Haber

16.04.2020 19:28:32

Fakültemizin TÜBITAK Proje Basarisi

Fakültemizden 3 Ögretim Üyemiz hazirlamis olduklari projeleri ile TÜBITAK ARDEB Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programina 2019 yili 2. Döneminde basvuru yapmis ve Hocalarimizin projeleri kabul olmustur. Bu basari ile TÜBITAK’in bu basvuru döneminde Üniversitemizin 4 adet kabul olan projesinden 3 adeti Fakültemiz bünyesinde gerçeklestirilecektir. Bu vesile ile Degerli Hocalarimizi ve ekiplerini kutluyor basarilarinin devamini diliyoruz.

Tekstil Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Kavusturan tarafindan 1001-Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Projelerini Destekleme Programi” kapsaminda 2019 yili 2. döneminde Arastirma Destek Programlari Baskanligi (ARDEB)’na MAG Arastirma Grubuna önerilen “Auxetic Örme Kumaslarin Tasarimi ve Üretimi” baslikli projenin bilimsel olarak desteklenmesine karar verilmistir.

Proje ekibinde Dr.Serkan Tezel ve Tekstil Yük Müh. Mehmet Tiritoglu da görev almaktadir. Proje kapsaminda; eksenel yönde kuvvete maruz birakildiklarinda diger dogrultuda daralmak yerine genisleyen (auxetic) örme kumas üretilecektir. Kuvvet altinda olusacak açikliklar sayesinde kumas geçirgenliginin kontrollü olarak arttirilmasi ve daha konforlu spor giysilerinin elde edilmesi hedeflenmektedir.

Otomotiv Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan SEVILGEN’ in yürütücüsü oldugu 219M475 numarali “ Elektrikli tasitlar için hibrit iklimlendirme sistemi tasarimi ve prototip imalati “ baslikli TÜBITAK 1001 projesi desteklenmeye layik bulundu. Projede Dr. Ögr. Üyesi Halil BAYRAM arastirmaci ve Otomotiv Mühendisligi bölümü lisansüstü ögrencileri ise bursiyer olarak görev alacaklardir.

Proje sonunda, elektrikli tasitlar için tasit atik enerjisini kullanarak isitma sürecinde performans iyilestirmesinin yaninda hibrit ve elektrikli tasitlarda batarya verimliligini arttirmak için en uygun sogutucu blok tasarimi ve prototip imalati gerçeklestirilecektir. Ayrica elektrikli tasitlarda iklimlendirme uygulamalari ve enerji yönetim sistemlerine yönelik olan arastirmalara yön vermek ve bu alanda yüksek lisansli ve doktorali arastirmaci yetistirmek hedeflenmektedir.

Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali MARDANI-AGHABAGLOU tarafindan yürütülecek Polikarboksilat esasli yüksek oranda su azaltici katki özelliklerinin çimento-katki uyumuna etkisi baslikli 1001 TÜBITAK projesinde, çimento ile polikarboksilat esasli su azaltici katki uyumunu etkileyen katki özellikleri incelenecektir. Çimento ve katki kaynakli etken parametreler dikkate alinarak optimum özellige sahip su azaltici katkilar (süperakiskanlastirici) sentezlenecektir. Proje çiktisi ürünlerin patent potansiyeli mevcuttur. Söz konusu bu proje Bursa Uludag Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Polisan Kimya A.S ve Bursa Beton A.S. tarafindan yürütülecek bes kurumsal paydasli bir projedir.

Proje sonuçlarinin ulusal çapta kazanimlarindan önemli iki tanesi de çevre odaklidir. Bunlardan birisi betonda en yüksek maliyetli girdi olan çimento tüketiminin azaltilarak, hammadde tüketiminin ve CO 2 saliniminin önemli ölçüde düsürülmesi, digeri ise kömüre dayali termik santrallerin atigi olan uçucu külün geri-dönüsümü sebebi ile ülke ekonomisine katki saglanmasidir. Günümüzde Türkiye’de yilda 250.000 ton civarinda polikarboksilat- esasli su azaltici katki (süperakiskanlastirici) tüketilmektedir. Bu katkilarin üretimi için ithal edilen hammadde yillik yaklasik 60.000 tona, bedeli ise 72 milyon dolara varmaktadir. Bilindigi gibi, su azaltici katkilarin betonda kullanim amaçlarindan biri islenebilirlik bir digeri ise dayanimdan ödün vermeden karisimin çimento içerigini azaltmaktir. Ancak, çimento ile katkinin uyumsuzlugu durumunda, çimento içerigi yeterli mertebede azaltilamamakta veya katkinin gereginden fazla kullanilmasi kaçinilmaz olmaktadir. Bununla birlikte, 1 ton çimento üretimi esnasinda gerekli 1,2 ton hammadde ve 130 kWh enerjiye ilaveten ortaya çikan yaklasik 1 ton CO 2 dikkate alindiginda, çimento tüketiminin azaltilmasinin ekonomi ve çevre duyarliligi bakimindan ne kadar önemli oldugu ortaya çikmaktadir. Benzer sekilde, hammaddesi ithal edilen katkinin da gereginden fazla kullanilmasi ekonomik ve ekolojik açilardan sakincalidir.

Uygulamada kullanilan kimyasal katkilarin büyük bir bölümü ülkemize hazir olarak yurt disindan ithal edilmektedir. Proje kapsaminda kullanilacak katkilar Türkiye’de üretilecek ve projenin basarili olmasi durumunda piyasada da yaygin olarak kullanilan su azaltici katkilar yerli üretim ile ülkemizde kullanilabilecektir. Ayrica katkinin ülke ekonomisine yüksek katma deger yaratma potansiyeli Polisan Kimya A.S vasitasiyla yurt disindaki paydaslara ihracati söz konusu olacaktir.
 



Bilgi

Okunma Sayısı: 1397
Eklenme Tarihi: 16.04.2020 19:28:32
Güncelleme Tarihi: 16.04.2020 19:30:30

Paylaş