Haber

2.05.2023 11:41:58

Üniversite tarihinin en büyük projesinde imzalar atildi

Bursa Uludag Üniversitesi (BATEG)/Elektrikli Tasitlar Için Batarya Teknolojileri Arastirma ve Gelistirme Platformu, TÜBITAK 1004 Programi-Yüksek Teknoloji Platformlari çagrisi kapsaminda desteklenecek 12 platform arasinda açiklandi. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Sanayi ve Ticaret Bakani Mustafa Varank, TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, akademisyenler ve yürütücü kurulus temsilcilerinin katilimi ile isbirligi protokolüne imza atti.

Yüksekögretim kurumlari arastirma altyapilarinin, AR-GE, tasarim merkezleri ve kamu AR-GE birimleri ile is birligi yaparak ihtisaslasmasi ve mükemmeliyet merkezi haline gelerek gelistirdikleri ürün ve teknolojileri özel sektöre transfer edebilmelerini saglamak amaciyla olusturulan TÜBITAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programi devam ediyor.

Program kapsaminda yeni patentler çikmasi, yerli ve milli ürünler gelistirilmesi ve Türkiye'nin uluslararasi platformlarda rekabet gücünün artirilmasi amaciyla "TÜBITAK 1004 Programi-Yüksek Teknoloji Platformlari" çagrisina çikilmisti. Programin ikinci çagrisi kapsaminda desteklenen 12 platform, TEKNOFEST kapsaminda düzenlenen TÜBITAK 1004 Programi Yüksek Teknoloji Platformlari Deneyim Paylasim ve Tanitim Töreni'nde açiklandi.

"1004 PROGRAMI ÜLKEMIZIN YÜKSEK TEKNOLOJI ÜRETIMINI ARTIRACAK"

Törende konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, TÜBITAK'in Türkiye'nin milli arastirma kurumu olarak omzunda en fazla yük olan kurumlar arasinda yer aldigini aktararak, sözlerini söyle sürdürdü: "Bugün bir araya gelmemize vesile olan 1004 Programi da ülkemizin yüksek teknoloji üretimini artiracak TÜBITAK'in etkin destek programlarindan bir tanesi. 1004 Programi ile kamu, sanayi ve akademiden paydaslari bir araya getirip ayni hedef dogrultusunda is birligi yapmalarini tesvik ediyor, onlara öncülük etmeye çalisiyoruz. Yüksek teknoloji içeren ithal ürünler yerine uluslararasi pazarlarda rekabet edebilecek yerli ürünlerin teknoloji platformlari araciligiyla gelistirilmesini sagliyoruz. Böylelikle arastirma altyapilarimizin ihtisaslasmasini ve birer mükemmeliyet merkezine dönüsmelerini istiyoruz. Halihazirda kamu, özel sektör ve üniversite AR-GE merkezlerini bir araya getirdigimiz yüksek teknoloji ve sanayi yenilik aglari platformlarina 1,5 milyar liraya yakin kaynak aktaracagiz."

Bakan Varank, bu programlarin kendine özgü yanlari, Türkiye'de ilk defa baslattiklari yönleri bulundugunu, birlikte gelistirme ve basarma yaklasimiyla kamu, özel sektör ve üniversite AR-GE merkezlerinin bir araya gelmesini istediklerini ifade etti. Varank, TÜBITAK 1004 Programi kapsaminda 2021'de açtiklari çagrida 12 platformun desteklenmesine karar verdiklerini belirterek, "1.279 arastirmaci ve 111 bursiyeri bu kapsamda destekleyecegiz. 12 platformumuz döngüsel ekonomi, akilli sehirler, elektrikli araçlar ve batarya teknolojileri, nanoteknoloji, gida arzi güvenligi, sürdürülebilir tarim teknolojileri, nöroteknoloji gibi arastirma alanlarinda faaliyetler yürütecek." dedi.

"ELDE ETTIGIMIZ SONUÇLAR DOGRU YOLDA OLDUGUMUZU GÖSTERIYOR"

Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, Türkiye'nin lokomotif sanayi kuruluslarinin, en yetkin akademik kurumlarinin ve en seçkin arastirmacilarinin is birligi yapmalarini ve odaklanarak ihtisaslasmalarini istediklerini belirterek, su degerlendirmelerde bulundu: "Bu uzmanlikta gelistirdikleri ürün veya teknolojiyi mutlaka ve mutlaka ticari sekilde özel sektöre transfer etmelerini istiyoruz. Burada kamu, sanayi ve akademik paydaslar bir araya geldigi için birbirinden bagimsiz yürüyen ayni islerin de önüne geçmis oluyoruz. Yani kamu kaynaklarinin ayni islerde farkli yerlerde harcanmasinin da önüne geçmis oluyoruz. Program kapsaminda gelistirilen ana ürünlerin, yani platformlarin yaninda birtakim ara teknolojilerin üretilmesi de bizim açimizdan önem arz ediyor. Gelistirilen yerli ve milli ürünlerin yani sira desteklenen arastirmaci ve kursiyerler sayesinde yüksek teknoloji alanlarinda çalisacak insan kaynagimizin da kapasitesini artirmis oluyoruz."

Varank, TÜBITAK 1004 Programi kapsaminda bugüne kadar iki çagriya çiktiklarini ve 2018'deki ilk çagrida toplam 8 platformun desteklenmesine karar verdiklerini animsatarak, "Desteklenen 8 platform çatisi altinda 14 üniversite, 19 özel kurulus, 2 kamu AR-GE enstitüsü ve 4 AR-GE ve tasarim merkezi olmak üzere 39 kurulus yer aliyor. Bu platformlarda 984 arastirmaciyi, 536 bursiyeri destekliyoruz. Çalisma alanlarinin içerisinde kanserde hedefe özgü ilaçlar, yüksek verimli silisyum tabanli günes hücresi üretimi, nano malzemeler, hücresel tedavi ürünleri ve klinik uygulamalar gibi gelecegin teknolojileri var. Henüz proje destek sürelerinin yarisi tamamlanan bu platformlarimiz, gelistirmeye basladiklari ürün ve teknolojilerle dogru yolda oldugumuzu aslinda simdiden bize gösterdi." ifadelerini kullandi.

PROGRAM KAPSAMINDA 1.279 ARASTIRMACI VE 111 BURSIYERI DESTEKLENECEK

Mustafa Varank, 2021'de açtiklari çagrida 12 platformun desteklenmesine karar verdiklerini belirterek, burada üniversitelerden, özel sektörden, kamudan, AR-GE ve tasarim merkezlerinden olusan 77 kurum ve kurulusun görev alacagini bildirdi.

Program kapsaminda 1.279 arastirmaci ve 111 bursiyeri destekleyeceklerini aktaran Varank, su bilgileri verdi: "12 platformumuz döngüsel ekonomi, akilli sehirler, elektrikli araçlar ve batarya teknolojileri, nanoteknoloji, gida arzi güvenligi, sürdürülebilir tarim teknolojileri, nöroteknoloji gibi arastirma alanlarinda faaliyetler yürütecek. Süphesiz Türkiye'nin önde gelen kuruluslarinin olusturdugu bu platformlar, Türkiye'nin ihtiyaci olan teknolojilerin karsilanmasinda basrolü oynayacaklar. Bu vesileyle Türkiye Yüzyili'nda itici güç olacak yüksek teknoloji ürünlerinin rol oynayan tüm paydaslarimizi tekrar yürekten tebrik ediyorum."

BURSIYER ARASTIRMACILARININ ISTEGE BAGLI BURSLARININ YÜZDE 50’SI TÜBITAK’TAN

Mustafa Varank, arastirmaci insan kaynagina yönelik önemli bir müjdeyi kamuoyu ile paylasmak istedigini ifade ederek, "Halihazirda bir kurumda çalismadan bizden burs alan doktora ve doktora sonrasi arastirmacilarla karsilastigimizda sürekli bizlere söyledigi bir sorun vardi; 'Sayin Bakanim, biz sizden burs aliyoruz, ciddi manada çalismalar yapiyoruz ama bizim sigortamiz baslamiyor. Buna bir çözüm bulur musunuz?' dediler. Biz de arkadaslarimizla oturduk, bir çözüm gelistirdik. Fiili olarak bir yerden maas almadan sadece bizim verdigimiz burslarla geçinen arastirmacilarimizin istege bagli yaptiracaklari sigortalarinin bedelinin yüzde 50'sini bundan sonra TÜBITAK olarak biz ödeyecegiz. Bu sayede arkadaslarimiz emekli olma yolunda biraz kendileri katki verecek, biz de katki verecegiz. Böylece hep o bizden talep ettikleri emeklilik süreçleri baslamis olacak." seklinde konustu.

"TÜBITAK 1004 PROGRAMI TÜRKIYE’DEKI EKOSISTEMIN DÖNÜSÜMÜ IÇIN ÖNEMLI BIR FIRSAT"

TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal da TÜBITAK 1004 Programi'ni, Türkiye'deki ekosistemin dönüsümü için önemli bir firsat olarak gördügünü söyledi. Mandal, bu programin Türkiye'nin ihtiyaci olan yüksek teknoloji alanlarinda açildigini belirterek, "1004 Programi'ni yürütürken TÜBITAK'in diger destek programlariyla da bir aile olusturmaya çalisiyoruz. O yüzden ekosistemi degistirirken bunun da çok kiymetli oldugunu düsünüyoruz." dedi.

DESTEKLENECEK 12 PLATFORM AÇIKLANDI

TÜBITAK 1004 Programi kapsaminda desteklenecek 12 yüksek teknoloji platformu söyle: "Bursa Uludag Üniversitesi (BATEG)/Elektrikli Tasitlar Için Batarya Teknolojileri Arastirma ve Gelistirme Platformu. ITÜ/Çevreye Uyumlu Sürdürülebilir Ileri Araç Teknolojileri Platformu. Erciyes Üniversitesi (S-ATP)/Türkiye Tarimsal Üretiminde Küresel Iklim Degisikligine Uyumlu Sürdürülebilir Tarim Teknolojileri Platformu. Ankara Üniversitesi/Tr.Aqua: Gida Arzi Güvenligi Çerçevesinde Su Ürünlerinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Uygulamalar Platformu. SUNUM (LignoNano)/Sürdürülebilir Döngüsel Ekonomi Için Katma Degerli Ileri Nanoteknolojik Malzemeler ve Sistemler Platformu. ODTÜ MEMS- Maestro/Mikro Medikal Teknolojiler Platformu. Hacettepe Üniversitesi/Saglikli Yasam Için Yeni Nesil Biyomalzeme Teknolojileri Arastirma Agi Platformu. Istanbul Cerrahpasa Üniversitesi/Nöron Hasarina Yol Açan Hastaliklarin Tani, Tedavi ve Izlemine Yönelik Biyobelirteç ve Ileri Teknolojik Uyari Sistemlerinin Gelistirilmesi Platformu. Bogaziçi Üniversitesi/Insan Fonksiyonunu Tehdit Eden Zorluklara Karsi Nöroteknolojik Çözümler Platformu. IBG/Korunma ve Tedavi Ulusal Platformu. Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Kuantay )/Kuantum Çaglayan Lazerler, Aygitlar ve Uygulamalari Platformu. ODTÜ (SÜIT)/Sürdürülebilir Kentler Için Ileri Teknolojiler Platformu."

BUÜ VE TÜM PROJE EKIBI SAHNEDE ISBIRLIGI PROTOKOLÜNÜ IMZALADI

Üniversite tarihinin en kapsamli projesini imzalamak üzere Istanbul’daki programa katilan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ve TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal’in bulundugu sahneye çikti. Rektör Kilavuz, hazirlanan sözlesme protokolüne TÜBITAK Baskani Mandal ile birlikte imza atti. Ardindan sahneye proje yürütücü kurulus temsilcileri Coskunöz Metal Form Makine, Coskunöz Kalip Makine A.S., Asas Alüminyum, TÜBITAK RUTE, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarinay Üniversitesi, Eskisehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan çagirildi. Proje ekibi, toplu fotograf çekiminin ardindan coskulu alkislarla sahneden indi.



Bilgi

Okunma Sayısı: 1401
Eklenme Tarihi: 2.05.2023 11:41:58
Güncelleme Tarihi: 2.05.2023 11:44:28

Paylaş