Haber

23.08.2023 08:44:48

Prof. Dr. Esra Karaca’nin yürütücülügündeki “Fitik Olusumunu ve Cerrahi Adezyonu Önleyici Yerli Kompozit Mesh Tasarimi Üretimi ve Karakterizasyonu“ baslikli proje, YÖK tarafindan desteklendi.

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Esra Karaca’nin gelistirdigi proje ile fitik olusumunu engellemeye yönelik önemli bir adim atildi.

Prof. Dr. Esra Karaca’nin 2023 yili Arastirma Üniversiteleri Destek Programi (ADEP) “Akilli ve Yenilikçi Malzeme” çagri alani kapsaminda yürütücüsü oldugu “Fitik Olusumunu ve Cerrahi Adezyonu Önleyici Yerli Kompozit Mesh Tasarimi Üretimi ve Karakterizasyonu“ baslikli proje, YÖK tarafindan destek almayi basardi. BUÜ bünyesinde multidisipliner bir çalisma olarak yürütülecek proje ekibinde; Prof. Dr. Sunay Ömeroglu, Prof. Dr. Bilgen Osman, Prof. Dr. R. Gözde Özalp, Doç. Dr. Özgen Isik ve doktora ögrencisi Aras. Gör. Cansu Aras Gül yer aliyor.

ITHALATIN ÖNÜNE GEÇECEK

Fitik onariminin dünya çapinda en yaygin cerrahi prosedürlerin basinda geldigine isaret eden Prof. Dr. Esra Karaca, her yil yaklasik yirmi milyon hastanin fitik gelisimine bagli olarak ameliyat edildigini açikladi. Karin duvarinda olusan defektin, mesh adi verilen bir tibbi tekstil materyali implante edilerek onarilmasinin da bu alanda yapilan en yaygin cerrahi müdahalelerden birisi oldugunu söyleyen Prof. Dr. Esra Karaca; “Bununla beraber, kullanilan meshler ciddi adezyonlara neden olmaktadir. Daha önce fitik ameliyati olmus hastalarin %90'indan fazlasinin ameliyat sonrasi adezyon semptomlari gösterdigi tespit edilmistir. Adezyonlar ise, kronik karin agrilarina ve iç organlarda ölümcül tikanikliklara yol açabilmektedir. Yeni ürünler denenmesine ragmen, post-operatif adezyon henüz basariyla önlenememistir. BUÜ Tip Fakültesi Hastanesi’nden Türkiye ile ilgili bir projeksiyon yapilarak, ülkemizde bir yilda kullanilan fitik mesh sayisinin 100 bin civarinda oldugu sonucuna varilmistir. Bu nedenle; proje kapsaminda gelistirilecek basarili bir kompozit meshin, yurt disindan mesh ithalatini önemli oranda azaltacagi öngörülmektedir” açiklamasinda bulundu.

Karaca ayrica projede, karin fitiklarinin onariminda kullanilmak üzere çörek otu yagi içeren anti-adezyon özellikli nanolifli yüzey ile takviyelendirilmis PP örme mesh yapilarin gelistirilmesi ve kompozit meshlerin fitik onarimi ve adezyon önleme performansinin in vitro ve in vivo çalismalariyla degerlendirilmesini amaçladiklarini da sözlerine ekledi.



Bilgi

Okunma Sayısı: 1097
Eklenme Tarihi: 23.08.2023 08:44:48
Güncelleme Tarihi: 23.08.2023 08:44:48

Paylaş