Haber

13.06.2023 16:21:34

BUÜ’lü akademisyenlerin sürdürülebilir ulasim projesine TÜBITAK destegi

Bursa Uludag Üniversitesi’nde (BUÜ) görev yapan akademisyenlerin hazirladigi TÜBITAK projeleri destek görmeye devam ediyor.

Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Celalettin Yüce’nin yürütücüsü oldugu, Prof. Dr. Fatih Karpat ve Prof. Dr. Necmettin Kaya’nin arastirmaci olarak yer aldigi “Metrobüs Gövde Karkasinin Hafifletilmesine Yönelik Ar-Ge Projesi”, TÜBITAK-TEYDEB-1505 Üniversite-Sanayi Isbirligi Destek Programi kapsaminda desteklenmeye uygun görüldü.

Çalisma hakkinda bilgi veren Doç. Dr. Celalettin Yüce; Avrupa Birligi Yesil Mutabakat Eylem Plani öncelikli alanlarindan “Sürdürülebilir Akilli Ulasim” basligi kapsaminda degerlendirilen projede, metrobüs gövde karkasinda yeni nesil malzemelerin uygun tasarimlar esliginde kullanilmasi ve optimum kaynak parametrelerinde birlestirilmesi ile hafifletmenin öngörüldügünü açikladi. Doç. Dr. Yüce, Ulasim Iç ve Dis Ticaret A. S’nin müsteri kurulus olarak yer aldigi proje sonucunda daha az yakit tüketen ve elektrik altyapisina uygun gövdelerin gelistirmeyi hedeflediklerini söyledi.

METROBÜSLER HAFIFLETILECEK, YAKIT MALIYETI VE KARBON SALINIMI DÜSÜRÜLECEK

BUÜ’nün üstlendigi Arastirma Üniversitesi misyonuna katki saglayacak bir projeye imza atmis olmaktan dolayi büyük bir gurur yasadiklarini kaydeden Doç. Dr. Celalettin Yüce; “Ar-Ge is birligimizin olusturulmasinda yardimci olan ve destek veren Ulasim Iç ve Dis Ticaret A. S’nin üst yönetimine, AR-GE merkezi yöneticilerine ve TÜBITAK’a tesekkür ederim. Bilgi birikimimiz ve yeteneklerimizle bugüne kadar oldugu gibi ülkemizin göz bebegi otomotiv sektörüne destek olmaya devam edecegiz. Istanbul’da günde 1 milyon yolcu tasiyan yerli metrobüslerin hafifletilmesi sayesinde yakit maliyetinin ve karbon saliniminin azaltilmasi gibi önemli ulusal kazanimlarinin amaçlandigi bu projede BUÜ Makine Mühendisligi Bölümünden arastirmaci ve bursiyerlerin bilgi birikiminden faydalanilacak. Projede kaynak birlestirmelerin analizi ve yapisal optimizasyon ile hedeflenen hafifletme degerine ulasilmaya çalisilacak” dedi.

OTOMOTIV MALZEMELERI ALANINA KATKI SAGLAYACAK

Gerçeklestirilen proje baslatma toplantisinda konusan Makine Mühendisligi Bölümü Bölüm Baskani ve projenin arastirmacilarindan Prof. Dr. Fatih Karpat ise; “Bölümümüzün AR-GE ve inovasyonun en önemli adresi olmasi hedefimize katki saglayacak bu projenin basari ile tamamlanmasini temenni ederim. Bu proje ulusal bazda üniversitemizin yetkinlik alanlari içinde lider olarak en iyi konuma sahip oldugumuz otomotiv malzemeleri alanina katki saglayarak buradaki liderligin korunmasina neden olacaktir” seklinde konustu.

ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERINDE ODAKLANMIS BILGI ÜRETILECEK!

Projenin arastirmacilarindan Eklemeli Imalat Anabilim Dali Baskani Necmettin Kaya da; “Bugüne kadar oldugu gibi nitelikli projelerde yer almaya çalisiyoruz. Makine ve otomotiv sektöründeki tecrübe ve arastirma becerilerimizin kaynagi sanayi ile pratige dönüsen proje bazli çalismalarimizdir. Sehrimizin önemli sanayi kuruluslarimizdan biri olan proje partnerimiz ile tamamlayacagimiz bu projede ülke ortalamasinin üzerinde odaklanmis bilgi üretmek istiyoruz ve bu sonucun özellikle Ufuk Avrupa basta olmak üzere uluslararasi is birliklerini de getirecegine inaniyoruz” açiklamasinda bulundu.

Proje ekibi, baslangiç toplantisinin ardindan Ulasim Iç ve Dis Ticaret A. S’nin AR-GE merkezini ve üretim sahasini firma Genel Müdür Yardimcisi Bayram Hasan Yigit’in esliginde ziyaret etti.



Bilgi

Okunma Sayısı: 992
Eklenme Tarihi: 13.06.2023 16:21:34
Güncelleme Tarihi: 14.06.2023 08:18:17

Paylaş