Haber

23.03.2022 14:34:11

TEXSUM'22 Basladi - Tekstil sektörünün gelecegi BUÜ’de ele aliniyor

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Tekstil Mühendisligi Toplulugu tarafindan gerçeklestirilen TEXSUM’22 (Tekstil Zirvesi), ‘Tekstilde Süreklilik ve Ekonomik Gelismelerin Etkisi’ ana temasi altinda 3. kez düzenleniyor.

BUÜ Tekstil Mühendisligi Toplulugu’nun, Uludag Tekstil Ihracatçilari Birligi - UTIB ve Uludag Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi isbirliginde gerçeklestirdigi TEXSUM’22 (Tekstil Zirvesi) basladi. Tekstil alaninda lider konusmacilari ve katilimcilari ile yogun ilgi gören Zirve, "TEKSTILDE SÜREKLILIK VE EKONOMIK GELISMELERIN ETKISI" temasi ile 23-24 Mart 2022 tarihlerinde BUÜ Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde hibrit olarak düzenleniyor.

Programin açilis törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, UTIB Yönetim Kurulu Baskani Pinar Tasdelen Engin, Ege Tekstil ve Hammadde Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Jak Eskinazi, Uludag Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (UHKIB) Yönetim Kurulu Baskani Nüvit Gündemir, Ege Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Recep Burak Sertbas, BUÜ Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Akin Burak Etemoglu, BUÜ Tekstil Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Dilek Kut, sektör temsilcileri, akademisyen ve ögrenciler katildi.

REKTÖR KILAVUZ: KALITENIN ARTTIRILMASI IÇIN ÇALISIYORUZ

Törende konusan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, sektörde önemli bir yeri bulunan zirveye ev sahipligi yapmaktan dolayi büyük bir memnuniyet duyduklarini söyledi. Bursa’nin Osmanli Devleti’nin kurucu baskenti olduguna isaret eden Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz; “Sehrimiz son yillarda makine, otomotiv ve özellikle tekstilin baskenti olma görevini üstlenmistir. Bursa, bu sektörün her alaninda önemli üretim ve ihracati olan kentlerin basinda geliyor. Bu kente yarasir bir tekstil mühendisligi bölümümüz var. Göreve geldigimiz ilk andan itibaren kalitenin arttirilmasi anlaminda çalismalar yapiyoruz. Bölüm olarak bu hedefler dogrultusunda MÜDEK’e basvuru yaptik. Akredite olmamiz halinde insallah önümüzdeki yillarda sektöre ciddi anlamda katkida bulunan ve paydaslik eden bir bölüm olarak çalismalarini sürdürecek” diye konustu.

ÜNIVERSITE-SEKTÖR ISBIRLIGI OLUMLU SONUÇLAR DOGURACAK

Arastirma Üniversitesi olarak tescil edildiklerini hatirlatan Rektör Kilavuz; “Yaklasik 3 ay kadar önce YÖK tarafindan açiklanan 23 Arastirma Üniversitesi arasinda yer aldik. Arastirma Üniversiteleri sektördeki paydaslari ile bulusturuldu. TÜBITAK’in yetkinlik haritasi ve devletimizin 11. Kalkinma Plani dikkate alinarak alanlar olusturuldu. Üniversitemiz, Otomotiv Malzeme Teknolojileri ve Gida Arz Güvenligi alanlarinda sektörlerle eslestirildi. Tekstil mühendisliginin de arastirma üniversitelerinin yetkinlik haritasinda bulunmasini arzu ediyorduk. Ancak tekstil kimyasi veya çevre konularinda tekstilin ön plana çikacagini ve bu hedefler arasinda yer alacagini ümit ediyoruz. Bu anlamda üniversitemizin paydaslarimizla yapmasi gereken ne varsa ve onlar ne talep ediyorlarsa her zaman isbirligine hazir oldugumuzu iletiyoruz. Bizlerin bilgi birikimi ve sektörün tecrübesi ile çok önemli çalismalara imza atacagimiza inaniyoruz” açiklamasinda bulundu.

DOLULUK ORANI YÜZDE 100

BUÜ Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Akin Burak Etemoglu ise etkinligin önemine vurgu yaparak, zirveyi organize eden Tekstil Mühendisligi Toplulugu ve programda emegi bulunan herkese tesekkür etti. Tekstil Mühendisligi Bölümü hakkinda bilgiler paylasan Dekan Etemoglu; “Bölümümüzde 487 ögrenci egitim görmeye devam ediyor. 17 profesör, 4 doçent, 8 doktor ögretim üyesi ile bu egitim-ögretim, Ar-Ge ve benzeri çalismalar sürdürülüyor. Ögretim üyesi basina düsen ögrenci sayisi yaklasik 19’dur ve bu bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Türkiye genelinde bölümün doluluk oranlari yüzde 83 seviyelerindeyken, bölümümüzde bu oran yüzde 100’dür. Bu çerçevede burs, staj, tanitim ve laboratuvar destegi veren tüm paydaslarimiza tesekkür ediyoruz. Paydaslarla birlikte çalisma anlayisi bizleri rekabet anlaminda güçlü kilmistir” seklinde konustu.

PANDEMI SEKTÖRÜN DINAMIKLIGINI ETKILEMEDI

BUÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisligi Bölümü Baskani Prof. Dr. Dilek Kut da 2020 yilinda düzenlenen ilk TEXSUM etkinliginin pandemi öncesi yüz yüze yapilan son etkinlik oldugunu hatirlatti. Geride kalan süreç içerisinde çok farkli dönemlerden geçildigini vurgulayan Prof. Dr. Dilek Kut; “Yaklasik 3 yillik süreçte aliskanliklarimizi ve yasam seklimizi yeni düzene göre belirlemeye basladik. Sanal ortamlarda bir araya geldik. Fuarlara ve etkinliklere katildik. Egitimlerimizi sürdürdük. Bu süreç sektörümüzü nasil etkiledi diye geriye dönüp baktigimizda dinamik bir sektör olmasi ve hizli karar alip uygulamaya geçirmesiyle, üretimde, istihdamda ve ihracatta sürekliligin korundugunu gördük. Bizler de sektörün gereksinim duydugu nitelikli genç mühendislerimizi is yasamina hazirlamaya ve yetistirmeye ayni sekilde devam ediyoruz” dedi.

Açilis töreninin ardindan Zirvenin ilk oturumu olan Türkiye’nin Tekstilde Gelecegi konulu panele geçildi. UTIB Yönetim Kurulu Baskani Pinar Tasdelen Engin’in Moderatörlügünü üstlendigi panelde Ege Tekstil ve Hammadde Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Jak Eskinazi, Uludag Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (UHKIB) Yönetim Kurulu Baskani Nüvit Gündemir, Ege Hazir Giyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Recep Burak Sertbas konusmaci olarak yer aldi.

23-24 Mart tarihleri arasinda devam edecek olan TEXSUM Zirvesi’nde toplam 8 oturum gerçeklestirilecek. Oturumlarda akademisyen ve is dünyasi temsilcileri görüslerini katilimcilarla paylasacak.



Bilgi

Okunma Sayısı: 2141
Eklenme Tarihi: 23.03.2022 14:34:11
Güncelleme Tarihi: 23.03.2022 14:36:07

Paylaş