanlarda çalisan kisilerdir.
21. yüzyilda gelisen teknolojiye bagli olarak hareketsizlesen toplumlarda kronik hastaliklarin yüksek oranlarda görülmeye baslanmasi, dünyada ve ülkemizde yaslanan nüfustaki artis fizyoterapistlik meslegine olan ihtiyaci kaçinilmaz hale getirmektedir. Nüfusun giderek yaslanmasi ve sagligin bilinçli korunmasi geregi günümüzde koruyucu saglik hizmetlerinin önem kazanmasi ile birlikte fizyoterapistler hastaliga ek olarak saglik durumunda da bireylerin ihtiyaçlari çerçevesinde fiziksel aktivite düzeyinin artirilmasi ve yasam kalitesinin gelistirilmesi amaciyla kanita dayali koruyucu ve gelistirici protokolleri belirleyerek bireye özgü egzersiz reçetesini planlar ve uygular. Fizyoterapistler hasta, diger saglik profesyonelleri, aileler ve bakim verenler ile etik ilkeler çerçevesinde çalisir. Fizyoterapistler ayrica egitim, ögretim, arastirma, ulusal ve uluslararasi saglik politikalarinin olusturulmasi ve gelistirilmesinde de önemli bir yere sahiptir.
Toplumda yasam süresinin ve yaslanan nüfusun artisina bagli olarak yasam kalitesi beklentisinin artmasi ve fizyoterapi rehabilitasyonun öneminin anlasilmasi, fizyoterapinin toplumun degisen ihtiyaçlarina göre gelisim gösterebilmesi, fizyoterapistlik meslegine olan ilginin ve fizyoterapist istihdamina olan ihtiyacin her geçen gün artmasina neden olmaktadir. Dünya Saglik Örgütü’nün en son verilerine göre, 83 milyon nüfusu olan Almanya 188.000 aktif çalisan fizyoterapist sayisi ile ilk sirada, giderek nüfusu azalarak 65 milyona düsen Fransa da, 88.000 aktif fizyoterapisti ile ikinci sirada yer almaktadir. Türkiye 80 milyon nüfusu ile sadece aktif çalisan 22.000 fizyoterapiste sahiptir. Son yillarda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümlerinin sayisinin devlet ve vakif üniversitelerinde hizla artsa da hâlâ Avrupa ile kiyaslandiginda yeterli sayida fizyoterapiste sahip degildir.
Bursa Uludag Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Yüksek Ögretim Kurulu Baskanligi’nin 28/09/2016 tarih ve 75850160-104.01.01.01-59919 sayili olurlari ile açilmistir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans programinda ögrencilere mesleki bilgi ve beceriyi kazandirmaya yönelik olarak sistematik bir mesleki egitim verilmektedir. Dört yillik program boyunca birinci yil temel tip bilimleri dersleri, ikinci yilda temel fizyoterapi degerlendirme ve tedavi yaklasimlarinin verildigi dersler, üçüncü yilda ise rehabilitasyon dersleri ile hastalik ve yas gruplarina özel fizyoterapi ve rehabilitasyon degerlendirme ve terapatik yaklasim egitimlerini almaktadirlar. Dördüncü yil ise ögrencilere, üç yil boyunca ögrendikleri bilgileri uygulama firsati bulduklari klinik uygulama egitimi verilmektedir. Ayrica ögrenciler, 2.yilin yaz dönemlerinde yaz staji yapma zorunluluklari bulunmaktadir.
Bursa Uludag Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, dört yillik egitimin sonunda, mesleki etik ve otonomiye sahip, bilgili, sorumluluk alabilen ve mesleki uygulama becerisi kazanmis, meslegini icra edebilecek alt yapiya sahip, güncel ve uluslararasi bilgilerle donanmis fizyoterapist yetistirmeyi hedeflemektedir.
Saygi ve sevgi ile.
Prof. Dr. Defne Kaya
Bölüm Baskani