BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ STAJYER MÜHENDİSLERİNİN BAŞARISI
 BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ STAJYER MÜHENDİSLERİNİN BAŞARISI

TUSAŞ Stajyer Mühendis Programı kapsamında Bursa Ofisinde görev yapan mühendis adayları üzerinde çalıştıkları İnsansız Hava Aracını tamamladı.

 

Cevheri İnsansız Hava Aracı ekibi TUSAŞ Bursa Ar-Ge Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kemal FİDANBOYLU mentörlüğünde ve BUÜ Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin KAYA danışmanlığında, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümünden 23 öğrenciden oluşmaktadır. 2019 Ocak ayında kurulan ekip yerli ve yabancı çeşitli yarışmalara katılıp üniversitemizi temsil etmeyi hedeflemektedir. Ekip çalışmalarını Ulutek Teknopark ’da sürdürmektedir.

 

CEVHERİ yer testleri ve taksi testlerini tamamlamasını takiben 06.08.2019 tarihinde Bursa Yunuseli Havalimanında “İlk Uçuşunu” başarı ile gerçekleştirmiştir.

 

Cevheri İHA; 2.4 m kanat açıklığı, 1.8 m uzunluk ve 9.5 kg maksimum kalkış ağırlığı ile, alanındaki model uçaklara kıyasla heybetli görüntüsünün yanı sıra ultra güçlü, Li-Po bataryalar ile  desteklenen 3145 W gücündeki dc motoru sayesinde performansı ile de ön plana çıkmaktadır. Profesyonel havacılıkta olduğu gibi Cevheri takımı da İHA’ da ağırlık kırılımını azaltmak amacıyla her geçen gün yapısal ve donanımsal elemanlar üzerinde çalışıyor ve daha az yükle daha yüksek performans elde etmek amacıyla iyileştirmeler yapmaktadır. Cevheri İHA tam otonom operasyon, uçuş kontrol sistemi, otonom kalkış ve iniş sistemi, yedekli elektrik güç sistemi ve yer kontrol sistemine sahiptir. Uçuş kontrol cihazına bağlı çeşitli algılayıcıları (pitot-statik sensör, IMU, entegre GPS, hareket, sıcaklık, basınç algılayıcıları vs.), haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimleri bulundurmaktadır. Ayrıca otonom uçuş esnasında düşman uçaklara kilitlenip takip edebilme kabiliyetine sahiptir.

 

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak ETEMOĞLU ise Stajyer Mühendis Programının başarısını işaret ederek, ülke öncelikleri çerçevesinde çalışmalar yürüten mühendis adaylarının başarılarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yoğun emek vererek çalışmaları yönlendiren mentör ve danışman Hocalarımızı tebrik ediyor, kritik öneme sahip çalışmalar için hazırlanmak üzere mühendis adayı öğrencilerimizi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. bünyesinde 2019-2020 Akademik Yılı içinde sürecek olan Stajyer Mühendis Programına katılmaya davet ediyorum dedi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Ağu-2019]

Haber Görüntüleme : [1.371]