BASVURU

                                                                                                                             

 

Bursa Uludag Üniversitesi Saglik Bilimler Enstitüsü lisansüstü egitim basvuru süreçleri, Lisansüstü Egitim ve Ögretim Çerçeve Yönetmeligi,  Bursa Uludag Üniversitesi Lisansüstü Egitim ve Ögretim Yönetmeligi ile Uygulama Esaslari kapsaminda gerçeklesmektedir. 

Online Basvuru için TIKLAYINIZ

Bursa Uludag Üniversitesi Saglik Bilimler Enstitüsüne asagidaki statülerde ögrencilik için basvurusu ve kabulü yapilabilmektedir:

  • Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarina ögrenci kabulu
  • Doktora programlarina ögrenci kabulu
  • Tip-Bilim Bütünlesik Lisans Programi ögrenci kabulü (Yönetmelik ve yönergeleri farkli oldugundan lütfen ilgili bölümden takip ediniz!)
  • Özel ögrenci kabulü
  • Yatay geçisle ögrenci  kabulü
  • Lisansüstü programlar arasi geçis ile ögrenci kabulü
  • Yabanci uyruklu ögrenci  kabulü
  • Dereceye giren ögrenci  kabulü

SBE ögrencilik basvuru süreci ile ilgili genel kurallar asagida yer almaktadir.

  • SBE'nde ögrenci olmak için yapilacak basvurular “Online” olarak alinmaktadir. Posta ile basvuru kabul edilmemektedir. Online basvuru sirasinda doldurulan bilgiler adayin beyani olarak kabul edilmektedir.
  • Anabilimdallari tarafindan istenen özel kosullar ile yönetmeliklerce belirlenen kurallara uygun olmayan basvurular red edilmektedir.
  • Basvuru esnasinda mezuniyet durumunu gösterir Genel Akademik Not Ortalamasi (GANO) YÖKSIS üzerinden kontrol edilmektedir. Eger YÖKSIS'ten gerekli bilgiler alinamazsa basvuru reddedilmektedir. YÖKSIS bilgilerinin güncellenmesi için mezun oldugunuz fakülte/enstitü ögrenci isleri sorumlusu ile iletisime geçmeniz gerekmektedir.
  • Adaylar, mülakat listelerini ve sinav sonuçlarini online sistem üzerinden takip edebilirler.
  • Adaylarin transkriptlerinde hem 4’lük not sistemi puanlari hem de üniversitelerin 100’lük sistemdeki puanlari olmasi halinde 4’lük sistemdeki puanlarini online basvuru sistemine girmeleri gerekmektedir. 
  • Ikinci ögretim programlarinda en az 7 müracaat olmasi halinde sinav yapilmakta olup, kazanan ögrenciler arasindan en az 7 ögrencinin kesin kayit yaptirmasi durumunda program açilabilmektedir. 
  • Adaylar ayni anda ancak bir tezli bir de tezsiz yüksek lisans programina müracaat edebilmektedirler. Ayni anda iki tezli veya iki tezsiz programa basvuru yapilamaz.
  • Evraklarinda tahrifat ve/veya sahtecilik oldugu görülenlerin basvurulari, kayitlari ve/veya ögrencilikleri iptal edilir.

BUÜ Senato Kararlari ve BUÜ Lisansüstü Egitim Ögretim Yönetmeligi ile Uygulama Esaslarina uygun olarak her program için her basvuru döneminde özel sartlar ilan edilebilmektedir. 

 

ILGILI YÖNETMELIK MADDELERI

Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarina basvuru

MADDE 11 –

(1) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarina basvuruya iliskin esaslar sunlardir:

  1. Adaylarin, enstitü anabilim/anasanat dali baskanliginin uygun görüsü ve enstitü kurulu karari ile kabul edilen bilim ya da sanat dalinda lisans derecesine sahip olmalari zorunludur.
  2. Yüksek lisans programina basvurabilmek için adaylarin ALES veya esdegeri sinavdan en az (55) puandan az olmamak üzere Senato tarafindan belirlenen ALES veya es deger puanina sahip olmalari gerekir. Ancak, konservatuvar programlari ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sinavi ile ögrenci kabul eden programlarinin enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarina ögrenci kabulünde ve Doktora/sanatta yeterlik/tipta uzmanlik/dis hekimliginde uzmanlik/veteriner hekimliginde uzmanlik/eczacilikta uzmanlik mezunlarinin yüksek lisans programlarina basvurularinda ALES sarti aranmaz.
  3. Doktora/sanatta yeterlik/tipta uzmanlik/dis hekimliginde uzmanlik/veteriner hekimliginde uzmanlik/eczacilikta uzmanlik mezunu adaylarin degerlendirme islemleri için; ilgili programlar tarafindan adaylarin mezun lisansüstü programa giristeki puan türü veya uzmanlik alani dikkate alinmaksizin, 55’ten düsük olmamak üzere bir puan belirlenir ve ilgili programin sartlarinda ilan edilir. Bu adaylar daha önceden aldigi puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlik alanindan, farkli bir alanda basvuru yapabilir. Ilan edilen puan, puan türüne bakilmaksizin ALES puani olarak hesaplamalara dahil edilir.
  4. Tezli yüksek lisans programlarinda yabanci dil aranip aranmayacagi, aranacaksa hangi düzeyde yabanci dil bilgisi gerektigi, programi açan enstitü anabilim/anasanat dali kurulunun teklifi üzerine enstitü kurulunda karara baglanarak, Senatonun onayi ile kesinlesir ve ilanda belirtilir. Adaylar, YÖK tarafindan kabul edilen merkezi yabanci dil sinavlari ile esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavindan veya Bursa Uludag Üniversitesi tarafindan yapilan yabanci dil sinavindan kosullarda ilan edilen puani almak zorundadir.
  5. Tezsiz yüksek lisans programlarinda yabanci dil sarti aranmaz.
  6. Egitim Bilimleri Enstitüsü için yüksek lisans bilim alani bir yabanci dille ilgili olan programlarda ögrenim görecek ögrenciler, yabanci dilde ÖSYM tarafindan düzenlenen yabanci dil sinavlarindan en az seksen (80) veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafindan esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavindan esdeger puani almak zorundadirlar.
  7. Bu Esaslarda belirtilen tüm hükümler ikinci ögretim tezli ve tezsiz yüksek lisans programlari için de geçerlidir.
  1. Yabanci uyruklu adaylarla lisans egitiminin tamamini yurt disinda tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandasi adaylarin lisans diplomalarinin esdegerliginin YÖK tarafindan onaylanmis olmasi gerekir. Bu adaylarin lisansüstü  programlara  kabulü  anabilim/anasanat dali görüsü dogrultusunda enstitü yönetim kurulunca karara baglanir.
  2. Ikinci ögretim tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarinin ögrenim ücreti enstitü yönetim kurulunun teklifi ile Üniversite Yönetim Kurulu tarafindan belirlenir.

 

Doktora ve sanatta yeterlik programlarina basvuru

MADDE 12 –

(1) Doktora ve sanatta yeterlik programlarina basvurabilmek için aranan sartlar sunlardir:

  1. Adaylar, tezli yüksek lisans diplomasina ve 4 tam puan üzerinden en az 2.25 veya esdeger bir not ortalamasina sahip olmalidirlar.
  2. Lisans derecesiyle doktora/sanatta yeterlik programina basvurularda lisans diplomasina ve 4 tam puan üzerinden en az 3 veya esdeger bir not ortalamasina sahip olmalidir.
  3. Lisans veya tezli yüksek lisans programini yabanci ülkelerde tamamlamis olan yabanci uyruklu adaylar için YÖK’ten taninma belgesi, T.C. vatandasi olan adaylar denklik belgesi almis olmalidir.
  4. Tip, dis hekimligi, veteriner, eczacilik fakültelerinden (hazirlik siniflariyla beraber), en az on yariyil süreli lisans diplomasina veya Saglik Bakanliginca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalinda kazanilan uzmanlik yetkisine sahip olmalidir.
  5. ALES veya esdegeri sinavdan en az (55) puandan az olmamak üzere, Senato tarafindan belirlenen puana sahip olmalari gerekir. Doktora/sanatta yeterlik/tipta uzmanlik/dis hekimliginde uzmanlik/veteriner hekimliginde uzmanlik/eczacilikta uzmanlik mezunlarinin doktora programlarina basvurularinda ALES sarti aranmaz. Ancak, bu adaylarin degerlendirme islemleri için, mezun oldugu lisansüstü programa giristeki puan türü veya uzmanlik alani dikkate alinmaksizin, 55’ten düsük olmamak üzere bir puan belirlenir ve ilgili program sartlarinda ilan edilir. Bu adaylar daha önceden aldigi puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlik alanindan, farkli bir alanda basvuru yapabilir. Ilan edilen puan, puan türüne bakilmaksizin ALES puani olarak hesaplamalara dahil edilir. Konservatuvar programlari ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sinavi ile ögrenci kabul eden programlarinin enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarina ögrenci kabulünde ALES puani aranmaz.
  6. Lisans derecesiyle doktora programina basvurularda, ALES’ten basvurdugu programin puan türünde 80 (seksen) puandan az olmamak üzere ALES ve esdegeri puani almis olmalidir.
  7. Sanatta yeterlik programina güzel sanatlar fakülteleri ve konservatuvar mezunlari ile diger fakültelerin esdeger programlarindan mezun olanlarin haricinde olup, yüksek lisans derecesiyle basvuran adaylar ALES sözel puan türünde en az 55 (elli bes) puandan, lisans derecesiyle basvuran adaylar in ise ALES sözel puan türünde en az 80 (seksen) puandan az olmamak kosuluyla Senato karari ile belirlenen ALES puanina sahip olmalidir.
  8. Anadilleri disinda YÖK tarafindan kabul edilen merkezi yabanci dil sinavlarinin birinden en az 55 (elli bes) puan veya ÖSYM tarafindan esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavindan bu puanin esdegeri puan almis olmalidir.
  9. Doktora bilim alani bir yabanci dille ilgili olanlar için; ögrenim görecekleri yabanci dilde, YÖK tarafindan kabul edilen merkezî yabanci dil sinavlari ile esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavlarindan en az 80 (seksen) veya ÖSYM tarafindan esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavlarindan bu puan muadili bir puani almis olmalidir.

 

Temel tip bilimleri doktora programina basvuru

MADDE 13 –

(1) Temel tip bilimleri doktora programina basvurulara iliskin aranan sartlar asagida belirtilmistir:

  1. Tip fakültesi, veteriner fakültesi ile dis hekimligi fakültesi mezunlarinin lisans diplomasina, diger fakülte mezunlarinin yüksek lisans diplomasina sahip olmalari gerekir.
  2. Tip fakültesi mezunlarinin en az 50 (elli) TUS temel tip puanina veya en az 55 (elli bes) ALES sayisal puana sahip olmalari gerekir. Basvurularin hangi puan türüne ve düzeyine göre yapilacagi Senato tarafindan belirlenir. Temel tip puani, TUS’un Temel Tip Bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanin 0,7; Klinik Tip Bilimleri Testinden elde edilen standart puanin 0,3 ile çarpilarak bu iki degerin toplanmasi ile elde edilir.
  3. Tip fakültesi mezunu olmayanlar için en az 55 (elli bes) ALES sayisal puanindan asagi olmamak kosuluyla Senato tarafindan belirlenecek ALES puanina sahip olmalari gerekir.
  4. Adaylardan basvuru esnasinda talep edilecek referans mektubu, doktora yapma gerekçesini açiklayan bir metin, uluslararasi standart sinavlar ve benzeri diger belgeler her basvuru dönemi basinda Senato tarafindan ilanda belirtilir.
  5. Temel tip bilimlerinde doktora programina ögrenci kabulünde, anadilleri disinda YÖK tarafindan kabul edilen merkezi yabanci dil sinavlari ile esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavlarindan en az 55 (elli bes) puan veya ÖSYM tarafindan esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavlarindan bu puan muadili bir puan alinmasi zorunlu olup, bu asgari puanlarin girilecek programlarin özelliklerine göre gerekirse yükseltilmesine Senato tarafindan karar verilir.

(2) Degerlendirme ve kabul sartlari sunlardir:

  1. Senato tarafindan ilgili basvuru döneminde kabul siralamasinin yalniz temel tip puani veya ALES puanina göre yapilmasina karar verilmedigi sürece mülakata girecek adaylarin siralamasi, %50’den asagi olmamak üzere temel tip puani veya ALES puani, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasina göre yapilir. Yapilan siralamaya göre kontenjan sayisinin en çok iki kati kadar aday mülakata davet edilir. Son sirada ayni puana sahip olan adaylarin olmasi durumunda, son siradaki adaylarin tamami mülakata alinir.
  2. Tip, veteriner ve dis hekimligi fakülteleri mezunlari için kabul siralamasi, Senato tarafindan yalniz temel tip puani veya ALES puanina göre yapilmasina karar verilmedigi sürece, %50’den az olmamak üzere temel tip puani veya ALES puani, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasi ve bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sonucuna göre yapilir. Senato ilgili  dönem  için aksine  karar  vermedigi  takdirde ALES  veya  TUS  temel tip  puaninin%50’si, yüksek lisans puaninin %20’si, bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat notunun%30’u dikkate alinir. Degerlendirmeler yüz (100) tam puan üzerinden yapilir. Adaylar arasindan en az yetmis (70) puan alanlar arasindan siralama yapilir.
  3. Tip, veteriner ve dis hekimligi fakülteleri mezunu olmayanlarin kabul siralamasi, Senato tarafindan yalniz ALES puanina göre yapilmasina karar verilmedigi sürece, %50’den az olmamak üzere ALES puani, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasi ve bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sonucuna göre yapilir. Senato ilgili dönem için aksine karar vermedigi takdirde ALES puaninin % 50’si, lisans ve/veya yüksek lisans puaninin %20’si, bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat notunun %30’u dikkate alinir. Degerlendirmeler yüz (100) tam puan üzerinden yapilir. Adaylar arasindan en az yetmis (70) puan alanlar arasindan siralama yapilir. Basvuru sirasinda referans mektubu ve neden doktora yapma gerekçesini açiklayan bir metin talep edilmis ise bu belgeler dikkate alinarak sözlü degerlendirme yapilir.
  4. Esit puan durumunda adaylar arasinda önceligin belirlenmesinde; sirasiyla, ALES veya esdegeri sinav notu veya temel tip puani, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasi ya da yabanci dil sinav puani yüksek olanlar tercih edilir.

 

Lisansüstü basvurularinin degerlendirilmesi

MADDE 14 –

(1) Anabilim/anasanat dali tarafindan yapilacak giris sinavlarina çagrilacak adaylarin belirlenmesi için tüm adaylar ön degerlendirmeye tabi tutulur. Bu ön degerlendirme ALES puani ve mezuniyet not ortalamasi (ALES %50/ GANO %50) dikkate alinarak yapilir. Konservatuvar ve güzel sanat dallarinda lisansüstü programlari hariç diger programlara yapilan basvurularin ön degerlendirilmesinde sinava alinacak olan adaylarin sayisi, anabilim/anasanat dali tarafindan önerilen kontenjan on bes (15) ve daha az olan programlarda otuz (30), on besin (15)’in üzerindeki programlarda ise kontenjan sayisinin iki (2) kati olacak sekilde belirlenir. Anabilim/anasanat dalinin teklifi ve enstitü yönetim kurulunun onaniyla, sinava çagrilacak ögrenci sayisi kontenjanin dört (4) katina kadar çikarilabilir. Siralamaya göre son sirada ayni puana sahip birden fazla adayin olmasi halinde bu adaylarin tamami giris sinavina çagrilir.

(2) Enstitü anabilim/anasanat kurulu karari ile tezli yüksek lisans programlarina yalniz ALES puani ile ögrenci kabul edebilecegi gibi, ALES puanina ek olarak lisans not ortalamasi, yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sonucuna göre de ögrenci alabilir. Yazili bilimsel degerlendirme ve mülakat sinavlari, enstitü anabilim/anasanat dallarinin sinav jürileri tarafindan yapilir ve yapilan sinavlar tutanak altina alinarak ilgili enstitüye iletilir.

(3) Basvurularin degerlendirilmesinde asagidaki sartlar aranir:

  1. Tezsiz yüksek lisans programlarina ögrenci kabulünde, mezuniyet not ortalamasinin %50 si, yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sinavina iliskin sonucun%50’si dikkate alinir. Hesaplanan puana göre en az altmis bes (65) puan alanlar arasindan siralama yapilir.
  2. Tezli yüksek lisans programina yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sonucuna göre ögrenci kabulünde, ALES puaninin %50’si, lisans not ortalamasinin%20’si, yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sinavina iliskin sonucun %30’u dikkate alinir. Isteyen anabilim/anasanat dali %30’un belirli bir oranini yabanci dil puani olarak belirleyebilir. Hesaplanan puana göre en az altmis bes (65) puan alanlar arasindan siralama yapilir.
  3. Doktora programina ögrenci kabulünde ALES puaninin % 50’si, yüksek lisans veya lisans derecesiyle doktora/sanatta yeterlik programina basvurularda lisans not ortalamasinin%20’si, yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sinavina iliskin sonucun %30’u dikkate alinir. Hesaplanan puana göre en az yetmis (70) puan alanlar arasindan siralama yapilir.
  4. Güzel Sanatlar Fakültesi ile Konservatuvara bagli anasanat dallarinda yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarina ögrenci kabulünde; mezuniyet not ortalamasinin %25’i ve sanatsal performans/portfolyö incelemesinden en az yetmis (70) puan almak kosuluyla%50’si, mülakatin %25’i alinir. Hesaplanan puana göre yüksek lisansta en az toplam altmis bes (65) puan, sanatta yeterlik programinda en az toplam yetmis (70) alanlar arasindan siralama yapilir.
  5. Yabanci uyruklu ögrencilerin yüksek lisans ve doktora programina kabulünde, mezuniyet not ortalamasinin %50’si ve yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sinavina iliskin sonucun %50’si dikkate alinir. Anasanat dallarindaki programlara ögrenci kabulünde ise mezuniyet not ortalamasinin %25’i ve sanatsal performans/portfolyö incelemesinden en az yetmis (70) puan almak kosuluyla %50’si ve mülakatin %25’i dikkate alinir. Ön degerlendirmeyi geçen adaylar yüksek lisans için en az 65 puan, doktora/sanatta yeterlik için de en az yetmis (70) puandan itibaren siralanirlar.
  6. Basvurularin degerlendirilmesi sonucu basarili olan adaylarin sayisi ilan edilen kontenjandan fazla ise en yüksek basari notu alan adaydan baslayarak siralama yapilir. Esit puan durumunda adaylar arasinda önceligin belirlenmesinde; sirasiyla, ALES veya esdegeri sinav notu veya lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasi veya yabanci dil sinav puanina göre siralama yapilir.  

Sonuçlarin ilani ve kayit

MADDE 16 –

(1) Basarili olan asil adaylar ve varsa yedekleri enstitü yönetim kurulu karari ile enstitü müdürlügünce ilan edilir.

(2) Sonuçlarin ilanindan sonra sonuçlara yönelik maddi hatalari içeren itirazlarin ilaninin takip eden üç is günü içinde yapilmasi gerekir. Itiraz süresi sonunda sonuçlar enstitü yönetim kurulu karariyla kesinlesir.

(3) Lisansüstü programlarini kazanan adaylarin, Senato tarafindan belirlenen tarihlerde ilgili belgeler ile birlikte enstitüye basvurarak kesin kayitlarini yaptirmalari gerekir.

(4) Kayit için istenen belgelerin asli veya enstitü tarafindan onayli örnegi kabul edilir.

(5) Kayitlarin adaylar tarafindan sahsen yapilmasi gerekir.

(6) Kayit için sahte veya tahrif edilmis belge kullanan veya giris sinavlarinda sahtecilik yaptigi belirlenenlerin kayit islemleri kayit tarihi itibariyla iptal edilir.

 

Yabanci Uyruklu Ögrenci Kabulü

MADDE 8 –

(1) Yabanci uyruklu adaylarin enstitü anabilim dali baskanliginin uygun görüsü ve enstitü yönetim kurulu karari ile kabul edilen bilim ya da sanat dalinda lisans/yüksek lisans derecesine sahip olmalari zorunludur.

(2) Egitim ve ögretimin tamamen yabanci dille yapildigi programlar hariç, diger yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik programlarina kabul edilen yabanci uyruklu ögrencilerin ULUTÖMER veya diger devlet üniversiteleri tarafindan yapilan Türkçe sinavindan C1 düzeyinden az olmamak kosuluyla enstitü anabilim/anasanat dali baskanligi tarafindan önerilen ve Senato tarafindan karara baglanan düzeyde basarili olmalari gerekir. Basarili olamayanlar ULUTÖMER veya Senatonun belirledigi bir merkez tarafindan açilan en fazla 1 (bir) yil süreli Türkçe dil kursuna katilmak ve Türkçe sinavinda basarili olmak zorundadir. Kursun normal süresi ögrenim süresinden sayilmaz. Türkçe hazirlik sinavindan basarili olmak için azami süre 2 (iki) yildir.

(3) Lisans veya yüksek lisansini Türkiye’de tamamlamis olan yabanci uyruklu adaylar için Türkçe yeterlik belgesi aranmaz.

(4) Yabanci uyruklu adaylar, anadilleri disinda Üniversitelerarasi Kurulca kabul edilen dillerin birinden YDS’den en az 55 (elli bes) puan veya ÖSYM tarafindan esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavindan bu puan esdegeri puan almalari hâlinde programa kabul edilebilirler.

(5) Lisans veya tezli yüksek lisans programini yabanci ülkelerde tamamlamis yabanci uyruklu olan adaylarin YÖK’ten taninma belgesi almis olmasi gerekir.

 

 

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 6486
Eklenme Tarihi: 7.04.2022 16:05:53
Güncelleme Tarihi: 2.09.2022 12:25:53

Paylaş